Ukrayna’nın Silahsız Hava Kuvvetleri Rus Jetlerine Karşı Nasıl Savaşıyor?

urfali

Global Mod
Global Mod
LVIV, Ukrayna — Her gece, Andriy gibi Ukraynalı pilotlar, açıklanmayan bir uçak askısında aylak aylak aylak aylak aylak aylak aylak aylak aylak aylak dolaşıyor, bekliyor, bekliyor, ta ki tek kelimelik bir haykırışla gerilim kırılana kadar: “Hava!”

Andriy, Su-27 süpersonik jetine atlıyor ve aceleyle piste doğru taksiye biniyor, mümkün olduğunca çabuk havaya uçuyor. O kadar hızlı havalanıyor ki, büyük resim her zaman aynı olsa da, gece için görevini henüz bilmiyor – savaşı, sayıca çok daha üstün, ancak şimdiye kadar kontrolü ele geçirmeyi başaramayan bir Rus Hava Kuvvetleri’ne getirmek. Ukrayna’nın üzerindeki gökyüzünün görünümü.

“Ben herhangi bir kontrol yapmıyorum” dedi Ukraynalı bir Hava Kuvvetleri pilotu olan Andriy, görüşme yapılmasının bir koşulu olarak soyadını veya rütbesini vermesine izin verilmedi. “Ben sadece çıkarım.”

Çatışmanın üzerinden yaklaşık bir ay geçmişken, Ukrayna’daki savaşın en büyük sürprizlerinden biri Rusya’nın Ukrayna Hava Kuvvetlerini yenememesidir. Askeri analistler, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’nın hava savunmasını ve askeri uçaklarını hızla imha etmesini veya felç etmesini bekliyorlardı, ancak ikisi de olmadı. Bunun yerine, modern savaşta nadir görülen Top Gun tarzı hava it dalaşları şimdi ülkenin üzerinde azgın.

25 yaşındaki ve savaşta 10 görevde uçan Andriy, “Her uçtuğumda, bu gerçek bir dövüş için” dedi. “Rus jetleriyle yapılan her savaşta eşitlik yok. Havada her zaman beş kat daha fazla “uçakları vardır.

Ukraynalı pilotların başarısı, Ukraynalı askerlerin karada korunmasına yardımcı oldu ve pilotlar bazı Rus seyir füzelerini engellediği için şehirlerde daha geniş çaplı bombalamaları önledi. Ukraynalı yetkililer ayrıca ülke ordusunun 97 sabit kanatlı Rus uçağını düşürdüğünü söylüyor. Bu sayı doğrulanamadı, ancak Rus savaş uçaklarının buruşmuş kalıntıları nehirlere, tarlalara ve evlere çarptı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri pilotu Andriy. “Her uçtuğumda, gerçek bir kavga için” dedi. Kredi… The New York Times için Brendan Hoffman

Ukrayna Hava Kuvvetleri neredeyse tamamen gizlilik içinde çalışıyor. Analistler, savaş uçaklarının batı Ukrayna’daki hava şeritlerinden, bombalanan havaalanlarından ancak kalkış veya iniş için yeterli pisti elinde tuttuğunu ve hatta otoyollardan uçabileceğini söylüyor. Sayıca çok fazlalar: Rusya’nın günde yaklaşık 200 sorti uçtuğuna inanılırken, Ukrayna’nın 10’a beş uçtuğuna inanılıyor.

Ukraynalı pilotların bir avantajı var. Ülkenin çoğunda, Rus uçakları, uçakları taciz etmek ve düşürmek için uçaksavar füzelerini hareket ettirebilen Ukrayna ordusu tarafından kontrol edilen topraklar üzerinde uçuyor. Ukrayna Hava Kuvvetleri sözcüsü Yuriy Ihnat,

“Ukrayna gökyüzünde etkili oldu çünkü kendi topraklarımızda faaliyet gösteriyoruz” dedi. “Hava sahamıza uçan düşman, hava savunma sistemlerimizin bölgesine uçuyor.” Stratejiyi, Rus uçaklarını hava savunma tuzaklarına çekmek olarak nitelendirdi.

