Rusya Ukrayna’yı İşgal Ettikten Sonra, Bir ABD Kâr Amacı Gütmeyen Görevini Değiştirdi

urfali

Global Mod
Global Mod
WASHINGTON — Jim Hake, Rusya’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmesinin ardından 2015 yılında Ukrayna’da çalışmaya başladı. Kâr amacı gütmeyen Spirit of America, Ukrayna ordusuna tıbbi kitler sağladı ve Rus propagandasına karşı ABD programlarına yardım etti.

Ancak Rusya, Şubat ayında Ukrayna’yı kapsamlı bir şekilde işgal ettiğinde, grup bu çabaları bir kenara bıraktı ve temel, ölümcül olmayan askeri malzeme sağlamaya ve bu maddelerin ülkeye hızlı bir şekilde nasıl girileceğini bulmaya odaklandı.

Çeşitli gruplar, Rusya’nın işgalinden bu yana Ukrayna’ya milyonlarca dolarlık ölümcül olmayan yardımda bulundu. Direct Relief, Mercy Corps ve Save the Children gibi Spirit of America’ya ek olarak birçoğu ülkede uzun yıllara dayanan deneyime sahiptir. ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinden sonra Afganların tahliyesine yardım eden bazı gazi örgütleri de dahil olmak üzere diğerleri daha yenidir ve Ukrayna’da çalışmaya yeni başlamıştır.

Ancak Spirit of America’nın Ukrayna ordusu ve bölgedeki Amerikalı diplomatlarla derin temasları onu farklı kılıyor.

Çarşamba günü, Spirit of America’dan ikinci bir Boeing kargo jeti, Ukrayna yolunda Polonya’ya indi. bir gecede tam savaş zamanı temeline gitti. İstiladan bu yana, Spirit of America 7,2 milyon dolar değerinde tıbbi ekipman, Kevlar yelekleri, insansız hava araçları ve iletişim teçhizatı teslim etti.

Spirit of America’nın Ukrayna’ya gönderdiği ölümcül olmayan askeri malzemeler arasında kasklar vardı. Kredi… The New York Times için Hilary Swift

ABD hükümeti, kâr amacı gütmeyen kuruluşların çatışma bölgelerinde yardım dağıtmasını yasaklamaz. Ancak ateşli silahlar, mühimmat veya diğer askeri teçhizat sağlayan herhangi bir grup, uluslararası silah trafiğine ilişkin düzenlemelere tabidir ve bu tür silahları göndermeden önce Dışişleri Bakanlığı’ndan bir lisans almalıdır.

Bu düzenlemeler ve çatışmaları daha ölümcül hale getiren suçlamalardan kaçınmak için, çoğu grup ölümcül yardım ve silah tedarikini ABD hükümetine ve müttefiklerine bırakıyor. Bunun yerine, hayat kurtarmaya yönelik yardıma odaklanırlar, onları almaya değil.

Doğru yardımı doğru yere ulaştırmak da kritik öneme sahiptir. Bir afetten sonra gönderilen giysi ve oyuncaklar bazen çok az işe yarar ve yardım çabalarını bunaltırlarsa yarardan çok zarar verebilirler. Spirit of America, cephe birliklerinin ve sivil gönüllülerin özel ihtiyaçlarını belirlemek için doğrudan Ukraynalılarla birlikte çalışıyor.

Başlangıçta bir girişimci ve iş yöneticisi olan Bay Hake, grubu ABD askeri konuşlandırmalarına yardım etmek için 2003 yılında kurdu. Askerlerin ve Deniz Piyadelerinin Irak ve Afganistan’daki yerel nüfusa dağıtabilecekleri malzemeleri sağlayarak başladı, ancak daha sonra daha iddialı projeler üstlendi.

Savaş zamanlarında yardım sağlayan birçok kar amacı gütmeyen grup, çalışanları için bir tür koruma sağlama umuduyla bir tür savaş alanı tarafsızlığına bağlı kalır. Ancak Spirit of America, “tarafsız olmadığını” ilan ediyor. Grup, çatışma bölgelerinde çalışırken açıkça bir taraf seçtiğini ve Amerikan dış politika hedeflerini desteklediğini söylüyor. Ukrayna’da bu, Ukrayna hükümetini desteklemek ve Rus saldırganlığına karşı geri adım atmak anlamına geliyordu.

