Rus Rapçi Yasaklı Savaş Karşıtı Mesajını İstanbul’a Getiriyor

urfali

Global Mod
Global Mod
İSTANBUL — Sadece bir ay önce Moskova’da zararsız bir sahne olurdu: Rusya’nın en popüler rapçilerinden Oxxxymiron, son şarkılarını sahnede arkasında bir pankartla seslendiriyor: “Ruslar savaşa karşı ”

Ancak Başkan Vladimir V. Putin Ukrayna’yı işgal etmeye karar verdikten sonra, siyasi sloganlarıyla tanınan rapçi için tipik olan şey, hızla imkansız hale geldi.

Salı günü, Oxxxymiron, Moskova ve St. Petersburg’da uzun zamandır beklenen, biletleri tükenmiş altı arena gösterisinden birini oynamak yerine, performansı yayınlarken İstanbul’daki kalabalık bir kulüpte savaş karşıtı bir konser verdi. Rusya’daki insanların izleyip bağışta bulunacağı umuduyla YouTube’da ve diğer platformlarda. Bilet satışları da dahil olmak üzere tüm gelirin Rus saldırganlığından kaçan üç milyondan fazla Ukraynalı mülteciye yardım edeceğine söz verdi.

Putin’in artan baskılarından korkarak birçoğu son üç hafta içinde kendi ülkelerini terk eden bir Rus kalabalığı, İstanbul’un gözde Kadıköy semtinde bir kulübeyi doldurarak “Savaşa hayır!” sloganları attı. ve “Ukrayna’ya Zafer!” — artık onları evde hapse atabilecek sloganlar.

Miron Fyodorov olarak da bilinen Oxxxymiron, “Rusya’da milyonlarca insan bu savaşa karşı” dedi.

“Bu kadar güçsüz hissetmekten nefret ediyorum ama bugün yaptığımız şeyin mutlak minimum olduğunu çok iyi anlıyorum” dedi. Bu sadece Ukrayna için değil, kaybedebileceğimiz Rusya için de önemli” dedi.

İnternet sayesinde rap, son birkaç yılda Rus pop kültüründe baskın bir tür haline geldi ve yeni yıldızlar hükümetin tercih ettiği estetik ve değerlere meydan okudu. Bir noktada Kremlin, genç Rusların sadakatini kaybedebileceğinden endişe ederek en açık sözlü rap sanatçılarından bazılarına baskı yaptı ve konserleri kapattı.

Gösteriden önce kulübün dışında. Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana on binlerce Rus İstanbul’a taşındı. Kredi… Sergey Ponomarev, The New York Times için

Oxxxymiron, hareketin öncüsü ve Sovyet sonrası küreselleşen Rus kuşağının sembolü olmuştur. Rusya ve Almanya’da büyüdükten ve Oxford’dan mezun olduktan sonra, memleketi St. Petersburg’a döndü ve kısa sürede uluslararası sahnede Rus rap’in elçisi oldu.

Oxxxymiron artık Rus rap’in eski muhafızlarından biri olarak görülebilir, ancak onun savaş hakkındaki düşünceleri, türler arasında birçok Rus sanatçı tarafından paylaşılıyor. Birçoğu ya Rusya’ya taşınmadan önce kariyerlerine Ukrayna’da başladı ya da Ukrayna’da aktif olarak gezdi ve orada bir hayran kitlesi yarattı.

Devlet kanallarında düzenli olarak görünen bir pop şarkıcısı olan Valery Meladze’nin savaşın bir an önce bitmesi çağrısı yapmasının ardından, hemen görevden alındı. Rusya’daki bazı müzik kanallarından, diğer Ukraynalı ve Ukraynalı sanatçılarla birlikte.

Rapçi Face, Rusya’dan kaçtığını ve “pratikte” artık bir Rus sanatçısı veya vatandaşı olmadığını söyledi.

Ivan Dryomin olarak da bilinen Face, Instagram’da “Rusya’ya dönmeyi, orada vergi ödemeyi planlamıyorum” diye yazdı. “Devletimiz beni ve sevdiklerimi evimizi, toprağımızı terk etmeye zorladı.”

Tüm Rus rapçiler işgale karşı değil. Putin’i destekleyen ve onun tarafından övülen Timati, Ukrayna’daki savaşın “ülkenin liderliği tarafından alınan zorunlu bir önlem” olduğunu savundu.

