Polonya’da Ukraynalı Mültecilere Sıcak Karşılama Titredi

urfali

Global Mod
Global Mod
LUDZ, Polonya — Hükümetinin geçmişte göçmenleri hastalık taşıyan bir tehdit olarak suçlamasından dehşete düşen Polonyalı tarihçi Andrzej Kompa, Polonya bu yıl komşu Ukrayna’daki savaştan kaçan milyonlarca insana kollarını açtığında hoş bir sürpriz yaşadı.

“Polonya toplumu benzeri görülmemiş bir cömertlikle karşılık verdi. Harikaydı,” dedi. “Hepimiz ülkemizle gurur duyabiliriz.”

Bununla birlikte, istenmeyen ev eşyalarından kurtulmaya çalışan insanların memleketi Ludz’daki gönderilerine bakarken bulduğu Facebook mesajı daha az hoş bir sürpriz oldu. “Ukraynalı olmayan” herkese ücretsiz çamaşır makinesi teklif etti.

Açık bir ayrımcılık olarak gördüğü şey karşısında şok oldu ve bunun toplu taşıma araçlarına “yalnızca beyazlar için koltuklar” yazan bir tabela asmaktan veya müşterilere “Yahudiler giremez” yazan bir restorana asmaktan farklı olup olmadığını soran sert bir yanıt gönderdi. ”

Bunu hararetli bir çevrimiçi polemik izledi. Bazıları Bay Kompa’nın öfkesini paylaşırken, diğerleri tarihçinin neden kendisinin bir çamaşır makinesi alıp Ukraynalılara vermediğini ve neden Ukraynalıların “bizden daha fazlasını almaya devam ettiğini” sordu. Orijinal Facebook mesajı ve sonraki yorumlar daha sonra kayboldu.

Bay Kompa, frakaların, Polonya’nın yaklaşık 1,5 milyonu ülkede mülteci olarak kayıtlı olan ve en azından şu an için Ukraynalılara verdiği “ezici derecede olumlu tepki” olarak tanımladığı şeyi ciddi bir şekilde azaltmadığını söyledi. kalıyorum.

Ancak, “saldırgan ve sesini yükselten bir azınlıktan” Ukrayna karşıtı duyguların patlamaları, Ukrayna’daki savaş kızışırken, Polonyalılar giderek artan bir şekilde kendi güçlerine döndükçe, yorgunluğun ve hatta bazı çevrelerde öfkenin ortaya çıkmaya başladığının işaretlerini vurguladı. Şu anda yüzde 18 civarında olan enflasyonun arttığı bir dönemde kendi sorunları – tıpkı Polonya’nın savaşın harap ettiği ülkeden yeni bir akınla karşı karşıya olduğu sırada.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Salı günü kesintisiz bir elektrik kesintisi. Ukrayna’da elektrik ve su olmadan soğuk ve sefil bir kış olacağı düşüncesi, Polonya’ya yeni bir göç dalgasına yol açabilir veya oradan kaçanları evlerine gitmekten caydırabilir. Kredi… The New York Times için Lynsey Addario

Artık her gün Ukrayna’dan Polonya’ya yaklaşık 20.000 kişi geliyor, bu sayı bazen ters yöne gidenlerle aynı sayıya ulaşıyor veya bu sayıyı geçiyor. Ancak Ukrayna’da elektrik ve su olmadan soğuk, sefil bir kış beklentisi yeni bir göçü başlatabilir veya en azından daha önce kaçanları evlerine gitmekten caydırabilir.

Savaşın başladığı sıralarda Ukrayna’nın doğusundaki Kharkiv’den annesi, kızı ve baldızıyla Polonya’ya kaçan Ruslana Medvedeva, eve dönmeyi planladıklarını ancak bu ay bir telefon aldıktan sonra bu fikirden vazgeçtiklerini söyledi. akraba hala Kharkiv’de. “Geri gelme. Güç yok,” Bayan Medvedeva kendisine söylendiğini söyledi.

Savaş Durumu

• Kherson’ı geri almak:11 Kasım’da Ukrayna askerleri, Rus güçlerinin sekiz aydan uzun süredir işgal ettiği güneydeki Herson kentine baskın düzenleyerek büyük bir sembolik ve stratejik ödül aldı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’e sert bir darbe indirdi.
  • Sıradaki ne?: Ukrayna kuvvetleri Herson’a girerken tezahürat yapan kalabalıklar tarafından karşılandı, ancak analistler savaşın henüz bitmediği konusunda hemfikir. İşte ileride neler olabileceğine bir göz atın.
  • Kış Tezgâhları: Birçok analist ve diplomat, kış boyunca büyük çatışmalarda bir duraklama olabileceğini öne sürdü. Ancak Rusları Herson’dan çıkardıktan sonra Ukrayna’nın durmaya niyeti yok.
  • Barış konuşmaları:Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark A. Milley, Ukraynalıların kazanımlarını pazarlık masasında pekiştirmeye çalışmaları gerektiğini savunurken, bazı ABD’li yetkililer barış görüşmelerinin uzak bir olasılık olarak kaldığını söylüyor.
Onlara aylarca bakan Polonyalı bir çiftin, onlara yiyecek almak yerine Polonya devletinden günlük harçlıklarını cebe atmaya başladığını söyledi. Şimdi, Bayan Medvedeva ve ailesi, orta Polonya’da 110.000 Ukraynalıyı kabul eden ve son zamanlarda yeni gelenlerde bir artış görülen Ludz şehrinde bir kiliseye sığındı.

