Yunan Mahkemesi, Yardım Görevlilerine Yönelik Casusluk Suçlamalarını Düşürdü

urfali

Global Mod
Global Mod
Bir Yunan mahkemesi Cuma günü iki düzine yardım görevlisine yönelik casusluk suçlamalarını düşürerek, insan hakları örgütleri tarafından geniş çapta eleştirilen ve bazı Avrupa ülkelerinin göçü devraldığı katı çizgiyi gösteren bir davayı sonlandırdı.

Midilli adasındaki mahkemenin kararına rağmen, sanıklar, devam eden bir soruşturma kapsamında insan kaçakçılığı ve kara para aklama da dahil olmak üzere daha ciddi suçlamalarla ilgili kovuşturmaya açık olmaya devam ediyor.

Bazı sanıklar, kararın kendileri için bir aklanma olmadığını, usul hatalarından kaynaklandığını ve halen adli tehlikeyle karşı karşıya olduklarını söyleyerek, davanın devam etmemesine üzüldüler.

“Tek istediğimiz adalet. Sanıklardan biri olan İrlandalı kurtarma dalgıcı Sean Binder, Cuma günü mahkeme dışında gazetecilere verdiği demeçte, bunun mahkemeye taşınmasını istiyoruz. Sonucun bir beraat olmadığına dikkat çekerek, daha uzun yıllar “bekleme ve hatalardan” korktuğunu söyledi.

Bay Binder’e ek olarak, 24 sanık arasında Suriyeli bir mülteciden aktivist olan Sarah Mardini de vardı. Salı günü başlayan davada sanıklar casusluk ve sahtecilik gibi kabahat suçlamalarıyla karşı karşıya kaldılar. İddianameye göre, yardım görevlilerinin 2016-2018 yılları arasında Yunan Sahil Güvenlik radyo kanallarını ve gemilerini hukuka aykırı bir şekilde izledikleri ve sahte askeri plakalı bir araç kullandıkları, savunma avukatlarının asılsız olduğu suçlamalarını reddettiği iddia edildi.

Mahkeme, savunma avukatlarının yanlışlıklar ve eksikliklerle dolu olduğunu ileri sürdükleri iddianamenin iptaline hükmederek suçlamaları fiilen düşürdü. Bu ayın sonunda zaman aşımı süresi dolmadan önce savcıların yeni iddianame hazırlamaları için yeterli süre olmadığından, yargılama fiilen sona erdi.

(Bir sanık, Uluslararası Acil Müdahale Merkezi’nin kurucusu Panos Moraitis, ayrı bir davada sahtecilik suçlamasıyla yargılanacak.)

Bay Binder ve Bayan Mardini’yi temsil eden avukat Clio Papapantoleon, Cuma günkü kararı ihtiyatlı bir şekilde “normalliğe dönüş” yolunda bir adım olarak karşıladı, ancak devam eden soruşturmanın müvekkillerini belirsizlik içinde tuttuğunu söyledi. Mahkemeye ne zaman geleceği konusunda bir fikrimiz yok dedi.

Yunanistan, İtalya’daki benzer taktiklerle uyumlu olarak, göçmenlerle çalışan hayır kurumları konusundaki tutumunu sertleştiriyor. Buna karşılık insan hakları yetkilileri de taktiklere karşı muhalefetlerini yoğunlaştırıyorlar.

Bir avukat, Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa ofisi müdürü Nils Muiznieks, Yunanistan’daki cezai soruşturmaların durması gerektiğini söyledi.

Yardım çalışanlarını soruşturma ve kovuşturmaya yönelik devam eden çabalar, “yetkililerin gerçek niyetleri hakkında ciddi endişeler uyandırıyor” diye ekledi Bay Muiznieks, davayı “ceza adalet sisteminin yetkililer tarafından cezalandırmak için nasıl kötüye kullanılabileceğinin ders kitabı örneği” olarak nitelendirdi. ve insan hakları savunucularının çalışmalarını caydırmak.”

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, sanıklar hakkındaki cezai soruşturma devam ederken yorum talebine yanıt vermedi.

Günün erken saatlerinde Yunan televizyonuna yaptığı açıklamalarda, yetkililerin göçmenlere yardım eden hayır kurumlarıyla işbirliği yapmaya devam ettiğini ancak kaçakçılığın suç olduğunu vurguladı.

Bay Mitarachi, “Kimin hapse girip kimin girmemesi gerektiğine karar verecek olan adalet sistemidir, hükümet değil,” dedi.
-