Okul Oturumda, İktidar ya da Değil

urfali

Global Mod
Global Mod
KYIV, Ukrayna — Hoparlörden siren sesi duyulunca, Kiev’in merkezindeki bir okuldaki öğrenciler hızla sıralarından kalktılar, eşyalarını topladılar ve sakince öğretmenlerinin arkasından merdivenlerden aşağı sıralandılar. Ama bu bir tatbikat değildi.

Karanlığın ortasında, sığınaklarının dar koridorunda toplanmış öğrenciler kendi aralarında sohbet ediyorlardı. Bazıları, sınıf ödevleri üzerinde çalışmaya devam etmek için akıllı telefonlarındaki ışıkları kullandı.

Olası bir hava saldırısı tehdidi geçene kadar sığınakta yaklaşık iki saat kalacaklardı. Bu, Ukrayna’nın başkentindeki bu büyük devlet ilköğretim ve lisesinde hala derslere devam eden, yaşları 6 ila 18 arasında değişen 430 öğrenci için yeni bir gerçekliktir. Eylül ayında dersler yeniden başlasa da, Ekim ayından bu yana şehri hedef alan amansız Rus saldırıları ülkenin elektrik şebekesini felç etti, Kiev’de sürekli elektrik kesintilerine neden oldu ve savaş sırasında eğitime en son meydan okumayı teklif etti.

Son on yıldır okulun müdürü olan 50 yaşındaki Olena Romanova, “Umarız bu durum uzun sürmez” dedi. Jeneratörümüz de var ama okul büyük olduğu için tüm kurumun ihtiyacını karşılayamıyor.”

Başlangıçta okulun uyum sağlamakta zorlandığını ve bazı öğrencilerin notlarının düştüğünü, ancak okulun yeni engellere uyum sağlamak için elinden gelenin en iyisini yaptığını söyledi. Ukrayna başkentindeki okullar, devam eden elektrik kesintileri nedeniyle Ocak ayında kapandı ve Bayan Romanova, öğretmenlerin öğrencileri hızlandırmak için çevrimiçi ekstra dersler sunduğunu söyledi.

Ancak Aralık ayı sonlarında, kış tatilinden önce şehirdeki bir okula yapılan ziyaret, bu çocukların üstesinden gelmeleri gereken zorluklara ve çocuklara eğitim sağlamak için ellerinden geleni yapan ebeveynler ve öğretmenlerle devam etme kararlılıklarına bir pencere açtı. biraz normallik duygusu.

Elektrik kesintisi sırasında bir devlet okulunun karanlık koridorunda yürüyen öğrenciler.
Elektrik kesintisi sırasında telefondaki el fenerini kullanarak ders veren bir öğretmen.
Karanlık bir kortta basketbol oynamak için sıralarını bekleyen genç öğrenciler.

Normalde bu okula kayıtlı 850 çocuk vardır. Ancak Aralık ayında, birçok öğrenci çevrimiçi çalışmayı tercih ettiğinden ve bazı ebeveynler çocuklarının evden eğitim almasının daha güvenli olduğuna inandığından, bazı sınıfların yalnızca yarısı doluydu. Bazı öğrenciler, diğer milyonlarca Ukraynalı ile birlikte kaçtıktan sonra yurt dışında yaşıyor, ancak derslere girmeye devam ediyor.

Öte yandan, Ukrayna’nın doğusundaki cephe hatlarına yakın hırpalanmış topluluklardan yerinden edilen bazı yeni öğrenciler sınıflara katıldı. Okul, güvenlik ve mahremiyet nedenleriyle tam adının gizli tutulmasını talep etti.

Savaş Durumu

• Dnipro : Ukrayna’nın merkezindeki bir şehirdeki bir apartman kompleksine yönelik bir Rus saldırısı, savaşın başlamasından bu yana cephe hattından uzaktaki siviller için en ölümcül saldırılardan biriydi. Saldırı, Moskova’nın savaş suçlarıyla itham edilmesi yönündeki çağrıların yenilenmesine yol açtı.
  • Batı Askeri Yardımı :İngiltere, Ukrayna kuvvetlerine bu baharda beklenen Rus saldırılarına hazırlanmalarına yardımcı olmak için muharebe tankları vereceğini belirterek, daha önce çok kışkırtıcı olarak görülen Ukrayna’nın yoluna gönderilen güçlü Batı silahlarının büyüyen listesine ekledi.
  • Soledar : Rus ordusu ve özel bir paralı asker grubu olan Wagner Group, doğu kasabasını ele geçirmek için kimin övgü alması gerektiği konusunda alenen birbiriyle çelişiyordu. Bu arada Ukrayna ordusu, askerlerinin hala orada savaştığını söyleyerek Rusya’nın zafer iddiasını reddetti.
Ancak eğitim sürecinin çok az yönü savaş tarafından dokunulmamıştır. Rus saldırıları sürekli tehdit altındayken, lise öğrencileri okulda ilk yardım eğitimi alıyor. Geçen ayki ziyaret sırasında, bir grup liseli kız birbirlerine turnike ve bandaj uygulama pratiği yaptı.