ABD Hava Kuvvetleri Akademisi’nde kıdemli bir akademisyen ve Irak’taki Çöl Fırtınası hava harekatının baş saldırı planlayıcısı Dave Deptula, Ukraynalı pilotların etkileyici performansının sayıca dezavantajlarının giderilmesine yardımcı olduğunu söyledi. Ukrayna’nın şu anda yaklaşık 55 operasyonel savaş uçağına sahip olduğunu, Ukraynalı pilotların “maksimum performans için onları strese soktuğu” için, vurulma ve mekanik arızalardan dolayı bu sayının azaldığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, defalarca Batılı hükümetlere Ukrayna Hava Kuvvetlerini ikmal etmeleri için çağrıda bulundu ve NATO’dan ülke üzerinde uçuşa yasak bölge uygulamasını istedi, Batılı liderlerin şimdiye kadar atmayı reddettiği bir adım. Slovakya ve Polonya, Ukraynalı pilotların minimum ek eğitimle uçabilecekleri MiG-29 savaş uçaklarını göndermeyi düşündüler, ancak henüz transfer yapılmadı.

Bay Zelensky, 16 Mart’ta Kongre’ye yaptığı bir video konuşmasında, daha fazla uçak için çağrıda bulunarak, “Rus birlikleri şimdiden Ukrayna’ya yaklaşık 1000 füze, sayısız bomba ateşledi” dedi. “Ve onların var olduğunu biliyorsun ve sende var, ama onlar dünyada, Ukrayna’da değil – Ukrayna gökyüzünde.”

Sayın Deptula, bu jetlerin Ukrayna’ya transferinin kritik olduğunu söyledi. “İkmal olmadan,” dedi, “pilotlar bitmeden uçakları tükenecek.”

Pilotsuz insansız hava araçları da Ukrayna ordusunun cephaneliğinde bir araçtır, ancak hava sahasının kontrolü savaşında değil. Ukrayna, Türk yapımı silahlı bir drone olan Bayraktar TB-2’yi, yerdeki tankları veya topçu parçalarını imha etmede ölümcül etkili, ancak havadaki hedefleri vuramayan, yavaş ilerleyen, pervaneli bir uçakla uçuyor. Ukrayna’nın hava savunması başarısız olursa, Rus jetleri onları kolayca yakalayabilir.

Geçen yıl Kiev’de Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü için bir askeri geçit töreninin provası sırasında Bayraktar TB2 drone’u sergilendi. Kredi… Efrem Lukatsky/Associated Press

Ukrayna’nın savaş çabalarının diğer yönlerinde olduğu gibi, gönüllüler hava muharebelerinde rol oynamaktadır. Bir gönüllü ağı, koordinatları ve tahmini hız ve irtifayı arayan Rus jetlerini izliyor ve dinliyor. Diğer özel Ukraynalı pilotlar, güncel sivil seyrüsefer ekipmanlarını uçaklarından çıkararak, yardımcı olması ihtimaline karşı hava kuvvetlerine teslim etti.

Modern savaşta havadan havaya muharebe, son yıllarda yalnızca izole örneklerle ender olmuştur. Örneğin, ABD pilotları 1991’deki birinci Irak Savaşı’ndan bu yana kapsamlı hava it dalaşı yapmadılar. O zamandan beri, ABD savaş uçakları yalnızca iki kez havadan havaya muharebeye katıldı, bir kez Balkanlar’da ve yine Suriye’de. Bay Deptula’ya.

Andriy, gece gökyüzünde düşman uçaklarının konumlarını ayırt etmek için araçlara güvendiğini ve bunun her zaman mevcut olduğunu söyledi. Rus jetlerini düşürdü, ancak kaç tane veya hangi tip olduğunu söylemesine izin verilmedi. Hedefleme sisteminin birkaç düzine mil ötedeki uçaklara ateş edebileceğini söyledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Önemli Gelişmeler

Kart 1 / 3

Mariupol vermeyi reddediyor. Ukrayna, Rusya’nın, tahminen 300.000 kişinin mahsur kaldığı, güç durumdaki güney liman kentini teslim etme talebini reddetti. Sosyal medyada ender görülen bir ilk elden hesapta, kaçan bir sakin, yaşayan bir “cehennem” dediği şeyi anlattı.

