Ukrayna’da Riskli Bir Ticaret Savaşın Ortasında Daha Riskli Büyüyor

urfali

Global Mod
Global Mod
KAMIANSKE, Ukrayna – Hava saldırısı sirenleri durduğunda Olena sığınaktan ayrıldı ve seks arayan müşterilerini beklemek için yol kenarına döndü.

Rus bombaları düştükçe, sosyal hizmet uzmanları HIV tedavilerinin azaldığını ve onlara ihtiyacı olan insanların sokaklardan kaybolduğunu gördü.

Ve askerler, genellikle silah taşıyan Tetyana’ya yaklaştığında, sık sık, Tetyana’nın inkar etmekte kendini güvende hissetmediği indirimler istediler. “Askerler ‘Tanya, bir saatliğine gel’ diyor” dedi ama sonra daha fazla süre istedi. “Aynı paraya bütün gece gelip onları eğlendiriyorum.”

Rusya’nın işgali Ukrayna’daki her şehri, endüstriyi ve işgali etkileyerek binlerce sivili öldürdü ve milyonları evlerinden olmaya zorladı. Fahişeler ve sosyal hizmet görevlileri, barış zamanında bile özellikle savunmasız bir nüfus olan seks satanların, kendilerini daha büyük bir yoksulluk, zorlama ve sağlık riskleri tehlikesi altında bulduklarını ve bunun da Ukrayna’nın HIV’in yayılmasını önleme mücadelesine etkileri olduğunu söylüyorlar.

Tetyana, Ağustos ayında Ukrayna, Kamianske’de müşterilerini bekliyor.

Savaştan önce seks turizmi için Avrupa’nın en popüler destinasyonlarından biri olan Ukrayna’da fuhuş yasa dışı ama geniş çapta tolere ediliyor. Hükümet tarafından yönetilen Ukrayna Halk Sağlığı Merkezi’ne göre, sektör yaklaşık 53.000 seks işçisiyle kapsamlıydı.

Savaş, işçilerin gelirlerini önemli ölçüde azalttı ve uyuşturucu bağımlılığı ve HIV tedavisi için yardım programlarını ciddi şekilde aksattı. İşgalden önce Ukrayna’da HIV ile yaşayan çok sayıda insan vardı ve bu, ülkenin sağlık hizmetlerinin bir önceliğiydi.

Savaş Durumu

• Doğuda :Rus güçleri, Moskova’nın Donbass bölgesini ele geçirme hamlesi için çok önemli gördüğü bir savaşta parlama noktası haline gelen kuşatma altındaki Bakhmut kenti yakınlarındaki köylerin kontrolü için mücadele ediyor.
  • Kharkiv’de : Ukrayna kuvvetleri Rus ordusunu sınır dışı ettikten sonra, sakinler yavaş yavaş Ukrayna’nın en büyük ikinci şehrine geri döndü. Ancak savaşın işaretleri – ve geri dönme olasılığı – her yerde.
  • Askeri Yardım : Haftalarca süren deriyse müzakerelerin ardından Almanya ve ABD, Ukrayna’ya muharebe tankları göndereceklerini açıkladı. Ancak tanklar, Kiev’in savaşı kazanmasını sağlayan gümüş mermi olmayacak.
  • Yolsuzluk Skandalı: Hükümetin yolsuzluk iddiaları arasında, birkaç üst düzey Ukraynalı yetkili kovuldu. Devrilme, Ukrayna liderlerinin yardım konusundaki endişeleri nasıl ele aldığına dair soruları yeniledi.
Sağlık merkezine göre, savaştan önce HIV enfeksiyonları veya uyuşturucu bağımlılıkları konusunda yardım almaya hak kazanan kişilerin yaklaşık üçte biri, artık yaz sonunda yardım alamıyordu. Sosyal hizmet uzmanları, savaşın daha güvenli uygulamalara yönelik yıllarca süren ilerlemeyi geri aldığını söyledi.

Ancak aileleri için duydukları endişe ve polis korkusu nedeniyle ilk isimlerini kullanmak şartıyla görüşülen bazı seks işçileri, hayatta kalabilmek için çalışmaya ihtiyaçları olduğunu söylediler.

Olena, Ukrayna’nın merkezindeki Kamianske yakınlarındaki bir yol kenarında, “Savaşın ilk gününde buraya hiç gelmedim,” dedi. “Ama ikincisinde yaptım.”

Sosyal hizmet uzmanı Iryna Tkachenko, Dnipro’daki bir gezici klinikte bir kadına HIV testi yapıyor.

