‘Tabutlar Zaten Geliyor’: Rusya’nın Kaotik Taslağının Ücreti

urfali

Global Mod
Global Mod
Yarım düzine Rus askeri, seferberliklerinden sadece 11 gün sonra doğu Ukrayna’da yoğun çatışmaların yaşandığı bir bölgeye sevk edilmekten bahsediyor. Atış pratiği hakkında sorulan sakallı bir asker, “Bir kez. Üç dergi.”

Rusya’nın merkezindeki Yekaterinburg yakınlarındaki bir kasabada, yeni harekete geçen erkekler sokak kıyafetleriyle yerlerinde yürüyorlar. Kimliği belirsiz bir gözlemci, “Makineli tüfek yok, hiçbir şey, kıyafet yok, ayakkabı yok” diyor. “Yarısı akşamdan kalma, yaşlı, risk altında – ambulans görevde olmalı.”

Başka yerlerde, yeni askere alınmış Rus askerlerinin çok sayıda akrabası bir eğitim merkezinin önünde toplanıyor ve çitlerden askerlere botlar, bereler, kurşun geçirmez yelekler, sırt çantaları, uyku tulumları, kamp matları, ilaçlar, bandajlar ve yiyecekler veriyor.

Ukrayna’daki “özel askeri operasyonu” eleştirmeye karşı acımasız yasalara rağmen, Rus sosyal medyası, geniş çapta dolaşan videolarda yakalanan yukarıdakilere benzer sahnelerle dolu. Bu tür görevler, Savunma Bakanlığı’nı, Batılı askeri uzmanların öngördüğü gibi hareket etmekle görevlendiriyor: yeni askere alınmış, eğitimsiz, kötü donanımlı binlerce askeri, Ukrayna’nın savunma hatlarında delik açamayacak kadar çaresiz, adamları birleşik birliklere dönüştürmek için acele etmek. .

Rus silahlı kuvvetlerinde uzman ve silah kontrol programı direktörü William Alberque, “Onlara en iyi ihtimalle temel bilgileri veriyorlar ve en kötü ihtimalle hiçbir şey vermiyorlar ve onları savaşa atıyorlar, bu da bu adamların kelimenin tam anlamıyla savaşa hazır olduklarını gösteriyor” dedi. Londra merkezli bir araştırma kuruluşu olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü.

Bu ay Rusya’nın güneyinde eğitilen bir asker. Savunma Bakanlığı, askerlerin Rus argosunda bilindiği gibi mutlu, iyi donanımlı “mobikleri” tasvir etmeye çalıştı. Kredi… Arkady Budnitsky/EPA, Shutterstock aracılığıyla

Cumartesi günü eski bir Sovyet devletinden iki adamın bir Rus eğitim kampına ateş açmasıyla aşırı bir kargaşa belirtisi geldi. Rus kaynakları, vurularak öldürülmeden önce 11 gönüllüyü öldürdüler ve 15 kişiyi yaraladılar.

Askeri analistler, Rusya ordusunun iki hedefi dengelemek için mücadele ettiğini söyledi: sekiz aylık savaş sırasında büyük bir kısmı yok edilen kara kuvvetlerini yeniden inşa ederken Ukrayna’nın son ilerlemelerini durdurmak için yeterli birlik yerleştirmek.

Kaçınılmaz olarak, bazı askere alınanlar zaten öldürüldü veya yakalandı, bu da 21 Eylül’de ilan edilen seferberlik çabasına daha sert eleştiriler getirdi ve baştan beri bir karmakarışık olarak görüldü.

Eleştirmenler, teoride, taslağın yenilenmesi gereken askeri becerilere sahip yedek askerlerden oluştuğunu, ancak pratikte neredeyse herkesi çektiğini söyledi.

