Rus Savaş Suçlarının İzinde

urfali

Global Mod
Global Mod
KYIV, Ukrayna —

Lyudmyla Denisova dört yıl önce Ukrayna’nın insan hakları komiseri olduğunda, kamu hizmetindeki kariyerini tamamlayacağını düşündüğü bir iş, gençlik hırsını yeniden alevlendirdi. . “Gerçekten savcı olmak istedim” dedi.

Olacak korkular hakkında hiçbir fikri olmadığı için, bir avukatın aklı, bir savcının coşkusu, bir politikacının iletişim kurma ve organize etme becerisi ve kişisel özellikleriyle hayatın onu bu ana karşılamaya ne kadar iyi hazırladığını hayal bile edemezdi. Rusya’nın işleyişi hakkında bilgi.

Rus birliklerinin Şubat ayında işgal etmesinden bu yana aşırı hızda çalışıyor, insan hakları ihlallerini tespit ediyor, belgeliyor ve bunlara tanıklık ediyor. Polis ve savcılara paralel olarak, mahkumlarla görüşüyor ve kayıp kişilerin izini sürüyor, aynı zamanda savaş mağdurlarına yardımı koordine etmek için ülke çapında ekipleri harekete geçiriyor.

“Ben Bucha’daydım ve her şeyi kendi gözlerimle gördüm” dedi Kiev’in banliyösünde 360 yasadışı cinayetin zaten kaydedildiğini söyledi . “Bütün bu mezarları kendim gördüm. Orada 33 beden bir spor ayakkabı bulmanız korkutucu” – Ukrayna’da bir çocuk bedeni.

Gönüllü mezarlık işçileri, daha ileri adli soruşturma için Bucha, Ukrayna’ya götürülmek üzere 65 ceset içeren büyük bir kamyona yüklediler. ay. Kredi… The New York Times için Daniel Berehulak

Bir konferans masasında günlük raporunun kağıtlarını yaydı ve son 24 saat içinde ofisine gelen bazı vakaları okudu. Her ikisi de sokakta Rus askerleri tarafından cinsel saldırıya uğradıktan sonra intihara meyilli olan ve olanlardan kendilerini sorumlu tutan 45 yaşındaki bir erkek ve 11 yaşındaki bir kızın ayrı vakalarını içeriyordu.

“Bombalamada bir kişi ölse bile, bu aynı zamanda bir savaş suçudur” dedi. “Rusya Federasyonu’nun işgal etmesi ve bombalamaya başlaması, zaten bir savaş saldırganlığı suçudur.”

Ayrıca, Rus askerleri tarafından cinsel şiddet ve toplu tecavüz raporlarının yanı sıra, Rusya’nın merkezindeki Penza’daki bir kampa kendi istekleri dışında götürüldüğünü söylediği çocuklar da dahil olmak üzere 400 Ukraynalı’nın akıbetinin izini sürüyor. Ve Rusya liderlerine soykırım suçlaması getirmek için bastırıyor.

Eğitim yoluyla bir avukat, mevcut görevine başlamadan önce Parlamento üyesi ve kabine bakanı olarak görev yaptı. Ancak onu savaş zamanındaki rolüne hazırlayan yalnızca mesleki deneyimi değil; kişisel tarihi, ona Kremlin’in kaprisindeki baskı, sürgün ve ilhak konusunda içgüdüsel bir anlayış kazandırıyor.

Köken olarak Rusça, 61 yaşındaki Bayan Denisova, Rusya’nın Uzak Kuzeyinde, Arkhangelsk şehrinde, Kuzey Kutup Dairesi yakınında doğdu. 1929’da büyük dedesinin vurulduğunu ve büyükanne ve büyükbabasının Stalin döneminde evlerinden ve arazilerinden mahrum bırakıldığını söyledi.

Başlangıçta bir anaokulu öğretmeni olarak eğitim gördü, ancak daha sonra Leningrad Devlet Üniversitesi’nde hukuk okuma şansı buldu. Petersburg Üniversitesi. Vladimir V. Putin’in kendisinden önce aynı prestijli hukuk fakültesinde okuduğunu kaydetti, ancak hem akademik başarıları hem de Sovyet casus ajansı KGB

tarafından işe alınması hakkında küçümseyerek konuştu Bayan Denisova, Diğerlerinin de yaptığı gibi, Bay Putin’in bağlantıları sayesinde prestijli hukuk fakültesine kabul edilmiş olması, zaten KGB ile bağları olduğunu ve burada “Güve” kod adıyla bilineceğini gösteriyor.

