Şansölye Olaf Scholz, Almanya’da 65 milyar dolarlık bir yardım paketi açıkladı.

urfali

Global Mod
Global Mod
BERLİN — Alman hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle daha da kötüleşen, yükselen enflasyon ve artan enerji maliyetleriyle karşı karşıya kalan vatandaşların yükünü hafifletmeye yardımcı olmak için Pazar günü 65 milyar dolarlık bir yardım paketi açıkladı ve Avrupalı liderleri kıtayı kışa hazırlamaya sevk etti.

Paket, Şansölye Olaf Scholz’un koalisyonunun Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan ve Batılı ülkeleri Moskova’ya karşı sert yaptırımlar uygulamaya ve Rus petrol ve gaz alımlarını azaltma sözü vermeye sevk eden enerji krizine verdiği yanıtın bir parçası olarak açıkladığı üçüncü ve en büyük paket.

Avrupa, Rus fosil yakıtlarından kurtulmaya çalışırken yükselen enerji fiyatları ve bu hafta için planlanan Avrupa Birliği enerji bakanları acil toplantısı ile liderler, sonbahar ve kış tezgâhı olarak geçici önlemleri uygulamak için yarışıyorlar. Fransa, 1970’lerdeki petrol krizinden bu yana en büyük koruma çabasına girişiyor. Pazar günü, İngiltere’nin yeni başbakanı olmaya aday olan Liz Truss, seçilirse yükselen enerji maliyetleriyle başa çıkmak için “hemen harekete geçeceğini” söyledi.

Berlin, paketini Kremlin kontrolündeki Rus enerji devi Gazprom’un Almanya’da sona eren ve Avrupa’nın çoğuna gaz sağlayan Nord Stream 1 boru hattını süresiz olarak durdurduğunu duyurmasından iki gün sonra duyurdu. Gazprom, denetimler sırasında sorunlar tespit edildiğini ve boru hattının giderilene kadar kapatılacağını ve gaz akışının yeniden başlaması için herhangi bir zaman çizelgesi vermediğini söyledi.

Alman yetkililer, hareketin siyasi amaçlı olduğunu söyledi ve aynı gün, 7 Ülke Grubunun maliye bakanlarının, Moskova’nın elde etmeye devam ettiği enerji gelirinin bir kısmını kesmek amacıyla Rus petrolüne bir fiyat sınırı koymayı kabul ettikleri gün geldi. Avrupadan.

Parlamento tarafından önceden onaylanmış ve neredeyse garanti edilmiş olan en son Alman yardım paketiyle, hükümet, sanayileşmiş ülkeler arasında bu tür en büyük programlardan biri olan Rusya’nın Şubat ayındaki işgalinden bu yana yaklaşık 95 milyar dolarlık ekonomik yardım önlemi harcamış olacak. Enerji krizinin bir sonucu olarak kârları artan şirketleri hedef alan beklenmedik bir vergi ile en son önlemler.

Scholz, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, “Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor” diyerek, “kimsenin geride bırakılmayacağına” söz verdi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, doğal gazın bir yıl öncesine göre yaklaşık 10 kat pahalı olduğu Avrupa’da dalgalanan enerji krizinden en kötü etkilenenler arasında yer alıyor.

Almanya’nın açıkladığı önlemler arasında hanelere tek seferlik ödemeler, enerji yoğun endüstriler için vergi indirimleri ve daha ucuz toplu taşıma seçenekleri yer alıyor. Ayrıca, vatandaşlara belirli bir miktarda elektriği daha düşük bir maliyetle garanti edecek, beklenmedik vergilerle sübvanse edilen bir elektrik “fiyat freni” planlarını da duyurdu. Bunun ötesindeki tüketim daha yüksek fiyatlandırılacaktır.

Beklenmedik vergi, gaz krizi sırasında artan enerji fiyatlarından yararlanan enerji şirketlerine – özellikle kömür, nükleer ve yenilenebilir enerji üreticilerine – uygulanacaktır.

Alman yetkililer aylardır artan maliyetlerin toplumsal kargaşayı tetikleyebileceğinden endişe ediyor. Sol ve aşırı sağ gruplar, Bay Scholz’un merkez sol koalisyonuna karşı haftalık gösteriler başlatma sözü verdiler. Bazı sendikalar, Pazar günü açıklanan önlemleri sadece “yarım adım” olarak nitelendiren bir işçi grubuyla sokaklara çıkmakla tehdit etti.

Bay Scholz Pazar günü yaptığı açıklamada, hükümetinin insanların yaşam maliyetleri konusundaki endişelerini anladığını söyledi. “Bu endişeleri çok ciddiye alıyoruz” dedi.

Geçen hafta, Almanya’nın enerji bakanı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kısa bir süre sonra başlayan hazırlıklar sayesinde gaz depolama tesislerini yüzde 80’in üzerine çıkarmayı başaran ülkenin enerji endişelerine rağmen nispeten iyi bir konumda olduğunu söyledi. Almanya ayrıca, savaştan önce gaz ithalatının yarısından fazlasını sağlayan Rusya’dan gelen enerjiye olan bağımlılığını da azalttı, bu rakam Ağustos ayında yüzde 10’un altına düştü.

Christopher F. Schuetze raporlamaya katkıda bulundu.
-