Yaz boyunca keskin bir düşüşün ardından, Ludz’da Polonya kimlik numaralarına kaydolan Ukraynalıların sayısı son haftalarda keskin bir şekilde arttı ve ayda sadece birkaç düzineden 1.500’ün üzerine çıktı. Bu, Mart ayındaki 7.000’lik zirveden hala çok daha az, ancak bu, Polonya’nın geçici bir yardım olarak başladığı tedarikinin uzun vadeli bir koşul haline geldiğinin açık bir işareti.

Rusya’nın Şubat ayındaki işgalinden bu yana 7,6 milyon kişinin Ukrayna sınırını geçmesiyle Polonya üzerindeki baskı çok büyük oldu. Çoğu o zamandan beri başka ülkelere gitti veya evlerine döndü, ancak Polonya, Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşadığı en büyük göçün yükünü hâlâ taşıyor.

Ukraynalı mülteciler, We Support Ukraine Together adlı yardım grubu tarafından düzenlenen bir Lehçe kursundan çıkıyor. Kredi… The New York Times için Maciek Nabrdalik

İnsanların hareketi, kıtadaki hükümetlerin savaştan kaçan 1,2 milyon Suriyeli ve Afgan ile Orta Doğu ve Afrika’da yoksulluktan kaçan ekonomik göçmenle başa çıkmak için mücadele ettiği 2015’teki Avrupa göçmen krizinden çok daha büyüktü.

Polonya hükümetinin 2015 yılında 28 üye ülke arasında sadece 160.000 sığınmacıyı yaymak için bir Avrupa Birliği programına katılmayı reddettiği zaman yaptığı gibi, yardım etmeyi reddetmek yerine cömertlik gösterileriyle Ukraynalıları ve hatta kendisini hayrete düşürdü.

Polonya Ekonomi Enstitüsü tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, Polonyalıların yüzde 77’sinin savaşın ilk aylarında kaçan Ukraynalılara yardım etme çabalarına şu ya da bu şekilde katıldığını ortaya koydu.

Yıl sonuna kadar Polonya, Ukraynalılar için barınma, sağlık ve diğer hizmetler için Avrupa’nın en yüksek seviyesi olan 8,3 milyar dolar harcamış olacak.

Bununla birlikte, ağır işlerin çoğu, gönüllüler ve yerel yönetimler tarafından yapıldı ve bunların çoğu, Ludz gibi, uzun zamandır popülist bir güç olan Varşova’daki sağcı iktidar partisi Hukuk ve Adalet’in siyasi muhalifleri tarafından kontrol ediliyor. göçmenlere muhalefet

Şehrin belediye başkanı Hanna Zdanowska, “burada her yerde Ukraynalıları görüyorsunuz”, ancak “görünür bir tepki belirtisi yok” dedi. Ve “insanların baskın tavrının nezaket, cömertlik ve açıklık olduğu” konusunda ısrar etti.

Facebook’un çamaşır makinesiyle ilgili yaygarasını “bela arayan insanların” işi olarak nitelendiren Bayan Zdanowska, “sosyal medyada yayınlanan şeylerin çoğu zaman gerçek bir sosyal gerçeği yansıtmadığından” yakındı ve “bu tür gönderilere” sıfır dikkat gösterdiğini söyledi. ”

Liudmyla Ivanchenko, Polonya’nın Ludz kentinde yaşayan Ukraynalı bir mülteci. Kredi… The New York Times için Maciek Nabrdalik

Belediye başkanı, acil ekonomik endişeleri ne olursa olsun, Polonyalıların büyük çoğunluğunun hala yardım etmek istediğini, çünkü “Ukraynalılar kendi ülkelerinde Rusya ile savaşmasalardı, şimdi kendi ülkemiz için Rusya ile savaşıyor olabileceğimizi” anladıklarını da sözlerine ekledi. Ukraynalı kadın ve çocuklara güvenli bir sığınak sağlamak, Rusya’ya karşı “ön cephede yardımcı oluyor” dedi.

Polonya hükümetinin gelişmekte olan ülkelerden gelen göçmenlere karşı uyguladığı “korku mühendisliğini” uzun süredir eleştiren Bay Kompa, farklı muamelede ırk ve dinin rol oynadığını, ancak asıl faktörün “büyük bir grup” olduğunu söyledi. Polonyalıların oranı Ukrayna’nın Polonya ve Avrupa için savaştığını anlıyor.”

