Putin Müttefiki Wagner Paralı Asker Grubunu Kurucu Kabul Etti

urfali

Global Mod
Global Mod
Rus iş adamı ve Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’in yakın arkadaşı olan Yevgeny V. Prigozhin, Pazartesi günü kendisinin Ukrayna’daki savaşta Rusya’nın yanında savaşan karanlık bir özel askeri şirket olan Wagner Group’un kurucusu olduğunu kabul etti.

Bay Prigozhin Pazartesi günü kendi şirketlerinden biri olan Concord Yönetim ve Danışmanlık için basın servisi tarafından yayınlanan bir açıklamada, “Eski silahları kendim temizledim, kurşun geçirmez yelekleri kendim ayarladım ve bu konuda bana yardımcı olabilecek uzmanlar buldum” dedi. .

Açıklama, Bay Prigozhin’in, savaşçıları da Kremlin’in Afrika ve Orta Doğu’daki askeri kampanyalarını desteklemek için konuşlandırılan ve ara sıra ABD güçlerine karşı savaşan grupla olan bağlantısını ilk kez kamuoyuna kabul etmesidir. Rus oligark daha önce Wagner’le bağlantıları olduğunu reddetmişti ve bu yıl İngiltere merkezli bir araştırmacı gazeteciye, Wagner’in kurucusu olduğunu iddia ettiği için dava açmıştı.

“Vatanseverler grubunun” Mayıs 2014’te kurulduğunu belirterek, “Suriye halkını, Arap ülkelerinin diğer halklarını, yoksul Afrikalıları ve Latin Amerikalıları savunan kahramanları” desteklemekten gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.

Wagner, bir dizi Rus paralı asker grubundan oluşuyor ve zamanla daha çok Moskova için özel bir askeri müteahhit gibi işlev görmek için gelişti. BM müfettişleri ve insan hakları gruplarına göre, Wagner güçleri Suriye, Libya ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde görüldü ve grubu sivilleri hedef almak, toplu infazlara öncülük etmek ve çatışma bölgelerindeki özel mülkleri yağmalamakla suçladı. Savaşçılar ayrıca Sudan ve Mali de dahil olmak üzere çeşitli hükümetlere güvenlik danışmanlığı yaptı.

Ukrayna’daki savaşta Rus paralı askerleri, Moskova’nın doğudaki güçlerini artırarak daha aktif bir rol üstlendi.

Wagner güçleri giderek artan bir şekilde Rus hapishanelerinden askere alınıyor ve tipik olarak Rus ordusundan uzakta çalışıyor, bu da Kremlin’in askeri kayıplarını küçümsemesine ve savaş alanında işlenen vahşetlerin sorumluluğunu saptırmasına izin verdi.

Bay Prigozhin’in kabulü, Rus mahkumlara Ukrayna’da ön saflarda bir savaş turu karşılığında serbest bırakılacaklarını vaat eden bir görüntüde görüldükten haftalar sonra geldi. The New York Times tarafından doğrulanan görüntü, işe alım sürecinin ilk kez kameralara yansıdığı ortaya çıktı.

2018’de Kremlin yemek sözleşmeleri nedeniyle bazen “Putin’in şefi” olarak bilinen Bay Prigozhin, 2016 Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçlanan federal büyük jüri tarafından suçlanan 13 Rus’tan biriydi. Geçen yıl FBI, Bay Prigozhin’i en çok arananlar listesine koydu ve ABD Hazinesi, Asya, Avrupa ve Afrika’daki seçimlerde dezenformasyon kampanyaları düzenlediği için onu yaptırımlara tabi tuttu.

ABD hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kısa bir süre sonra, Mart ayında Bay Prigozhin’e ek yaptırımlar uyguladı.
-