Rus Askerleri Önce Şehirlerini Sonra Evlerini Aldılar

urfali

Global Mod
Global Mod
KYIV, Ukrayna — Kiev’in dışındaki Pokrovsky apartman kompleksindeki Roman Naumenko ve komşuları, Rus kuvvetleri yakındaki bir havaalanını ele geçirmeye çalışırken günlerdir birkaç kilometre öteden izliyordu.

“Birbiri ardına ateş eden helikopterler gördüm” dedi. “Büyük bir şoktu. Gerçek olduğuna inanamadım.”

Sakinler binalarının önünde durup cep telefonlarıyla yıkımı filme alıyorlardı.

Rus kuvvetleri her gün apartman kompleksine daha da yaklaşıyordu. 3 Mart’ta binalardan biri doğrudan füzeyle vuruldu. Bir bina yöneticisi The New York Times’a verdiği demeçte, 150’den fazla ailenin o sırada 14 binalı konut kompleksinde olduğunu söyledi.

Ve aynı günün ilerleyen saatlerinde, askerler kelimenin tam anlamıyla Bay Naumenko’nun kapısının önündeydi.

“Binamızın güvenlik kamerasında Rus piyadelerini gördük” dedi. “O andan itibaren Ruslar kaldı.”

200 kadar sakini de orada kalmaya zorladılar, birçoğunu kendi binalarının bodrumlarında rehin tuttular, telefonlarını teslim etmeye ve dairelerini ele geçirmeye zorladılar. Diğerleri tespit edilmekten kaçınmayı başardı, ancak Rus kuvvetleri 560 aileyi barındıran binalara girip keskin nişancı pozisyonları alırken, esasen kendi evlerinde mahkumlardı.

Times, Kiev’in yaklaşık 16 km kuzeybatısındaki Hostomel kasabasındaki Pokrovsky apartman kompleksinin yedi sakiniyle röportaj yaptı. Hepsi, kaçmanın yollarını bulmadan önce saldırıyı ve esareti ilk elden yaşadı. The Times, güvenlik kameraları ve cep telefonlarından alınan görüntülerin yanı sıra hesaplarını kullanarak, Rus kuvvetleri yaklaşırken neye benzediğini ve nasıl hissettiğini bir araya getirmeyi başardı.

“Gerçekten korkutucuydu” dedi. 49 yaşındaki asistan, konuşurken bir noktada gözleri doldu. “Kızıma yazdım. Onunla vedalaşıyordum. Ona muhtemelen şimdi bombalanacağımızı söyledim.”

Dışarıdaki otoparkta, güvenlik kameraları en az bir düzine Rus askeri ve piyade savaş aracı gösterdi. Askerler ağır makineli tüfekler taşıdı ve bir adamı silah zoruyla bir binaya girmeye zorladı.

Rus kuvvetleri binaya girerken kocası ve çocukları ile birlikte ikinci kattaki pencereden izlendi.

“Başımıza neler gelebileceğini bilmiyorduk” dedi. “Bu sadece tam bir korku haliydi.”

Bir grup asker, bir apartmanın ön kapısını açmak için tüfek kullandı. İçeri girdikten sonra asansöre girdiler ve güvenlik kameralarını imha ettiler. Sakinler, bazı binalarda askerlerin kat kat kapıları menteşelerinden söküp apartmanlara baskın düzenlediğini söyledi.

Birkaç saat içinde, The Times’ın konuştuğu yedi sakine göre, Rus askerleri tüm kompleksi ele geçirdi ve çeşitli binaların içinde 200’e yakın sivili tuzağa düşürdü.

33. doğum gününü askerlerin geldiği gün komşularıyla kutlamayı planlayan Elena Anishchenko, “İnsanlar apartmanlardan atıldı” dedi. “Kimseye bir şey sormadılar, sadece bodruma gitmelerini söylediler.”

Sakinlerin birçoğunun telefonlarına ve dizüstü bilgisayarlarına el konuldu veya imha edildi.

“Bize dediler ki – ‘Bize kızmayın, ama telefonunuzu bulursak oracıkta vurulacaksınız’” dedi Bayan Anishchenko.

