Truss, Birleşik Krallık Parlamentosunda Ezildi Ama Yönetebileceğinde Israr Ediyor

urfali

Global Mod
Global Mod
LONDRA – Ekonomik gündeminin reddedilmesinin ardından amansız bir baskı altında kalan İngiltere Başbakanı Liz Truss, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Ben bir savaşçıyım, pes eden değil” diyerek istifa taleplerini reddetti.

Başbakan’ın Parlamento’daki fırtınalı bir oturumunda konuşan Truss, mali piyasaları sarsan ve İngiliz Sterlini’ni zor durumda bırakan vergi indirimlerini açıkladığı için özrünü yineledi. Ancak tüm kargaşaya rağmen yönetmeye devam edebileceği konusunda ısrar etti.

Bayan Truss, “Politikalarımızı ayarlamak için ekonomik durum nedeniyle kararı almak zorunda kaldım” dedi.

Bu, Bayan Truss için, başbakan olarak böyle bir sorgulama için yalnızca üçüncü çıkışında acımasız bir çileydi – ve işine yapışıp tutunamayacağına dair şüpheleri derinleştirmesi muhtemel. Ancak ne kadar acı verici olursa olsun, siyasi analistler, bunun onu tahttan indirecek türden bir nakavt darbesi üretmediğini söylediler.

Yine de, muhalefet milletvekillerinin sert sorgulaması, hükümetin politikasında bir başka tersine dönüşe neden oldu. Salı günü üst düzey yetkililer, Downing Street’in artık hem ortalama kazanç artışına hem de şu anda yüzde 10,1 olan enflasyon oranına ayak uydurmak için devlet emeklilik ödemelerini artırmaya yönelik bir seçim garantisini yerine getirmeyebileceğinin sinyallerini vermişlerdi.

Ancak İskoç Ulusal Partisi’nin parlamento lideri Ian Blackford, Bayan Truss’a söz konusu taahhüdünü sorduğunda, ona “tamamen bağlı” olduğunu söyledi. Bu durum onu, harcama kesintileri yapılması gerektiği konusunda uyaran Maliye Bakanlığı’nın yeni başbakanı Jeremy Hunt ile arasının açılmasına neden oldu.

Ancak bir Downing Street sözcüsü daha sonra, başbakan ve şansölyenin Çarşamba sabahı konuşmadan önce politika üzerinde görüştüklerini söyledi. Ve Bay Hunt, Bayan Truss’un arkasına oturdu ve ifadelerine başını salladı.

Yine de, hükümeti gerçekte kimin yönettiği sorusu, yargılamaların üzerinde asılı kaldı. Pazartesi günü, Bay Hunt, ekonomik programının tersine çevrildiğini onaylamak için Avam Kamarası’na geldiğinde, sessizce onun arkasında oturdu.

Muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, politikalarının tersine çevrilmesi ve bir asgarî’de kontrolü ele geçiren Bay Hunt’ın atanması göz önüne alındığında, açıklamalarının neden herhangi bir güvenilirlikle ele alınması gerektiğini açıklamak için Bayan Truss’a baskı yaptı. Hükümetin ekonomik kaldıraçlarından.

Bay Starmer, vergi indirimlerine ve geçen hafta görevden aldığı Bayan Truss’un ilk başbakanı Kwasi Kwarteng’e atıfta bulunarak, “Hepsi gitti, o halde neden hala burada?” dedi.

Bayan Truss, Bay Starmer’ı “militan” sendikaları desteklemekle suçlayarak durumu tersine çevirmeye çalıştı: Demiryolu işçilerinin gelecek ay yeniden grev yapması planlanıyor. Ancak bu karşı darbeler, başbakanın böylesine feci bir çıkışın ardından konumunu nasıl yeniden inşa edebileceğine dair belirsizliğin hakim olduğu bir günde başarısız oldu.

Truss, “Mülletimizin finansal istikrara sahip olması için ulusal çıkarlar doğrultusunda hareket ettim” dedi ve “Ben bir savaşçıyım, pes eden değil” dedi.
-