“Hakkında güve olmaktan başka söylenecek hiçbir şey olmayan biri” dedi. “Böyle özelliksiz bir yaratık.”

Komünist Parti’nin hiçbir zaman üyesi olmadığı için gurur duyuyor. “Ailede tek bir komünist yoktu” dedi.

Ms. Denisova, Kiev’deki ofisinde. Kredi… The New York Times için Daniel Berehulak

Mezun olduktan sonra, Sovyet baskısı altında acı çeken ailelerin davalarını üstlenerek Arkhangelsk bölge mahkemesinde çalışmaya başladı ve 1980’lerde, iç sürgünden geri dönmelerine izin verecek rehabilitasyon başvurusunda bulunmalarına izin verildi ve istihdam pozisyonlarını yeniden kazanmak.

1989’da savcı olarak atandı, ancak o zamanlar Sovyet askeri savcıları için bir müfettiş olan kocası Oleksandr Denisov’un Ukrayna’daki Kırım’a taşınmayı reddetti. orada yayınlandı.

Ukrayna 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazandığında, Ukrayna’da kaldılar ve Ukrayna vatandaşı oldular. Çiftin o zamandan beri yollarını ayırdığını ancak iki kızı ve dört torunuyla yakın arkadaş olduklarını söyledi.

Daha sonra, milenyumun başında Kırım’da bölgesel ekonomi ve finans departmanlarının başına geçerek kamu hayatına girdi ve ayrıca kısa bir süre özel sektörde çalıştı.

2006’da Ukrayna Parlamentosu’na seçildi ve daha sonra çalışma ve sosyal politika bakanı olarak görev yaptı. 2014’te muhafazakar milliyetçi bir siyasi parti olan Halk Cephesi’nin başbakanı olan Arseniy Yatsenyuk’un kurucu üyesi oldu. Kendisini “Rus kökenli Ukraynalı bir milliyetçi” olarak tanımlıyor.

2018’de, Ukrayna Parlamentosu onu, yaklaşık 25 yıl önce kurulan ve insan hakları avukatları ve anayasa uzmanlarından oluşan bir ekibi devraldığı İnsan Hakları Komisyonu’nun başına getirdi. Savaşın başlangıcında, ofisi zaten Avrupa Parlamentosu ve Birleşmiş Milletler ile çalışıyordu ve şimdi Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerine günlük bir rapor gönderdiğini söyledi.

Mahkeme ile işbirliği, Bay Putin’e karşı bir savaş suçları davası hazırlamaya yönelik ilk ciddi girişimi temsil ediyor. Bunu yapmanın iki yolu var, dedi. Biri, bu askerlerin suçlarını kanıtlamak ve bizim mevzuatımıza göre onları mahkum etmek için cezai bir süreçten geçiyor, ikincisi ise bunu uluslararası hukuka göre yapmak.”

Rusya-Ukrayna Savaşı: Önemli Gelişmeler

Kart 1/3

Biden’ın konuşması. Ulusa seslenen Başkan Biden, Kongre’den Ukrayna için 33 milyar dolarlık ek acil yardım istedi. Önceden onaylanmış bir paketin iki katından daha büyük olan talep, ABD ve müttefiklerinin uzun süreli ve öngörülemeyen bir çatışmaya nasıl hazırlandıklarının altını çiziyor.

Yerde. Bir Pentagon yetkilisi Rus kuvvetlerinin doğu Ukrayna’da “yavaş ve düzensiz” ilerleme kaydettiğini, ancak hala tedarik sorunlarını aşmak için mücadele ettiğini söyledi. Ukrayna, Rusya’nın Moldova’nın ayrılıkçı bölgesinden saldırabileceği korkusuyla askerlerini batı sınırına kaydırdı.

Gaz kaynakları. Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a doğalgaz tedarikini kesmesinden bir gün sonra, Almanya şansölyesi Olaf Scholz ülkesinin sıradaki Almanya’nın olabileceği ihtimaline hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Bay Scholz, hızlı bir kesintinin ekonomiyi resesyona sokabileceği konusunda uyardı.