Savaşın Durumu

• Füze Saldırıları:Rus ordusu, Şubat ayında savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’ya en yoğun füze barajını ateşledi, en az üç düzine sivili öldürdü, ülkenin dört bir yanındaki elektriği devre dışı bıraktı ve hava savunmasını ezdi.
  • Ukrayna Taarruzu:Bombardıman, Rusya’nın çoğunlukla geri çekildiği ve Ukrayna’nın hala topraklarını yeniden kazanmaya çalıştığı güney ve doğuda savaşın gidişatını değiştirmiş gibi görünmüyor.
  • Kırım Köprüsü Patlaması: Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, son saldırıların önemli bir Rus köprüsünü vuran bir patlamaya misilleme olduğunu söyledi. Kırım Yarımadası’nı Rusya’ya bağlayan köprü, Ukrayna’nın güneyinde savaşan Rus birliklerinin ana ikmal yolu.
  • Ukrayna’yı silahlandırmak : Rus bombardımanı, Batılı yetkililere Ukrayna’nın korunmasına yardımcı olmak için silah teslim etme baskısını artırdı. İşte ülkenin ihtiyaç duyduğu askeri yardıma daha yakından bir bakış.
Savaşı destekleyen askeri bir blogcu olan Anastasia Kashevarova, öfkeli bir yazısında, “Seferberliğin sonucu, eğitimsiz adamların cepheye atılmasıdır” diye yazdı.

“Çelyabinsk, Yekaterinburg, Moskova – çinko tabutlar zaten geliyor” diye ekledi. “Bize eğitim olacağını, bir hafta içinde cepheye gönderilmeyeceklerini söylediniz. Yine mi yalan söyledin?”

Şimdiye kadar Kremlin, savaşın gidişatına yönelik eleştirilere hoşgörüyle yaklaşırken, işgale ihtiyaç olup olmadığını sorgulayanları hapse ya da para cezasına çarptırdı. Ancak geçen hafta askeri eleştirmenleri de çökertmesi gerektiğine dair söylentiler vardı.

Cuma günü, Devlet Başkanı Vladimir V. Putin düzenlediği basın toplantısında, bazılarının beş ila 10 günlük eğitimle savaş birimlerine halihazırda 16.000 acemi askerin konuşlandırıldığını doğruladı. Ukrayna’daki cephenin yaklaşık 700 mil boyunca uzandığı göz önüne alındığında, askerlere şiddetle ihtiyaç duyulduğunu söyledi ve eğitimin orada devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Eğitim eksikliğinin kanıtı anekdottur, ancak Rusya’nın dört bir yanından gelen çok sayıda videonun yanı sıra, askere alınanların koşullara karşı grev yapma tehdidi, diğer haber raporları ve yorumlar, sorunların derinliğini vurgulamaktadır.

Askerler bu ay Moskova’daki akrabalarına veda ediyor. Videolar, akrabaların eğitim kamplarına yiyecek ve ekipman aktardığını gösteriyor. Kredi… Maxim Shipenkov/EPA, Shutterstock aracılığıyla

Yaygın olarak dolaşan bir görüntüde, Moskova’dan Birinci Tank Alayı’na atanan bir asker -istilanın başlarında sert bir darbe almış çok katlı bir birlik- alay komutanının askerler konuşlandırılmadan önce atış pratiği ve hatta teorik eğitim olmayacağını açıkladığını söyledi.

Başka bir görüntüde, Ukrayna sınırına yakın Belgorod bölgesinde bir trenin yanında duran yüzlerinin çoğu yünlerle kaplı yaklaşık 500 darmadağınık adamdan oluşan bir grup görüldü. Anlatıcı, belirli birliklere atanmadıklarını, bir hafta boyunca “insanlık dışı koşullarda” yaşadıklarını, kendi yiyeceklerini almak zorunda kaldıklarını ve mühimmatlarının olmadığını söyledi.

