Putin’in yakın bir müttefiki olan Lukashenko, ‘savaş’ın ‘uzadığını’ söyleyerek Kremlin’in konuşma noktalarından ayrılıyor.

urfali

Global Mod
Global Mod
Beyaz Rusya’nın otoriter lideri ve Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’in yakın müttefiki Aleksandr G. Lukashenko Perşembe günü yayınlanan bir röportajda, Rusya’nın işgalinin “sürekli sürdüğünü” söyledi ve Rusya’nın işgaline son verilmesi çağrısında bulundu. Kremlin’in ısrarla kaçındığı bir kelimeyi kullanarak “savaş”.

Bay Lukashenko, The Associated Press ile yaptığı bir röportajda açıklamalar yaptı. Yaklaşık 90 dakika boyunca, Ukrayna hükümetinin “Rusya’yı kışkırttığını” ve kimsenin Putin ile kendisinden daha yakın, daha açık veya daha dostane ilişkilere sahip olmadığını söyleyerek işgali savunmaya devam etti.

Ancak “savaş” kelimesini kullanması, Kremlin’in konuşma noktalarından ayrılıyordu – yetkilileri “özel askeri operasyon” ifadesini kullanıyor ve Mart ayında Bay Putin, bunu potansiyel hale getiren bir yasayı imzaladı. Rusya’da sosyal medyada, bir haber makalesinde veya yayında savaşı basitçe “savaş” olarak adlandırmak suçtur. Bay Lukashenko ayrıca Bay Putin’in kampanyanın programa uygun olduğu yönündeki iddiasını tekrarlamayı reddetti.

Başkent Minsk’te AP’ye verdiği demeçte, “Rusların dediği gibi plana göre mi yoksa benim hissettiğim gibi mi gittiğini söyleyecek kadar bu soruna dalmış değilim” dedi. “Bir kez daha vurgulamak istiyorum: Bu operasyonun uzadığını hissediyorum.”

Evde acımasız bir güvenlik sistemi tarafından desteklenmesine rağmen, Bay Lukashenko son yıllarda neredeyse tamamen Rus desteğine bağımlı hale geldi. Tartışmalı bir cumhurbaşkanlığı seçimlerinde inanılmaz bir ezici zaferin ardından, protestoları bastırmak için Bay Putin’den yardım istedi ve Rusya güvenlik güçlerini güçlendirdi ve Batı ilişkileri zayıflarken pazarlarını Belarus’a açık tuttu.

Perşembe günü yayınlanan röportajda Bay Lukashenko, Bay Putin’i “ağabey” olarak adlandırdı.

Rusya’nın işgalinden önce Bay Lukashenko, Kremlin’in tanklar, toplar ve savaş uçaklarıyla birlikte binlerce askerin Beyaz Rusya’ya yerleştirilmesine izin verdi. İşgal başladığında, bu güçler Beyaz Rusya sınırını Ukrayna’nın başkenti Kiev’e doğru geçti.

Ancak AP’ye konuşan Bay Lukashenko, barıştan yana olduğunu ve savaşa diplomatik bir çözüm bulmak için çalıştığını iddia etti.

“Kategorik olarak hiçbir savaşı kabul etmiyoruz. Artık savaş çıkmasın diye her şeyi yaptık ve yapıyoruz. Sizin sayenizde, yani benim sayemde Ukrayna ile Rusya arasında müzakereler başladı” dedi. Ancak Rusya’nın “tanım gereği bu savaşı kaybedemeyeceğini” de sözlerine ekledi.
-