Kanlı bir açmaz. İşgalin durması, barış görüşmelerinde ilerleme olduğuna dair birkaç işaretin olması ve savaşın bir çıkmaza girmiş gibi görünmesiyle birlikte Rusya, Kiev’deki bir alışveriş merkezini için için yanan bir füze saldırısı da dahil olmak üzere daha ölümcül ve daha sert yöntemlere yöneliyor. mahvetmek.

Biden’ın diplomatik baskısı. Başkan Biden, işgale karşı muhalefet toplamak için şimdiye kadarki en doğrudan çabasıyla bu hafta NATO müttefikleriyle görüşmek üzere Avrupa’ya gidecek. Yolculuğu öncesinde Batılı liderlerle yaptığı telefon görüşmesinde Rusya’nın sivillere yönelik saldırılarına saldırdı ve mültecilere yardım sağlamayı görüştü.

“Çoğunlukla havadaki hedefleri vurma, düşman jetlerini engelleme görevlerim var” dedi. “Füzenin hedefime kilitlenmesini bekliyorum. Ondan sonra ateşe basarım.”

Bir Rus jetini düşürdüğünde, “Bu uçağın artık barışçıl şehirlerimi bombalayamayacağı için mutluyum. Ve pratikte gördüğümüz gibi, Rus jetleri de tam olarak bunu yapıyor.”

Rus uçakları hava savunmalarına karşı daha az savunmasız olduklarında karanlıkta saldırdığı için Ukrayna’daki hava savaşının çoğu gece oldu. Andriy, Ukrayna üzerindeki it dalaşlarında Rusların Su-30, Su-34 ve Su-35 gibi bir dizi modern Sukhoi jetini uçurduğunu söyledi.

Geçen hafta Ukrayna’nın Kherson kentindeki bir havaalanında asfaltta yok edilen Rus helikopterlerinin uydu görüntüsü. Kredi… Maxar Technologies, Associated Press aracılığıyla

“Bir Rus uçağına hedef alıp ateş etmek için yeterince yakın bir mesafeye yaklaşırken durumlar yaşadım” dedi. “Zaten algılayabiliyordum ama füzemin kilitlenmesini bekliyordum, aynı zamanda yerden bana bir füzenin çoktan ateşlendiğini söylediler.”

Peşinden gelen füzelerin yakıtını tüketmek için jetini bir dizi aşırı yatış, dalış ve tırmanıştan geçerek manevra yaptığını söyledi. “Kendimi kurtarmam gereken süre, füzenin bana ne kadar uzağa fırlatıldığına ve ne tür bir füze olduğuna bağlı” dedi.

Yine de, açık ve güneşli bir günde bir röportajında, “Hala vücudumda büyük bir adrenalin patlaması hissedebiliyorum çünkü her uçuş bir kavgadır” dedi.

Andriy, genç yaşta pilot olmaya karar verdikten sonra Kharkiv Hava Kuvvetleri Okulu’ndan mezun oldu. “Ne ben ne de arkadaşlarım gerçek bir savaşla karşı karşıya kalacağımızı hiç düşünmemiştik” dedi. “Ama öyle olmadı.”

Andriy, karısını Ukrayna’nın daha güvenli bir yerine taşıdığını, ancak karısının ülkeyi terk etmediğini söyledi. Günlerini Ukrayna ordusu için ev yapımı kamuflaj ağları örerek geçiriyor. Göreve giderken aile üyelerine asla söylemediğini, ancak bir gece uçuşundan döndükten sonra aradığını söyledi.

“Kazanmak için sadece becerilerimi kullanmam gerekiyor,” dedi Andriy. “Yeteneklerim Ruslardan daha iyi. Ama öte yandan, birçok arkadaşım ve hatta benden daha deneyimli olanlar bile çoktan öldü.”

Geçen hafta Kiev’in üzerinde bir kavga sırasında gece gökyüzünde izleyiciler görüldü. Kredi… Gleb Garanich/Reuters
-