Ukraynalı Mültecilere Yardım Etmek mi İstiyorsunuz? Bir ‘Gönüllülük’ Rehberi

urfali

Global Mod
Global Mod
Polonya’nın Krakow kentindeki Ukraynalı mültecilere yardım etmek için iki hafta gönüllü olarak geçirme yolum, yaklaşık üç yıl önce, bir seyahat yazısı yazmak için Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gittiğimde başladı diyebilirim. New York Times için. Tanıştığım birçok Ukraynalı arkadaş canlısı, cömertti ve bana yardım etmek için ellerinden geleni yaptılar. Kalbimde onlar için ayrı bir yer edinerek ülkeden ayrıldım. Ve böylece, daha önce Şubat ayında orada savaş çıktı, yardım etmek istedim.

Kız arkadaşım İspanyol sanatçı ve fotoğrafçı Ivana Larrosa’yı işe aldım ve Ukrayna’ya komşu bir ülkede mültecilere yardım etmek için gönüllüleri kabul eden bir organizasyon bulmaya çalıştık. Beklediğimden daha zordu. Polonya’da, özellikle sınır bölgesinde – DEVA, Çocukları Kurtarın, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği – birçok büyük yardım kuruluşu var, ancak çoğunlukla ücretli profesyonellere ve az sayıda gönüllüye güveniyorlar. Ve mültecilere yardım etmek için oluşturulmuş birçok resmi olmayan isim hoc yerel grup var; yabancılar onlara katılabilir, ancak gruplar o kadar gayri resmidir ki yapılacak en iyi şey basitçe ortaya çıkmaktır.

2017’de daha önceki bir gönüllü turizm çabasının parçası olarak, çoğunlukla Suriyeli ve Iraklı mültecilerin yaşadığı Yunanistan’ın Sakız adasındaki bir mülteci kampında A Drop in the Ocean adlı bir grup için gönüllü olarak bir ay geçirdim. iç savaştan ve IŞİD tehdidinden kaçmak. Okyanusta Bir Damla, 2015 yılında Norveç doğumlu, yarı zamanlı Yunanistan’da ikamet eden Trude Jacobsen’in Norveç’teki radyoda Yunan adalarına gelen mülteci akınını duymasıyla başladı.

“Daha iyi anlamak ve nasıl yardımcı olabileceğimi görmek için,” dedi Jacobsen, “Norveç’teki işimden birkaç gün izin aldım ve Midilli’ye gittim. Hiçbir zaman işime geri dönmedim.”

Birkaç ay sonra Okyanusta Bir Damla’yı kurdu ve Midilli’ye ve Yunanistan’ın diğer yerlerine yiyecek, giysi bağışı veya yardım için gönüllüler göndermeye başladı. ne gerek vardı.

Mart ayı başlarında A Drop in the Ocean ile check-in yaptım ve yeterince uzun süre Krakow’da varlıkları vardı. Ivana ve ben başvuruları doldurduk. Birkaç gün sonra, zaman taahhütlerimizi soran (bir hafta kadar kısa taahhütler alıyorlar) ve Krakow’da ne yapacağımız konusunda bize bilgi veren bir gönüllü koordinatörü ile her birimiz bir telefon görüşmesi yaptık – bu durumda , bağışlanan kıyafetleri mültecilere dağıtan terk edilmiş bir alışveriş merkezindeki “serbest dükkanda” çalışıyor. Bir gün sonra, bizi resmi olarak gönüllü olarak karşılayan e-postalar aldık.

Kabul edildikten bir buçuk hafta sonra, Ivana ve ben New York’taki John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda Krakow’a giden bir uçağa bindik. Ondan bir gün sonra, gönüllü olacağımız yerden yaklaşık 200 metre uzaktaki Krakow otelimiz Hampton by Hilton’a yerleştik.

Rakamlar artıyor, ancak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, Mayıs ayının ilk haftası itibariyle en az 12 milyon Ukraynalı yerinden edilmişti. Yaklaşık 6 milyonu komşu ülkelere kaçtı ve bu sayının yarısından biraz fazlası Polonya’da güvenli bir sığınak arıyor. Polonya’nın Ukrayna ile paylaştığı 300 kilometrelik sınır boyunca kurulmuş mülteci kabul merkezleri ve tıbbi tesisler var, ancak sınırdaki daha küçük kasabalar büyük insanlık akını için donanımlı değil, o kadar çok mülteci daha büyük şehirlere taşınıyor Yeni gelenleri barındırmak, beslemek ve giydirmek için merkezlerin ve yerleşimlerin kurulduğu Krakow ve Varşova gibi.