Belgorod valiliği, erkeklerin çoğunun ek eğitim için Rusya’nın merkezine iade edileceğini duyurdu. Komşu Kursk bölgesinin valisi Roman Starovoit bile eğitim koşullarını kınadı. Yıkık kantin binalarını, paslı veya kırık duşları ve yatak ve üniforma eksikliğini anlattı. Sosyal medyada “Bazı yerlerde sorun yok, bazı yerlerde ise korkunç” dedi.

Perşembe günü, başka bir valilik olan Chelyabinsk, doğu Ukrayna’da beş kişinin öldürüldüğü eğitimsiz askerlerin ölümlerini resmen açıklayan ilk kişiler arasında yer aldı. Duyuru, koşulları detaylandırmadı, ancak BBC’nin Rus servisi, adamların arkadaşları ve akrabalarının, savaş eğitimi almadan “et gibi” konuşlandırıldıklarını söylediklerini aktardı.

Benzer şekilde, Moskova şehir yönetimindeki 28 yaşındaki bir bölüm başkanı olan ve muharebe tecrübesi olmayan Aleksei Martynov, seferber edildikten birkaç gün sonra Ukrayna’da öldürüldü, devlete ait RT televizyon kanalı gazetecisi Natalya Loseva, Ukrayna’da öldürüldüğünü bildirdi. Telegram’da. Raporu bağımsız olarak doğrulanamadı.

Bu ay Rusya’nın güneyindeki Rostov-on-Don bölgesinde eğitim sırasında askere alınanlar. Kredi… Arkady Budnitsky/EPA, Shutterstock aracılığıyla

Washington merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, yakın tarihli bir değerlendirmede, “Rus askeri liderliği, Ukrayna’da devam eden çatışmalar için mümkün olduğu kadar çok organın derhal seferber edilmesine öncelik vererek, kuvvetin gelecekteki yeniden oluşturulmasını tehlikeye atmaya devam ediyor.” Dedi. İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan gelen bir rapor, bu değerlendirmeyi destekleyerek, “Rus ekiplerinin geri çekilmeden veya teslim olmadan önce bozulmamış teçhizatı imha etmemesi, onların zayıf eğitim durumlarını ve düşük savaş disiplini seviyelerini vurgulamaktadır.”

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Rus yetkililer çağrıya olumlu bir dönüş yapmaya çalışıyorlar. Rusya Savunma Bakanı Sergei K. Shoigu, yaklaşık 80 eğitim sahasında ve altı eğitim merkezinde 200.000 acemi askerin hazırlandığını duyurdu. Bay Putin, başlangıçta açıklanan 300.000 hedef yerine 220.000 askere almanın yeterli olacağını söyleyerek, popüler olmayan seferberliği durdurma çağrısında bulundu.

Ukrayna’daki Rus birliklerinin sayısı belirsizliğini koruyor. İşgal için tahminen 200.000 asker konuşlandırıldı, ancak Batı istihbarat teşkilatları üçte bir ila yarısı arasında herhangi bir yerde öldürüldüğünü veya yaralandığını söylüyor.

Savunma Bakanlığı, askerlerin Rus argosunda bilindiği üzere ateş etmeyi, tanklara saldırmayı, turnike bağlamayı, mayın yerleştirmeyi ve diğer askeri görevleri öğrenen mutlu “mobikleri” gösteren bir video akışı yayınladı.

Geçen ay Moskova’da bir asker. Bay Putin, başlangıçta açıklanan 300.000 hedef yerine 220.000 askere almanın yeterli olacağını söyleyerek, popüler olmayan seferberliği durdurma çağrısında bulundu. Kredi… Yuri Kochetkov/EPA, Shutterstock aracılığıyla

“Genel olarak, personel tam donanımlı, muharebe operasyonlarına hazır ve muharebe birimlerinin saflarına katılmak ve düşmanı yok etmek için istekli” dedi, sadece ilk adı Magomed ile tanımlanan bir asker, Savunma Bakanlığı tarafından görüntülendi. Ukrayna’nın doğusunda veya yakınında bir eğitim sahası.

