Rus Üssüne Saldırının Patlaması, Duman ve Yangın Sinyali Korkusu

urfali

Global Mod
Global Mod
NOVOYAVORIVSK, Ukrayna — Rus füzelerinin Pazar günü Polonya sınırına yakın bir askeri üssü yok etmesinden saatler sonra, kamuflajlı askerler, yakınlardaki bunalmış bir hastaneden sedyelerle dışarı atılıyordu, çoğu o kadar acı çekiyordu ki sadece başlarını çevirerek korkuya kapılmış gözleri ortaya çıkarabilirdi.

Daha büyük kapasiteli hastanelere yönlendirilen askerler, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’nın batı bölgesine yaptığı savaşta şimdiye kadarki en kötü saldırılardan birinde can verdi.

Askeri eğitim için stratejik bir merkez olan Yavoriv’deki üs, NATO ittifakı ve Avrupa Birliği üyesi olan Polonya sınırından yaklaşık on iki mil uzakta. Bu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Rus füzelerinin NATO topraklarına en yakın yere inmesiydi ve bu, çatışmanın daha geniş bir savaşa yayılabileceğine dair korkuları derinleştirdi.

“Bizden sonra Avrupa geliyor” dedi yakınlardaki Novoyavorivsk kasabasının belediye başkanı Volodymyr Matseliukh. “Rusya cezalandırılmadığı sürece Ukrayna’da veya Avrupa’da kimse güvende değil.”

Novoyavorivsk belediye başkanı Volodymyr Matseliukh, Avrupa’da kimsenin güvende olmadığı konusunda uyardı. Kredi… The New York Times için Brendan Hoffman

Son haftalardaki çatışmaların çoğu Ukrayna’nın güneyi, kuzeyi ve doğusunu kapsıyorken, birçoğu şiddetten kaçmaya çalışarak batıya, üssün yakınındaki kasaba olan ve Cumartesi sabahına kadar bombalanmayan Novoyavorivsk gibi yerlere gitmeye çalıştı. savaşın ilk gününden beri.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’den gelen bankacı ve eski Ukrayna devlet bakanı Volodymyr Lytvyn, “İnsanlar sınırın yakınlığı nedeniyle NATO’nun koruması altında oldukları için burada güvende olduklarını düşündüler” dedi. Novoyavorivsk, memleketi.

“Artık insanlar gerçekten paniğe kapıldı” dedi. “Gerçek barınaklar aramaya başladılar. Bizim çok yakın olduğumuz, Polonya’dan gelen Patriot füzelerinin yakındaki her şeyi vuracağı yanılsamasına kapıldılar. Ama görünen o ki durum böyle değil.”

Bir dizi sağır edici patlamanın ardından, saldırı başladığında Pazar günü şafaktan hemen önce alevler gökyüzünü yırttı. The New York Times’a üste bir savaşçı tarafından gönderilen görüntülerde, tüm yapıların birkaç saniye içinde yere yığıldığı görülebiliyordu, patlamalar kükrüyor ve gökyüzünü kapatan duman bulutları.

Mültecileri sınıra götürmekten dönüş yolunda olan orta yaşlı bir otobüs şoförü Vasil, derin “buh-buh” patlamasını duyduğunda saat 05:50 olduğunu söyledi. “Tüm gökyüzü alevler içindeydi,” dedi. Kişisel güvenliğinden korktuğu için soyadını vermekten kaçınan Vasil, “Ben Allah’tan korkan bir adamım. Şapkamı çıkardım, gökyüzüne baktım ve dua ettim.”

Ukraynalı yetkililere göre, grevde en az 35 kişi öldü ve en az 134 kişi yaralandı. Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıda 180 yabancı savaşçıyı öldürdüğünü iddia etti. Times, her iki sayımı da bağımsız olarak doğrulayamadı ve her iki taraftaki hükümet kaynaklarının, rakiplerinin askeri kayıplarını şişirdiği bulundu.