Gönüllü olarak ilk gün, Google Translate sayesinde ve bir başka Slav dili olan Çekçe’nin orta derecede konuşucusu olduğum gerçeği sayesinde, Ukraynaca’da bazı yararlı ifadeler edindim. İlk ifadeler talihsiz çeşitlilikteydi: “Yardıma ihtiyacın var mı?” “Şu anda elimizde değil” veya “Belki yarın” veya “Maalesef hayır”a yol açtı.

Zaman geçtikçe “Ukrayna’nın neresindensin?” gibi başka ifadeler de öğrendim. Yanıtlar arasında, birkaç gün önce sadece kablolu haberlerde ve New York City’deki evdeki gazetede duyduğum şehirlerin adları vardı: Bucha, Mariupol, Irpin, Lviv. Ve şimdi orada durmuş, yerinden edilmişlerin dillerinin yuvarlandığını bizzat işitiyordum.

30’larında bir kadın, Rus kuvvetleri tarafından az önce vahşice bombalanan Kharkiv şehrinden geldi. Bedava dükkânda ayakkabılara bakarken, “Bombalamadan sonra iki hafta kaldık,” dedi. “Ama bir sığınağa çekildiğimizde ve patlamalardan her saat başı uyandığımızda, o an an meselesi olduğunu anladık ve ülkeyi terk etmeye karar verdik.”

Doğru organizasyonu

Rahatlatıcı, bu tatil değildi; anlamlıydı, öyleydi. Zorluklardan biri doğru organizasyonu bulmaktı.

Yunanistan’da gönüllü arayan tüm kuruluşları listeleyen bir web sitesi vardı, ancak Polonya’da bu o kadar kolay olmadı.

Polonya Hükümeti kısa süre önce mültecilere ve gönüllü arayan kuruluşlara yönelik bir bilgi portalı olan #PomagamUkrainie’yi başlattı. Yine de birçok kuruluşun web siteleri yalnızca Lehçeydi veya kafa karıştıracak kadar belirsizdi. Takip etmesi daha kolay listelerden birkaçı arasında giyim, kozmetik ve hijyen ürünlerinin dağıtımına yardımcı olmak için Varşova’daki Yardım Merkezinde çalışacak gönüllüler arayan Fundacja Ocalenie; özellikle birkaç ay taahhüt verebilecek gönüllüler arıyorlar. Ayrıca hükümet sitesinde de listelenmiş (ve Krakow’da tanıştığım birkaç gönüllü tarafından tavsiye edilmişti), Fundacja Ocalenie’den daha az zaman taahhüdüyle Krakow’daki bağış merkezlerinde benzer işler yapmak için gönüllü arayan bir Alman kuruluşu olan Internationaler Bund Polska. Diğer seçenekler, gönüllü yardım arayan kültür merkezlerini ve Krakow’un ana tren istasyonunda gelen Ukraynalılara çorba yapmak ve sunmak gibi daha önemli girişimleri içeren fırsatları listeleyen “Krakow’da Gönüllü” ve “Wolontariusze Ukraina CW Krakow” Facebook gruplarına katılmak. .

Bir arkadaşım Krakow’daki Yahudi Cemaati Merkezi müdürü Jonathan Ornstein ile bağlantı kurmamı önerdi. Amerikalılardan ve diğer Polonyalı olmayanlardan günde birkaç istenmeyen e-posta aldığını ve oradaki gönüllü fırsatları istediğini söyledi. “Gönüllü aradığımızı ilan etseydik, günde yüzlerce teklif alırdık ve onlara yetecek kapasitemiz yok” dedi. Daha sonra bana bir e-postada KİK’nin bağışları yönetmeye, organize etmeye ve dağıtmaya yardımcı olacak gönüllüleri kabul ettiğini yazdı; çocuklarla arka terapi yapın; ulaşım ihtiyaçlarına yardımcı olmak; deneyimlerini belgelemek için mültecilerle görüşün; ve insanları beslemeye yardım edin.

İspanyol şef José Andrés’in kıtlık, savaş veya doğal afet olan her yerde ortaya çıkan organizasyonu World Central Kitchen, Türkiye’de büyük bir varlığa sahip. Polonya. Varşova, Krakow ve diğer Polonya şehirlerinde küçük operasyonları var, ancak örgütün enerjisinin çoğu Polonya sınır kasabası Przemyśl’deki mültecileri beslemek için harcanıyor. Başlangıçta World Central Kitchen’a çevrimiçi olarak kaydolduk ve bize kaydolabileceğimiz çeşitli vardiyaların listelendiği bir web sayfası sunuldu. Ne yazık ki, hepsi önümüzdeki hafta için alındı. Polonya’ya geleceğimizden korktum ve yaklaşan vardiyalar olmayacaktı. Örgütün web sitesi, Przemyśl’de kalacak yer bulmanın zor olduğunu belirtiyor ve bir saat uzaklıktaki Rzeszów kasabasında kalmanızı tavsiye ederek, Dünya Merkez Mutfağı için gönüllü olmayı zorlaştırıyor. (Hızlı bir Airbnb araması, Przemyśl’de gecelik yaklaşık 35 $’a birkaç daire ve oda listeledi.)