Yüz binlerce asker enjeksiyonu kısa vadede Ukrayna’nın ilerlemesini durdurabilir, ancak askeri analistler Rusya’nın önümüzdeki aylarda kaderini tersine çevirmek için mücadele edeceğini söyledi. Rus analisti Johan Norberg, “Ruslar bir seçim yapmak zorunda kalacaklar – zamanla düzgün bir şekilde bir birim inşa edip sonra savaşı kaybetme riskiyle ya da savaş gerektirdiği için o birimi şimdi kullanma, ancak birim yarı hazır olacak” dedi. İsveç Savunma Araştırma Ajansı’nda.

Rusya’nın doğu Ukrayna’daki hatları, daha iyi eğitimli, daha iyi motive olmuş askerlerin saldırısı altında defalarca çöktü. Analistler, Rus ordusunun piyade, topçu ve hava gücünün birlikte çalışmak üzere eğitildiği birleşik birimlerde bariz bir eksiklik olduğunu söylüyorlar.

Bazı askerler orta yaşlıdır. Kredi… Agence France-Presse — Getty Images

Federal Parlamento’da katı bir milletvekili ve yedeklerde kıdemli bir subay olan Andrei Gurulev, Telegram’a Rusya’nın eğitimli birimleri konuşlandırmasının en az bir veya iki ay süreceğini yazdı. Diğerleri kışa kadar süreceğini öne sürdü. Ukraynalı genelkurmay, bazı Rus askeri öğrencilerin subay olmak için erken serbest bırakıldığını bildirdi.

Sovyetler Birliği, 1991’deki çöküşünden sonra dağıtılan kalıcı bir askeri eğitim altyapısını sürdürdü. Savaşın başlamasıyla birlikte, askeri eğitimciler Ukrayna’ya sevk edildi ve birlikler askeri akademilerden gaziler veya öğretmenlerle boşluğu doldurmak için mücadele etti.

Rus Hava Kuvvetleri gazisi ve devlete ait haber ajansı TASS’ın eski analisti Gleb Irisov, “Birçok askeri uzmanı kaybettiler” dedi. “Bu yeni insanları eğitecek kimse yok.”

Bay Irisov ve diğerleri, savaştan önce bile, Rusya’nın her bahar ve sonbaharda yaklaşık 100.000 askerden oluşan iki sınıfını eğitmek için mücadele ettiğini ve kötü beslenmiş birlikler gibi sorunların rapor edildiğini belirtti.

Bay Irisov, “Askeri eğitim sistemi çok zayıf ve uzun süredir bu şekilde” dedi. Eğitimin çoğu sadece kağıt üzerinde göründü, dedi. “Bunu barış zamanında yapamadılar, bu yüzden savaş zamanında daha da zor.”

Beklenmedik bir şekilde, en yoğun eğitimin bir kısmı, Rusya’nın 2014’te orada ayrılıkçı bir hareket başlatmasından bu yana savaşla alevlenen doğu Ukrayna’nın Donbas bölgesinde gerçekleşiyor.

Geçen bahar, Donbas’taki adamlar sokaklardan alınıp doğrudan cepheye gönderiliyordu. Ancak Rus birliklerinin karıştığı çatışmaları izlemek için Rusya’da kurulmuş bir örgüt olan Conflict Intelligence Team’de araştırmacı olan Kirill Mikhailov, katliamın ortasında tutumların değiştiğini söyledi. Bölgedeki yetkililer, “küçük bir kazanç için insan gücünü harcadıklarını” anladılar ve bu yüzden Rus askerlerinden daha iyi askerler yapmaları gerektiğini biliyorlardı.

Ancak şu an için binlerce asker Ukrayna’ya akarken, Kremlin nitelik yerine niceliğe önem veriyor gibi görünüyor. Ya da Bay Norberg’in Rusça bir ifadeden alıntı yaptığı gibi, “Beceri ile değil, sayılarla.”

Oleg Matsnev raporlamaya katkıda bulundu.
-