Sonsuza Kadar Sürecek Derken Aşkınız Bitti mi? Her Aşk Bitebilir Fakat Sakın Sevgilinize Bu Kelamları Söylemeyin

Bakec

Member
İlişkiye başlarken her şey ne kadar da hoş ilerliyor, değil mi? Canımlar, cicimler havada uçuşuyor. Lakin kimi durumlarda ayrılırken karşıdaki insanın canı yansın isteniyor. Bir anlık öfke ya da hayal kırıklığıyla ağızdan çıkan kimi cümleler var ki düşmana bile söylenmeyecek cinsten. Siz siz olun ayrılırken bu kelamları söylememeye bilhassa dikkat edin…

“Boşuna uğraşma, bunun işe yarayacağını sanmıyorum.”

Sizin için çabalayan ve aranızı düzeltmek için uğraşan birine bu kelamı söylemenin ne kadar yıkıcı bir tesir yaratacağını düşünün. Yüzünüzü güldürebilmek için hoşunuza gidebilecek bir aktivite teklifine ‘Boşuna uğraşma, bunun işe yarayacağını sanmıyorum.’ diye yanıt vermeniz, ayrılık çanlarının can yakıcı bir biçimde çaldığının da ihtarını verir. Uzmanlar bunun yerine şu biçimde demenizi öneriyor: ‘beraber geçirdiğimiz vakti önemsiyorum fakat şu anda romantik bir bağlantının bizim için uygun olduğunu düşünmüyorum. Bu niçinle bence ayrılmalıyız.’

“Önceliğim sen değilsin, kendimim.”

Bu cümleyi dediğinizde ne kadar bencil bir imaj yaratacağınızı düşünebiliyor musunuz? Bugüne kadar öncelik olarak gördüğünüz insanı bir anda oyun dışı bırakıyormuşsunuz üzere. Bunun yerine şunu söyleyebilirsiniz: “Seninle vakit geçirmekten hakikaten zevk alıyorum, lakin şu anda bir alaka yaşayabilecek gücü ve inancı kendimde bulamıyorum. Ne istediğimi belirlemek için biraz vakte gereksinimim var ve bunu tek başıma yapmalıyım.”

“Senden sıkıldım, diğerleriyle birlikte olmak istiyorum.”

Söylenebilecek en kaba ayrılık kelamlarından biri de bu olmalı. Bir beşere sıkıcı olduğunu söylemek bile onda travmatik izler yaratabilir. Bunun yerine uygun bir biçimde alakanızı noktalayacak şu cümleleri kurabilirsiniz: “Seninle vakit geçirmekten zevk almama karşın bir bağ ortasında olmak istemediğimi fark ettim. Seni oyalamaya devam etmek hiç de adil değil. Bu niçinle her şeyi bitirmeliyiz.’

“Seni bir insan olarak fazlaca seviyorum fakat artık sana âşık değilim.”

Özellikle sizi tutkuyla sevmeye devam eden bir insanın duyacağı bu kelamlar, onun kalbine âdeta hançer üzere saplanabilir. Kimse kimseye kendini zorla âşık edemez ve kimse geçmişi alamaz natürel. Lakin onun kalbinde yaratacağı pişmanlık hissinin yanı sıra kendinde daima eksiklik arama üzere durumların önüne geçmek için ona şu cümleleri söyleyebilirsiniz: ‘Evet nitekim âlâ anlaşıyoruz lakin ayrıldığımızda yahut diğer beşerlerle bir arada olduğumuzda hayli daha keyifli olacağımızı düşünüyorum. Bu sebeple her şeyi bitirmemiz gerektiğini hissediyorum.’

“Şu anda mesleğim sendilk evvel geliyor.”

Öncelikleri değiştirmek ve öteki hususları öncelik olarak görmek ayrılık için bir sebep olsa da epeyce açık kelamlı olup karşıdakinin kalbini kırmaya gerek yok aslında. Bu durumu kalp kırmadan daha nazik bir biçimde atlatabilirsiniz. Bunun yerine şunu söyleyebilirsiniz: “Şu anda mesleğime fazlaca fazla odaklanıyorum ve ne yazık ki bu durum bağımıza hak ettiği ilgiyi veremeyeceğim manasına geliyor. En yeterlisi bir şeyleri bitirmek diye düşünüyorum.’

“Ayrı dünyaların insanlarıyız.”

Evet, epeyce klişe bir ayrılık cümlesi olsa da kırıcılığı her daim taze olan bir kelam bu. ‘Ayrı dünyaların insanı olduğunuz yeni mi aklına geldi?’ diye sorarlar beşere, değil mi? Farklı yollarda olduğunuzu, isteklerin farklı olduğunu belirtmenin epey daha incelikli yolları var. “Seninle ne kadar eğlensem de farklı şeyler istediğimizi düşünüyorum. Bu niçinle münasebetimiz karmaşık bir hâl almadan ayrılmanın daha yeterli olacağını hissediyorum.” diyebilirsiniz.

“Bir gün keyifli edebileceğin birini bulabilirsin.”

Üzücü bir ayrılık cümlesi daha. ‘Ne yani seni keyifli edemiyor muyum, o kadar mı yetersiz bir beşerim?’ diye düşündürür bu cümle beşere. Akabinde öz itimat eksikliğini de peşinden sürükler. Ayrıyeten terk edecek kişi ayrılığa ne kadar hazırsa terk edilen de ayrılık acısının şokuyla bu cümleyi asla duymak istemeyebilir. Onun yerine şunu söyleyebilirsiniz: ‘İlişkimizin bize memnunluktan hayli mutsuzluk verdiğini hissediyorum. Bu ikimiz ismine da sağlıklı bir durum değil. Ayrılıp bizi keyifli eden şeylere odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum. Sen mükemmel bir beşersin ve şu anda bunu takdir edebilecek biriyle gerçek bir talihe sahip olmayı hak ediyorsun.’