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşmasına yardım etmeyi umut eden yaklaşık 1000 yabancının, Ukrayna’nın Rusya’yı püskürtmek için oluşturduğu yeni Uluslararası Lejyon’un bir parçası olan Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi olarak bilinen üste eğitim aldığına inanılıyordu. Yetkililer, ölen veya yaralananlar arasında herhangi bir yabancı uyruklu olup olmadığından bahsetmedi.

Videolar, kampın eğitim tesisi ve spor sahalarının yanında büyük bir kraterin yanı sıra neredeyse yıkılmış veya hala yanmakta olan birkaç yapıyı gösteriyor. Krater, içine bir kamyonun sığabileceği kadar derindi, videoyu çeken adamın dediği duyuluyor. Yangınlar patlamadan sonra saatlerce sürdü ve öğleden sonra 3’e

kadar söndürülmedi. Ukrayna’nın batısındaki bir askeri üs olan Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’nde bir bina.

Saldırı sırasında üste bulunan askerler, terör olayını anlattı. İsveçli bir dövüşçü olan Jesper Soder, “cehennemdi” dedi. “Neyi hedefleyeceklerini çok iyi biliyorlar. Ne yaptıklarını çok iyi biliyorlar. Ve bizi hedef alıyorlardı. Ben de dedim ki, eğer çıkmazsak bir saat içinde işimiz biter. Herkese söyledim ve birçok insan beni takip etti ve birçok insan kaldı.”

Bay. Soder, “Birçoğu travma geçirdi” diye ekledi.

Güvenlik endişeleri nedeniyle kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Amerikan savaşçısı, daha önce Irak’ta askeriye için patlayıcılar üzerinde çalıştığını söyledi ve füzenin yere çarptığını, bir jet kazası gibi ses çıkardığını söyledi. Binaların çatılarını ateşe verdiğini ve insanları çığlık attırdığını söyledi.

Novoyavorivsk’teki hastanede, Pazar öğleden sonra doktorların kalan yaralılara baktığı, omurilik yaralanmaları, hasarlı kulaklar ve kafatası travması hakkında hemşirelere seslendiği görüldü.

1990’lardan beri Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada, Polonya, Letonya ve diğer Batılı müttefiklerden askerler, üssü Ukrayna kuvvetlerini eğitmek için kullandı.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Bilinmesi Gereken Önemli Şeyler

Kart 1 / 4

Yerde. Yerel direniş tarafından hırpalanan Rus kuvvetleri, Ukrayna genelinde bombardımanlarını hızlandırdı. Batı Ukrayna’da, Rus füzeleri Polonya sınırına yakın bir üssü vurdu, en az 35 kişiyi öldürdü ve savaşı NATO’nun kapısına yaklaştırdı.

Cezalandırma tedbirleri. Başkan Biden ve diğer Batılı liderler, ülkeyi normal ticaret ilişkilerinden arındıracaklarını ve dünya ekonomisiyle olan bağlarını koparmak için başka adımlar atacaklarını söyleyerek Rusya’yı küresel ticaret sisteminden daha da izole etmek için harekete geçtiler.

İran nükleer anlaşması. Bir Avrupa Birliği yetkilisi, 2015 anlaşmasını yeniden canlandırma görüşmelerinin işgalin ardından duraklatıldığını söyledi. Anlaşmaya imza atan Rusya, savaş nedeniyle uygulanan yaptırımları yumuşatmak için anlaşmanın nihai onayını bir koz olarak kullanmaya çalıştı.

Koronavirüs tehdidi. Milyonlarca Ukraynalı işgalden kaçarken, sağlık sistemleri bozuldu ve birçok yerde test ve aşı programları askıya alındı, sağlık yetkilileri koşulların Ukrayna genelinde yeni bir Covid dalgalanmasını körükleyebileceği konusunda uyardı.