Timur Yunusov olarak da bilinen Timati, bir sosyal medya gönderisinde “Ukrayna’yı ve Ukrayna halkını seviyorum” dedi. “Birbirimize itildiğimiz ve bir uzlaşma bulamadığımız için çok üzgünüm.”

Oxxxymiron’un sahne aldığı İstanbul kulübünün dışında insanlar, çoğu kişinin “kardeş ulus” olarak gördüğü ülkeye Rusya’nın saldırısının şokunu hâlâ sindirdiklerini söyledi. Milyonlarca Rus’un Ukrayna’da akrabaları var ve birçoğu orada çalıştı, okudu veya çocukluklarının bir kısmını orada geçirdi.

İstanbul kulübünün dışında savrulan bunun gibi savaş karşıtı sloganlar artık Rusya’da hapis cezasına çarptırılabilir. Kredi… Sergey Ponomarev, The New York Times için

Belarus’tan bir bilişim mühendisi olan 32 yaşındaki Natalia, ülkesinin “bu savaşta bir suç ortağı” olduğunu söyleyen 32 yaşındaki Natalia, “Olanlar için tam bir güçsüzlük ve öfke hissediyorum, hiçbir şeyi etkileyemiyorsunuz” dedi.

“Kimsenin bunu nasıl destekleyebileceğini anlamıyorum” dedi, soyadını vermeyi reddeden Natalia, memleketindeki akrabalarının tepkisinden korkarak.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Bilinmesi Gereken Önemli Şeyler

Kart 1 / 4

Zelensky’nin itirazları. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, Kremlin’e baskı yapma girişiminin bir parçası olarak demokratik ülkelere bir dizi video mesajıyla Kongre’ye hitap etti. Başkan Biden 800 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı.

NATO’nun planları. NATO savunma bakanları, askeri komutanlara, ülkenin ittifakın doğu kanadına yönelik tehdidi ışığında caydırıcı bir önlem olarak Rusya yakınlarındaki konuşlanmalarını artırmaları talimatını verdi. Nihai kararlar Haziran ayı sonunda yapılacak bir zirve toplantısında alınacak.

Yerde. Ukrayna silahlı kuvvetleri, Kiev dışında ve Rus işgali altındaki Kherson şehrinde Rus birliklerine karşı karşı saldırı başlattı. Ukrayna’nın en büyük ikinci kenti olan Harkov’a Rusya’nın savaşın başlamasından bu yana düzenlediği hava saldırısında en az 500 sivil hayatını kaybetti.

Yaklaşan bir kriz. Uluslararası Enerji Ajansı, küresel ekonominin petrol arzındaki aksamalardan ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan talepteki keskin düşüşten rahatsız olabileceği konusunda uyardı ve dünyanın “en büyük arz krizine” girebileceğini de sözlerine ekledi. onlarca yıl.”

Konserdeki birçok Rus, Ukrayna’da olanlarla ilgili kişisel sorumluluk hissettiklerini söyledi. Aynı zamanda, ortak bir nakarat, ülkelerinin siyasi gidişatını değiştiremeyecekleri yönündeydi.

St. Petersburg’lu bir sanat tarihçisi olan Anna, Bay Putin’in yönetimini yıllardır protesto ettiğini söyledi. Bir arkadaşına karşı bir ceza davası açıldıktan sonra Rusya’dan kaçmak zorunda kaldığını söyledi.

Rusya’da ailesi olduğu için soyadını vermeyi reddeden 26 yaşındaki Anna, “Kişisel olarak suçlu hissetmiyorum ama durumumdan utanıyorum” dedi. “Ben rejime karşı savaştım, arkadaşlarım ona karşı savaştı ama biz ya burada ya da hapse girdik.”

Diğerleri, Rusların siyasi durumu değiştirmeye çalışmak için günlük sorunlarıyla çok meşgul olduklarını söyledi.

46 yaşındaki Yevgeny Yankovoy, “Her zaman uyum sağlamaya çalışırız – şimdi bile ülkeden kaçıp buraya yerleşiriz, Ukrayna’da savaş devam ederken ve insanlar orada ölür” dedi.

Kulübün dışında duruyordu ve elinde şu yazılı bir poster vardı: “Bu savaşın olmasına izin verdik. Şimdi çok meşgulüz.”
-