Ünlü Brezilyalı Sörfçü Márcio Freire, Portekiz’in Nazaré’sinde Öldü

urfali

Global Mod
Global Mod
Portekiz Ulusal Denizcilik Otoritesi Cuma günü yaptığı açıklamada, ünlü Brezilyalı sörfçü Márcio Freire’nin Portekiz’in orta kıyısındaki sporda rekor kıran dev dalgalarıyla ünlü bir bölge olan Nazaré kasabasında sörf yaparken hayatını kaybettiğini söyledi.

47 yaşındaki Bay Freire, diğer iki Brezilyalı sörfçüyle Hawaii’deki dev dalga “Jaws”ı fethetme girişimini konu alan 2016 tarihli bir belgesel olan “Mad Dogs”ta rol almıştı.

Portekiz sahil güvenlik görevlerinden sorumlu Ulusal Denizcilik Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, Perşembe günü, bir sörfçünün genellikle bir jet ski tarafından dev dalgalara çekilmesini içeren bir teknik olan yedekte sörf yaparken düştükten sonra öldü. Kurtarma ekipleri onu jet ski ile sahile geri götürmeyi başardıysa da, onu hayata döndürmeye yönelik tüm girişimlerin başarısız olduğunu söylediler.

Bay Freire, erken yaşta sörf yapmaya başladı ve ülkenin en iyi sörf noktalarından bazılarına sahip olmasıyla tanınan kuzeydoğu Brezilya’daki memleketi Bahia’da madalyalar ve ödüller topladı. Sörfçüler arasında yerel bir ün bulduktan sonra, 1990’larda Hawaii’ye taşınmaya karar verdi ve orada, daha önce imkansız olarak görülen bir başarı olan, çekilmez “Jaws” dalgasında sörf yaparak sörf dünyasını şok etti.

Sörf yapmayı bir meslekten çok bir yaşam tarzı olarak gördüğünü röportajlarında sık sık dile getiriyordu. Nadiren sponsorluk aldı ve sörf tutkusunu desteklemek için hizmet sektöründe sık sık tuhaf işler yaptı.

“Sörf yaparak hiç geçimimi sağlamadım. Sörften hiç para kazanmadım,” dedi Bay Freire, yakın tarihli bir röportajda “Let’s Surf” adlı podcast’e. “Sörften gelen çok az param oldu – parmaklarımla sayıyorum -.”

“Ben daha çok bir ruh sörfçüsüydüm,” diye ekledi.

Nazaré, dünyanın en büyük sörf dalgalarından bazılarına sahip olmasıyla tanınır; önceki uykulu Portekiz balıkçı köyünü aşırı sörfçüler ve sporun son yıllarda büyüyen hayran kitlesi için bir mekâna dönüştüren bir gösteri. 10 katlı bir bina kadar uzun olan dalgalara, köyün kıyı şeridinden hemen önce aniden sona eren üç mil derinliğinde ve 125 mil uzunluğundaki bir denizaltı kanyonu neden oluyor.

Amerikalı Garrett McNamara Nazaré’yi 2011’de dünya sörf rekoru kırdığında haritaya koyduğundan beri popüler noktada bir dizi ciddi kaza meydana geldi. Ancak yerel deniz polisi sözcüsü bir e-postada, Perşembe günü orada ilk kez bir sörfçünün öldürüldüğünü yazdı.

2022’de Portekiz’in Nazaré kentinde dalga sürmek. Sahil kasabası devasa dalgalarıyla tanınır. Kredi… Patricia De Melo Moreira/Ajans France-Presse — Getty Images

İngiliz sörfçü Andrew Cotton, bir yıl önce Nazaré’de belini kırdıktan sonra 2018’de The New York Times’a “Büyük dalga noktalarındaki diğer dalgalara benzemiyor” dedi. Diğer büyük dalga noktalarında, dalgaların aynı yerden kırıldığını ve büyük ölçüde tahmin edilebilir olduğunu söyledi. Ama Nazaré, “her yerde” dedi.

Yerel deniz polisi sözcüsü, Perşembe günü karakteristik olarak büyük dalgalar olmasına rağmen, koşulların olağan dışı olmadığını söyledi.

Bay Freire’nin ölüm haberi gelir gelmez, küresel sörf camiasından övgüler yağmaya başladı.

“Mirasınız kalbimizde sonsuza kadar yaşayacak. 2016 belgeselinde Bay Freire ile birlikte rol alan Brezilyalı büyük dalga sörfçü Yuri Soledade, bir Instagram gönderisinde yeniden buluşana kadar kardeşim.

Bir spor fotoğrafçısı olan Fred Pompermayer, yine Instagram’da şunları yazdı: “Bugün harika bir adamı, çok iyi bir arkadaşı ve efsanevi bir sörfçüyü kaybettik, Marcio Freire. O çok mutlu bir ruhtu, her zaman yüzünde bir gülümseme vardı.” “Huzur içinde yat dostum” diye ekledi.

Amerikalı büyük dalga sörfçüsü Ian Walsh, bir Instagram gönderisinde onu “gerçek bir öncü” olarak nitelendirdi.

“Marcio bulaşıcı bir mutlu enerjiye sahipti ve çok özel bir insandı. Onunla yolunuz her kesiştiğinde gününüz çok daha iyi geçti” diye ekledi.

Ana Ionova raporlamaya katkıda bulundu.
-