Saldırıda isabet alan binalardan biri, daha önce Amerikalı, Kanadalı ve diğer yabancı askeri eğitmenlerin kaldığı bir bölgedeydi. ABD Ordusu için üste çok uluslu eğitim alan bir yayın gazetecisine göre işgal.

Pazar günü daha büyük kapasiteli daha büyük bir ambulansa nakledilmek üzere hastaneye kaldırılan yaralı bir adam. Kredi… The New York Times için Brendan Hoffman

Florida Ulusal Muhafız Ordusu’ndan düzinelerce asker, Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III geçen ay, Rus işgalinden günler önce ülkeyi terk etmelerini emredene kadar, bir NATO misyonunun parçası olarak üste Ukrayna birliklerini eğitiyordu. Üs ayrıca, genellikle Avrupa ve Afrika’daki Birleşmiş Milletler misyonlarının bir parçası olarak Ukrayna’nın katıldığı barışı koruma operasyonları için birlikler eğitti.

Novoyavorivsk kasabası 1960’larda yakındaki bir kükürt madeninde ve askeri üssünde çalışanlar için kuruldu. Yüksek apartmanlar şehrin bloklarını kaplıyor ve içlerinde geniş avlular var. Sovyetler Birliği’nin 30 yıl önce çöküşünden bu yana, şehrin çoğu Polonya ile sınır ötesi ticarete bağımlı durumda.

Askeri üsteki patlamadan sonra, bankacı ve eski Ukrayna devlet bakanı Bay Lytvyn, anne babasını, kız kardeşini ve geniş ailesini topladığını ve Polonya’ya gönderdiler.

Emekli bir mühendis olan babası Mykola, mühendisliğe ve inşaata yardım ettiği kasabadan ayrılmak istememişti ve annesi Olha bu yolculuğu beklemiyordu: Bir vazoda turuncu laleler hâlâ mutfakta oturuyordu. Pazar öğleden sonra onlar gittikten sonra masa ve taze yapılmış bir tencere tavuk suyu ocaktaydı.

Bay Lytvyn’in kız kardeşi Nataliya ona ve damadı Myroslav’a veda ederken ağladı. askerlik çağındaki erkekler.

Volodymyr Lytvyn, Pazar günü Polonya’ya gitmek üzere Novoyavorivsk’ten ayrılmaya hazırlanırken yeğeni Marta Yavorska’ya sarılıyor. Kredi… The New York Times için Brendan Hoffman

“Beni en çok inciten şey, onların hissettikleri,” dedi Bay Lytvyn.

Pazar günü erken saatlerde yaklaşık bir düzine aile yakındaki bir ilkokulun spor salonunda şiltelerde uyurken, saldırıyla sarsıldılar.

Savaşın ilk günlerinden beri Rus topçuları tarafından yoğun bir şekilde bombalanan Harkov’dan beş gün önce gelen Dasha Storezhenko, “Çok korkutucuydu” dedi. Kız kardeşi, iki kızı ve çizgi film izleyen 5 yaşındaki oğlu Sasha ile birlikte bir şilte üzerinde dinleniyordu.

Sasha, Bayan Storezhenko, Kharkiv günlerce füzelerle dövüldükten sonra bodrumda uyumak istediğini söyledi. Birkaç gün önce büyüdüğünde Ukrayna’yı düşmana karşı savunacağını duyurdu.

“Burada güvende olacağımızı düşündük” dedi anne, “ama şimdi dışarı çıkamıyoruz.”

Novoyavorivsk okulundaki bir spor salonu, yerinden edilmiş insanlar için geçici bir barınağa dönüştürüldü. Kredi… The New York Times için Brendan Hoffman

Maria Varenikova ve Andriana Zmysla, Ukrayna’nın Lviv kentinden ve Ukrayna’nın Kiev kentinden Yousur Al-Hlou’dan gelen raporlara katkıda bulundular.
-