Ms. Denisova, vatandaşların insan hakları ihlallerini bildirmeleri ve aynı zamanda sahadaki yardım taleplerini bildirmeleri için bir yardım hattı kurdu. Bazıları Kiev’deki ofisinin bodrum katında, bazıları ise ülke çapında uzaktan çalışan telefon operatörleri, vardiyalı olarak, 7/24 çalışan aramaları yanıtlıyor.

Valentyna Osadcha, meslektaşı Olena’nın başka bir aramayı yanıtlaması üzerine Denisova Hanım’ın yardım hattından ihtiyacı olan bir kişiden bir çağrı alarak ayrıldı. Kredi… The New York Times için Daniel Berehulak

İstekler bitmek bilmiyor. Kısa bir süre önce Kiev’deki bodrum katına yapılan kısa bir ziyaret sırasında operatörler arka arkaya aramaları yanıtlıyorlardı. Savaşın ilk altı haftasında 15.000’den fazla olan büyük çoğunluk, kayıp insanlar içindi, ancak insani yardım ve kuşatılmış şehirlerden güvenli koridorlar için talepler de geliyor.

Daha binlerce psikolojik yardım çağrısı yapıldı. Bu arayanlar, servisi kurmaya gönüllü olan ve eğitimli bir psikolog olan Denisova’nın kızı Oleksandra Kvitko tarafından yönetilen profesyonel psikologlardan oluşan bir ekibe transfer edilir.

Arayanlardan gelen bilgiler, Bayan Denisova’nın hükümet yetkilileri ve savcılarla paylaştığı bir veri tabanına aktarılır. Hal böyle olunca da saldırı altındaki şehirlerde, Rus birliklerinin işgal ettiği kasaba ve köylerde meydana gelen ağır insan hakları ihlalleri için paha biçilmez bir ilk uyarı sistemi haline geldi.

Telefonları yanıtlayan psikologların çoktan tükenmişliğe yaklaştığını söyleyen O, ekibi genişletmek için fon aradığını da sözlerine ekledi. “Hepimiz Bucha’da olanları gördükten sonra intihar etmek isteyen ve kendini suçlu hisseden bir askerle uğraştık” dedi. “Peki aramayıp yardım istemeyen kaç kişi var?”

Bayan Denisova, sık sık haberlerde yer alarak ve çok sayıda sosyal medya gönderisi üreterek, Ukrayna’nın çektiği acı ve öfkenin önde gelen seslerinden biri haline geldi.

Rus liderlere yalnızca insanlığa karşı suçlar değil, aynı zamanda soykırım suçlamasında bulunmak için yeterli gerekçe bulunduğundan şüphe duymadığını söyledi.

Onu buna ikna eden iki şey var: Ukraynalı kadınlara karşı bir silah olarak kullanıldığını söylediği cinsel şiddetin kapsamı ve koşulları. hatta faillerin kendileri tarafından bu şekilde tarif edilmiştir; ve çocukların Ukrayna topraklarından Rusya’ya zorla götürülmesi.

Bucha’da bir mahzende kafasından vurulmuş bir kadının cesedi, üzerinde sadece bir kürk manto içinde bulundu. Üst katta yırtık prezervatif ambalajları ve kullanılmış bir prezervatif bulundu. Kredi… The New York Times için Daniel Berehulak

“Şimdi bunun bir soykırım suçu olarak tanınmasını tartışıyoruz” dedi. “Bu, bir ulusun halkının katledildiği, yok edildiği zamandır. Veya cinsel şiddet de dahil olmak üzere bu niyetle kullanılır.”

Hapsedilmiş kadınlara hem yaralı hem de hamile bırakan toplu tecavüz vakalarını ve tekrarlanan saldırıları ayrıntılı olarak anlattı. Rus askerlerinin kız kardeşine saldırmasını engellemeye çalışan bir kadın, “Bak, her Nazi fahişesi böyle olacak” dediklerini söyledi. Rusya, Ukrayna’yı Nazilerden temizlemek için askeri saldırısını sürdürdüğünü iddia etti.

“Doğuramayana veya çocuk doğuramayana kadar tecavüz ediyorlar” dedi Denisova. “Bu, Ukrayna ulusunu yok etmek istediklerini gösteriyor. Ve çocukları öldürdüklerinde de milletimizin bu dünyada olmasını istemiyorlar demektir.”

Oleksandr Chubko, Kiev’den gelen haberlere katkıda bulundu.
-