Sonunda, Krakow’da iki hafta geçirmeye karar verdik. Okyanusta bir damla. Birlikte çalıştığımız gönüllüler Norveç, İtalya, Gürcistan Cumhuriyeti, Almanya, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İrlanda ve Polonya’dan geldi. Şu anda gönüllü sıkıntısı çekiyorlar ve umutsuzca yardıma ihtiyaçları var.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Önemli Gelişmeler

Kart 1 / 4

Yerde. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın doğusundaki kuvvetlerinin, iki ayrılıkçı bölge olan Donetsk ve Luhansk arasındaki sınıra ilerlediğini söyledi. Toprak kazanımı, teyit edilirse, tüm Donbas bölgesi üzerinde Rus kontrolü olasılığını güçlendirecektir.

Putin’in Zafer Bayramı konuşması. Başkan Vladimir V. Putin Moskova’da 9 Mayıs’ta küstah bir tatil konuşması yaptı ve Ukrayna’yı işgalini Avrupa’da Nazizm’e karşı mücadelenin bir uzantısı olarak yanlış bir şekilde tasvir etti. Ancak bazı beklentilerin aksine savaşın tırmandığını ilan etmedi.

Zelensky’nin çürütmesi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, kendi konuşmasında, Bay Putin’in işgali haklı çıkarmak için Nazizmi tasfiye etme iddiasını reddetti. Bay Zelensky, “Bugün Hitler rejiminin korkunç suçlarını tekrarlayanın” Rus lider olduğunu söyledi.

ABD desteği. Başkan Biden, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere’ye ve diğer müttefiklere sağlanan Borç Verme Yasası’nın güncellenmiş bir versiyonunu imzalayarak Ukrayna’ya daha fazla silah sevkiyatının yolunu açtı. Ayrı bir gelişmede, Kongre’deki Demokratlar, yaklaşık 40 milyar dolarlık bir yardım paketi üzerinde hızla ilerlemeyi planladıklarını söylediler.

‘Yardıma ihtiyaç duyulduğunda gönüllü turizm yanıt verir’

Gönüllü turizm oldukça yeni bir fenomen, ancak kökleri, 1958’de İngiltere’de Denizaşırı Gönüllü Hizmet organizasyonunun kurulması ve Başkan John F. Kennedy’nin 1961’de Barış Gücü’nü kurmasıyla II. Dünya Savaşı sonrası döneme kadar uzanıyor. Habitat for Humanity gibi organizasyonlarla popülaritesini artırmak, farkındalık yaratmak. Ancak, Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi Sosyal Hizmet Okulu’nda küresel gönüllü araştırmacı ve profesör olan Benjamin Lough’un bana bir e-postada yazdığı gibi, ekonomideki değişiklikler ile sosyal ve politik meseleler hakkında.” “Ukrayna’ya yakın herhangi bir yerde gönüllü turizmin muhtemelen son zamanlarda birkaç kat arttığını tahmin ediyorum. Medya yardıma ihtiyaç duyduğunda, gönüllü turizm karşılık verir.”

Polonya’daki durum bu gibi görünüyor. Polonya’da gönüllü arayan çoğu sivil toplum kuruluşu gibi, Okyanusta Bir Damla da seyahat, yemek veya konaklama için hisse almıyor. Yine de kalacak yer önerme konusunda yardımcı oluyorlar ve yakındaki Hampton by Hilton’daki gönüllüler için kahvaltı dahil gecelik bir çift kişilik yaklaşık 58 $’a daha ucuz bir fiyatta anlaştılar.

Herhangi bir ortalama günde, 1.000’den fazla kişinin bir günde yaklaşık 9.000 ürün aldığı ücretsiz mağazada yardımcı olan yaklaşık 20 yabancı gönüllü var. A Drop in the Ocean’dan Bayan Jacobsen, bana organizasyonunun sonbahara kadar Krakow’da kalma taahhüdü olduğunu söyledi.

“Ama savaş devam ederse, daha uzun kalmaya hazırız” dedi.

New York Times Travel’ı takip edin Instagram , Twitter ve Facebook . Ve , bir sonraki tatiliniz için daha akıllı seyahat etme konusunda uzman ipuçları ve ilham almak için haftalık Travel Dispatch bültenimize kaydolun. Gelecekte bir kaçamak mı hayal ediyorsunuz yoksa sadece koltukla seyahat mi ediyorsunuz? 2022 için 52 Değişen Dünya için Yerler sayfamıza göz atın.
-