Başka bir kadın, Liudmyla, şimdi saat başına yaklaşık 6 dolar, yani savaş öncesi ücretinin yarısı kadar ücret aldığını söyledi. “Düzenli müşterilerim bile paraları olmadığı için bana gelemezdi” dedi.

Birkaç işçi, Ukrayna’nın yüzbinlerce askeri seferber etmesinin işleri değiştirdiğini söyledi: Askerler kasabalara akın etti, silahlar olağan hale geldi.

Liudmyla, bazı askerlerin hem bahşiş hem de çiçek getirerek özellikle nazik davrandığını, ancak diğer kadınların korkularını dile getirdiklerini söyledi. Olena, birden fazla erkek varsa arabaya binmeyeceğini söyledi.

Liudmyla, gelirindeki düşüşle ilgili olarak, “Düzenli müşterilerim bile paraları olmadığı için bana gelemezdi,” dedi.

Tetyana, bazı adamların tam fiyatını vermeyi reddettiğini söyledi. “Bazen bir adam 12 dolar vaat ediyor, ben işimi yapıyorum ama o bana sadece 7 dolar ödüyor” dedi. “’Hey, şimdi daha az kazanıyorum’ diyor, ben de ‘Öyleyse bana gelme’ diyorum.”

İki küçük çocuğa bakan Rita adlı bir işçi, savaşın yabancı müşteri sayısını önemli ölçüde azalttığını söyledi. Aynı genelevde çalışan ve annesi ve kardeşleri için devaya yardım ettiğini söyleyen Vlada, günde 18 müşteriden yediye çıktığını söyledi.

“Müşteriler bize o kadar iyi bahşişler verirdi ki, maaşlarımızı almayı unuturduk” dedi. “Şimdi, işin sahibine yarısını verdikten sonra elimizdeki tek şey 40 dolar.”

Başkent Kiev’de yaşayan ve çoğunlukla gey erkeklerle çalışan Denys, savaşın ilk haftalarında metroda yaşadığını, bombalamalardan kaçtığını ancak hiçbir şey kazanmadığını söyledi.

Ondan sonra bile işler yavaştı. İnsanların psikolojik olarak yorgun olduğunu söyledi. “Bu hava saldırısı sirenleriyle yaşamaktan bıktılar. Benimle tanışmaktansa farklı öncelikleri var.”

Şimdi, kısıtlı kaynakları savaş nedeniyle derinden zorlanan sosyal hizmet uzmanlarına yardım ederek kaybedilen geliri telafi etmeye çalışıyor.

Kiev’de Denys, “Bir kişi eğlenmek istediğinde kimse yargılamamalı, bu eğlence cinsel bir zevk olsa bile – çünkü şehrimiz hala yaşıyor ve hepimiz hala yaşıyoruz.”

Virtus sosyal hizmet görevlisi Iryna Tkachenko’ya göre, Dnipro şehrinde Virtus hayır kurumu 2.300 seks işçisini kaydettirdi, ancak çok daha fazlası kavgadan kaçmak için şehre taşındı.

“Güveni oluşturmak zaman alıyor” dedi.

Tedarik zincirlerinin kesintiye uğramasıyla, sosyal hizmet görevlilerinin dağıtacak daha az prezervatifi ve uyuşturucu kullanıcıları arasında paylaşımı önlemek için daha az temiz iğnesi var.

HIV’in yayılması, sosyal hizmet uzmanlarının en büyük endişeleri arasındadır.

Antiretroviral ilaçlarla tedavi, çalışanlardan müşterilere ve dolayısıyla daha geniş toplum içinde bulaşmayı azaltmaya yardımcı olur. Ancak sağlık merkezi, geçen yıl içinde Ukrayna’daki yaklaşık 40 HIV tedavi merkezinin, yaklaşık yarısı bombardıman hasarı nedeniyle çalışmayı durdurduğunu söyledi.

Yardım görevlileri, Ağustos ayında seks işçilerine yiyecek ve prezervatif dağıtmak için Kiev’de dolaşıyor.

Kamianske’de 15 yıldır seks işçilerine yardım eden sosyal hizmet görevlisi Tetyana adlı başka bir kadın, elinden geleni yapıyor ve onlara ilaç almalarını hatırlatıyor.

“Onlara kendilerine bakmayı öğretmek için çok uğraşıyoruz” dedi. “Hepsini bir anne gibi tanıyorum ama çoğu zaman dinlemiyorlar.”

“Burada kalıyorum ve onları korumaya çalışıyorum” diye ekledi.

Impulse adlı hayır kurumunda sosyal hizmet görevlisi olan Tetyana, seks işçilerine prezervatif ve diğer malzemeleri veriyor.

Andrew E. Kramer, Odesa, Ukrayna’dan raporlamaya katkıda bulundu.
-