Yine de bazı insanlar, halkın ruh halinin değişmekte olduğunu düşünüyor ve ciddi bir tepki konusunda uyarıda bulunuyor. “Savaşın başında herkes yardım etti; Ludz Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi’nde araştırmacı olan Oktawia Braniewicz, “yardım etmezseniz komşularınız sizin kötü biri olduğunuzu düşünür” dedi. Ama şimdi insanlar yorgun ve Ukrayna’yı neden bu kadar desteklediğimizi anlamıyor.”

Ukraynalı mülteciler hakkında homurdanmanın arttığını, çünkü artık “tren istasyonunda çocukları olan fakir ve yorgun anneler” olarak görülmediklerini, çocukları bizim yerimizi alırken mağazalarımızdan alışveriş yapan ve kuyrukta bizim yerimizi alan kadınlar olarak görüldüğünü de sözlerine ekledi. anaokulundaki çocuk yerleri.”

Savaşın başında 10 kedisiyle Polonya’ya kaçan Ukraynalı hemşire Lyudmilla Ivanchenko, bazı Polonyalıların neden yorulduğunu anladığını söyledi. Yakın zamanda Ludz’da kendisine ve hayvanlarına yaşamaları için bir yer vermiş olan Polonyalı bir kadın ve kedi sever arkadaşı ondan başka bir yer bulmasını istedi. Bayan Ivanchenko, “Beni ve kedilerimi sonsuza kadar besleyemeyeceği konusunda beni uyarmıştı” dedi.

Aylarca süren yardım için yine de minnettar olan Bayan Ivanchenko, “Ona çok teşekkür ediyorum” diye ekledi.

Ludz’da Ukraynalı mülteciler için ücretsiz yemek sunan bir lokantaya dönüştürülen eski bir kafe. Kredi… The New York Times için Maciek Nabrdalik

Ludz’da uzun süredir ikamet eden ve akıcı Lehçe konuşan Iuliia Puzyrevska, Rusya’nın ilk işgalinde Ukrayna ile Polonya’yı çok sıkı bir şekilde birbirine bağlayan dayanışmayı sürdürmek için We Support Ukraine Together adlı bir grup kurdu. Son etkinlikleri arasında Ukraynalı çocukların 11 Kasım Polonya Bağımsızlık Günü’nde Polonya’ya teşekkür eden pankartlar ve şarkıların yer aldığı bir performansı yer aldı.

Sekiz aylık savaştan sonra, kendi ekonomik sorunlarıyla mücadele eden bazı Polonyalıların Ukraynalılara yardım etme konusunda daha az hevesli olmalarının belki de kaçınılmaz olduğunu söyledi, ancak hiçbir düşmanlık belirtisiyle karşılaşmadığı, yalnızca dikkate değer bir cömertlikle karşılaştığı konusunda ısrar etti.

Kuruluşunu, yerel bir emlak şirketi tarafından asgari bir kira karşılığında sağlanan yeni ofislere taşıdı ve bu da yiyecek ve giyecek bağışlarını depolamak için hiçbir ücret ödemeden büyük bir alana attı.

Ludz’da Baptist bir papaz olan Roman Barnowski, kaçan sivillere yiyecek, giyecek ve diğer yardımları ulaştırmak için Şubat ayından bu yana Ukrayna sınırına 18 sefer yaptı ve kilisesini mülteciler için bir sığınak haline getirdi.

Ancak, şunları söyledi: “Coşku artık yavaşlıyor. İnsanlar eskisi gibi yardım etmeyi göze alamıyor. Kendi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorlar, eskisi gibi vermiyorlar.”

Papaz, Ukrayna karşıtı duyguların hala nadir olduğunu söyledi; bu, iki ülkenin 11. Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında Ukraynalı milliyetçiler tarafından on binlerce Polonyalının katledilmesini içeren sık sık sıkıntılı tarihi göz önüne alındığında bir sürpriz.

Katı Polonyalı milliyetçiler, bu cinayetlerin anılarını mültecilere karşı düşmanlık uyandırmak için kullandılar, ancak çok az halk desteği kazandılar. Barnowski, “Her yerde olduğu gibi Polonya’da da iyi insanlar kadar kötü insanlar da var” dedi.

Tarihçi Bay Kompa, şiddet yanlısı Ukraynalı milliyetçiler yüzünden birçok akrabasını kaybettiğini söyledi ve kurbanlardan ikisinin, büyük torununun ve kocasının yer aldığı 1920’lerden kalma eski bir aile fotoğrafını gösterdi. “Ama bu benim için sadece bir tarih,” dedi. “Bugün yaşayan insanlara yardım etmek çok daha önemli.”

Piotrkowska Caddesi, Ludz şehir merkezinde, orta Polonya’da 110.000 Ukraynalıyı kabul eden ve son zamanlarda yeni gelenlerde bir artış görülen bir şehir. Kredi… The New York Times için Maciek Nabrdalik

Anatol Magdziarz, Varşova’dan raporlamaya katkıda bulundu.
-