Spirit of America’nın faaliyet gösterdiği çatışma bölgelerinin çoğunda, ABD büyükelçiliği veya ordusu bağışların yönlendirilmesine yardımcı oldu. Ancak bu savaşta Bay Hake, bölgesel savunma güçleri de dahil olmak üzere Ukraynalı temaslarla çalıştı.

Spirit of America’nın yardımının çoğu, 2016’da grubun Rus propagandasına karşı koymak için Ukrayna’da Army FM adlı bir radyo istasyonu kurmasına yardım eden Ruslan Kavatsiuk aracılığıyla aktı. Ayrıca gruba, ön cephedeki Ukrayna birimlerinin dezenformasyonu tanımasına ve bunlarla mücadele etmesine yardımcı olan mobil iletişim ekipleri kurma konusunda yardım etti. O sırada Rusya, Rusya destekli ayrılıkçıların hükümet güçleriyle savaştığı doğu Ukrayna’yı, Ukraynalı askerleri iltica etmeye yönelik dezenformasyonla örtüyordu.

Ukrayna ordusundaki danışmanlık görevinden ayrıldıktan sonra Bay Kavatsiuk, Kiev’deki Babyn Yar Holokost anıtının müdür yardımcısı oldu. Birçok Ukraynalı gibi, Rusya’nın doğu Ukrayna’daki savaşını yoğunlaştırmasını, ancak tam bir işgal başlatmamasını bekliyordu.

Rus kuvvetleri sınırı geçtikten kısa bir süre sonra, Kiev’in bir banliyösündeki evi yıkıldı ve birçok komşusu çatışmalarda öldü. Mart ayı başlarında, bir Rus hava saldırısı anıttaki eski bir binayı vurdu.

Ülkesi savaştayken, Bay Kavatsiuk, Batı Ukrayna’da yüksek motivasyonlu ancak vasıfsız Ukraynalılar için bir eğitim merkezi kurdu. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’den askeri eğitmenlerle çalışarak, temel askeri taktikler ve savaş alanı tıbbı üzerine hızlandırılmış kurslar oluşturulmasına yardımcı oldu. Muharebe kamyonu sürüşü ve biraz daha gelişmiş piyade sınıfları daha sonra eklendi.

Bay. Hake, grubunun ilk sevkiyatlarını Bay Kavatsiuk’a yönlendirdi. Bazı ekipmanlar yeni askerler için eğitim merkezinde kaldı, ancak Bay Kavatsiuk daha fazlasını ön saflardaki ordu tugaylarına sürmeye başladı.

“İlk sevkiyatı Kiev’e götürdüm, malzemeleri dağıttım ve ardından yaralıları batı Ukrayna’daki hastanelere geri götürdük” dedi.

İstiladan önce, Spirit of America, Ukrayna’nın Nazizm ile uyumlu olduğunu ve etnik Ruslara karşı bir soykırım planladığını yanlış bir şekilde iddia ederek artan miktarda Rus dezenformasyonuna karşı koymak için yeni projeler düşünüyordu. Ancak ekibi Ukrayna’ya araç, zırh ve turnike sokmak gibi acil bir görevle karşı karşıya kalırken Bay Hake, bu planların askıya alınması gerektiğini söyledi.

“Şu anda mesele anlatı ile ilgili değil, insanların hayatta kalmasına yardımcı olmakla ilgili” dedi Bay Hake.

Ancak önceki girişimler hala devam ediyor. Ordu FM yayın yapmaya devam ediyor ve mobil iletişim ekipleri hala birliklerle iş başında.

Ukrayna’ya ve ülke genelindeki tedarik hatlarının iyileştirilmesi, Spirit of America’nın son zamanlardaki çabalarının odak noktası olmuştur. Bay Kavatsiuk ve diğerleriyle birlikte çalışan grup, gelecekteki malzemeleri yönlendirmek için yeni bir lojistik merkez kuruyor ve yardımı şehirlere taşımaya çalışan Ukraynalı kuruluşlara araç ve vücut zırhı sağlıyor.

Spirit of America üçüncü bir kargo uçuşu planladı ve her 10 günde bir uçuş göndermek için yeterli parayı toplamaya devam etmeyi umuyor.

“Bu, organizasyonumuzun inşa edildiği andır” dedi Bay Hake.
-