Dış dünyayla bağlantısı kesilen Bayan Anishchenko, haberleri okuyamadığını veya ailesiyle konuşamadığını söyledi.

Ksenia gibi bazı sakinler, belki de bir bebeği olduğu için evlerinde kalabildiler.

Diğerleri fark edilmeden gitti. Bay Naumenko ve karısı, binalarının yedinci katına saklandılar. Ailesine hayatta olduğunu mesaj atmak için günde bir kez açtığı telefonu hâlâ elindeydi.

Aileler endişeleniyor: ‘İletişime geçemiyorum’.

Pokrovsky’de mahsur kalanların arkadaşları ve akrabaları acı içindeydi. Sohbet gruplarında ve kısa mesajlarla, kompleksi ele geçiren Rus askerlerinin kliplerini ve ekran görüntülerini görmüşlerdi. Sonra sevdiklerinden gelen mesajlar birden kesildi.

Bir sakinin kızı olan Iryna Khomyakova, askerlerin asansöre girerkenki kapalı devre televizyon görüntülerini gördü. Endişeli bir şekilde, Rus askerlerinin binaya yeni girdiğini ve diğerleriyle birlikte bodruma zorlandığını söyleyen annesini aradı.

9 Mart’ta “Annemin telefonu öldü” dedi ve günlerdir ondan haber almamıştı.

Hanna Yaremchuk, The Times’a kısa mesaj yoluyla babasıyla günlerdir iletişim kurmadığını ve kendisinin de bir bodrumda tutulduğunu söyledi. Merak etti: “Hiç yaşıyor mu? !!! Bilmiyorum!”

Askerlerle yaşamak

Gözaltına alınanların hareket edebilmeleri gardiyanlara bağlıydı.

Bodrum katındaki Bayan Borodyuk ve diğerlerinin, tuğla bodrumun soğuğuna dayanmak için yiyecek ve sıcak giysiler almak için dairelerine gitmelerine izin verildi. Komşuların birlikte yemek pişirmelerine ve karışmalarına izin verildi.

Bayan Anishchenko’nun bodrumunu koruyan Ruslar daha katıydı. Sakinlerin, herkes için yiyecek ve malzeme alabilmeleri için dairelerine yalnızca kısa, denetimli ziyaretlere izin verdiler.

Pokrovsky kompleksinin dışındaki piyade savaş araçları. Kredi… The New York Times

Bayan Anishchenko, “İnsanlar paniğe kapıldı” dedi, “Herkes kırılma noktasını geçti.”

Sonunda, yüzlerce ya da daha fazla asker binaların dışında devriye geziyordu ve hatta bazıları apartmanlarda yaşıyordu.

Yedinci katta, Bay Naumenko ve karısı, tespit edilmekten kaçınmaya devam etti. Bölgedeki son bombardıman pencerelerini patlatmış ve sıcaklık sıfırın altına düşmüştü. Elektrik olmadan, yemek pişirmek için doğaçlama yollar buldular, yiyecekleri ısıtmak için bir tabakta yağ yaktılar ve bir kutu suyu ısıtmak için bir mum kullandılar. Binada ısı olmadan, tamamen giyinik ve ceket giyerek uyudular.

Naumenko’lar bir mum ve su bidonu kullanarak suyu ısıtıyorlar. Kredi… Roman Naumenko

Ksenia’nın dairesinde her gün, çocuklarını besler ve ertesi sabaha kadar hayatta kalır. Yeni hayatı hayal ettiğinden çok uzaktı.

“Dört yıldır bu daireyi bekliyorduk” dedi Ksenia. “Restorasyona yatırım yaptık. Ama bunun bile artık bir önemi yok.”

Rusya-Ukrayna Savaşı: Bilinmesi Gereken Önemli Şeyler

Kart 1 / 4

Ukrayna üssü vuruldu. Ukraynalı bir yetkili, güneydeki Mykolaiv kentindeki bir kışlaya yapılan füze saldırısında 40 kişinin öldüğünü söyledi. Bu sayı, onu savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna kuvvetlerine yönelik en ölümcül saldırılardan biri yapacak ve ölü sayısı çok daha yüksek olabilir.

Mariupol’da. Kuşatılmış liman kentindeki çatışmalar yoğunlaşırken, yüzlerce kişinin barındığı bildirilen bombalanmış bir tiyatronun yıkıntıları arasında kalan hayatta kalanları kurtarma umuduyla umutsuz bir yarış devam etti.

Biden-Xi konuşması. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile iki saatlik bir görüşmede Başkan Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini tartıştı ve Pekin’in saldırılarında Rusya’ya maddi destek sağlaması halinde olası sonuçları ve sonuçlarını ayrıntılarıyla anlattı.

Yerinden edilmiş Ukraynalılar. Birleşmiş Milletler, kuruluşun tahminlerine göre, Rusya işgalinden önce Ukrayna’da yaşayan 44 milyon insanın beşte birinden fazlasının ülke içinde yerinden edildiğini veya başka ülkelere kaçtığını söyledi.

‘Seni Nazilerden kurtaracağız’

Dışarıda, amansız mücadele .

“Ateş seslerine alıştık ve birbirinden ayırt etmeyi öğrendik” dedi Bay Naumenko. “Ya uzak ya da yakın. Binamızın içine mi yoksa binanın üstüne mi giriyordu. Bunu duyabiliyorduk.”

Bayan Anishchenko, apartman kompleksinin içinde askerlerin mahkumlarına Ukrayna’nın özgürleşmek üzere olduğunu söylediklerini söyledi.

Bayan Borodyuk, daha kıdemli bir Rus subayının, gözaltına alındıkları bodrum katında bir kızı teselli etmeye çalıştığını hatırladı. ‘Kızım da 8 yaşında’ dedi. Onu çok seviyorum. Onu özledim. Korkma küçük kız, seni Nazilerden kurtaracağız.’”

Bayan Borodyuk, bazı genç Rus birliklerinin neden Ukrayna’da olduklarını bile bilmediklerini söyledi. Tutsaklar bir askere neden burada olduğunu sorduğunda, ağlayarak cevap verdi: “Neredeyim? Ne yapmalıyım?”

Tesadüfen tahliye edildi

9 Mart’ta Rusya ve Ukrayna, sivillerin çatışma bölgelerinden güvenli geçişini sağlamak için kısa bir süre için birkaç insani yardım koridoru kurmayı kabul etti. Ancak Pokrovsky’deki Rus askerleri mahkumlarını bilgilendiremedi.

Ms. Anishchenko tesadüfen duydu. Dairesine yapılan denetimli yemek ziyareti sırasında, pencereden beyaz bayraklarla hareket eden bir konvoy gördü ve bir Rus askerine neler olduğunu sordu. Ona 72 saatlik grev yapılmayan bir koridor olduğunu söyledi. O ve bazı komşuları bir çanta hazırlayıp kaçtılar.

Elena Anishchenko’nun evinden kaçtıktan sonra yayınladığı bir Instagram hikayesi. Yazıyor: “Benim için endişelenen ve benim için dua eden herkese teşekkürler – 7 gün bodrumda tutulduktan sonra hayatta kaldım ve hatta bu cehennemden kaçtım. Hostomel, yerleşim bölgesi ‘Pokrovsky.’ Evimiz şimdi böyle görünüyor.” Kredi… The New York Times

Dışarı çıktıklarında manzara korkunçtu . Yerde yatan cesetleri gördük” dedi. “İçerisinde cesetlerin olduğu kaza yapmış ve yanmış arabalar gördük.”

Bay Naumenko telefonunu açtı ve bir WhatsApp grubunda insani koridor tahliyesiyle ilgili bilgileri gördü. O ve karısı hızla eşyalarını topladılar.

Kompleksten ayrılırken bir asker, onları vurmayacağı konusunda uyardı, ancak başka yerlerde devriye gezenlerin vurabilir.

Yine de kaçtılar ve The Times’ın konuştuğu diğer tüm sakinlerle birlikte zarar görmeden kaçtılar. Naumenko, kalmayı ve belki de savaşmayı planladığı Kiev’de.

“Hostomel’de gördüklerim tam bir kabustu. Bunun buraya gelmesini istemiyorum” dedi.

Videolar, Dmitriy Khavin tarafından düzenlendi.
-