Ancak şimdilik, elektrik kesintileri en acil endişe olmaya devam ediyor.

Okulun son gününde kış tatili başlamadan önce pijama partisi veren ilkokul öğrencileri.
Ukrayna Kurtarma Servisi üyeleri, lise öğrencilerine turnike kullanmayı da içeren ilk yardım eğitimi verdi.
Okulda bir matematik dersi. Kredi… Laura Buşnak

Bayan Romanova, okulun jeneratörünün sağlayabileceği güçle sınırlı olduğunu söyledi.

“Online dersler için yeterli, ışıkları ve interneti açık tutmanız yeterli” dedi. Ancak okul yemekhanesini işletmek için yeterli değil çünkü elektrikli soba kullanıyor ve jeneratör onlar için yeterince güçlü değil.

Elektrikler kesilince okuldaki aç öğrenciler, 42 yaşındaki şef Olena Sulyma onlara yemeğin henüz gelmediğini söyleyince hayal kırıklığına uğradılar.

Yıllardır bu kafeteryada çalışıyor. Ancak son zamanlarda, elektrik kesintilerinin ortasında burada bulunan yüzlerce öğrenciye sıcak yemek sağlama konusunda daha yaratıcı olması gerekti. O ve yakınlardaki benzer enerji sorunları olan diğer okullardaki şefler, hala elektriğin olduğu başka bir yerel okulla ortaklık kuruyorlar.

Yemekleri orada pişirip kendi okullarına getirebiliyorlar.

Okul müdürü Olena Romanova, okulundaki elektrik kesintisi sırasında sıcak yemek dağıtımını bekledi.
Okulun şefi Olena Sulyma ve benzer enerji sorunları olan yakınlardaki diğer okullardaki şefler, hala elektriğin olduğu başka bir yerel okulla ortaklık kuruyor.
Biraz gecikmeden sonra çocuklara sıcak yemek servisi.

Bayan Romanova, “Ukraynalılar bizi rahatsız eden şeyler konusunda yaratıcılar, bu yüzden okul şeflerimiz uyum sağlamaya çalışıyor” dedi. “Yani adapte olduk ve şu anda sorun değil, çocuklar her zaman dolu.”

Zorluklara rağmen, öğrencilerin çoğu okulda olmayı tercih ediyor. 17 yaşındaki Taisia adlı bir kız, sığınağa düzenli olarak gitmek anlamına gelse bile sınıf arkadaşlarının yanında olmayı tercih ettiğini söyledi.

Evde tek başıma kalamam, dedi. “Ama hava alarmı olduğunda ve ben okuldayken önce sakinleşiyorum ama sonra haberlerde bir şeyin yaklaştığını görünce tedirgin oluyorum ve sığınağa gidiyoruz.”

Öğrenciler bir hava saldırısı sireni sırasında roketatar tüplerinin altında oynuyorlar. Roketatar tüpleri, şu anda ön saflarda savaşan öğretmenlerden biri tarafından okula verildi.
Okulun barınağında ders çalışmak için telefondan el feneri kullanan öğrenciler.
Karartma sırasında banyonun ışıkları açık bırakılır. Okulun bir jeneratörü var ama sağlayabileceği gücün bir sınırı var.

Ebeveynleri de huzursuz olur. Bu özel okul hedef alınmamış olsa da, Ukrayna genelinde bir dizi eğitim kurumu hedef alınmıştır. Sirenler çaldığında, yaklaşan bir grev olasılığını uyarıyor, birçok ebeveyn çocuklarını okuldan almak için koşuyor.

Ukrayna Eğitim Bakanlığı’ndan alınan verilere göre, Aralık ayının son haftasında 2.600’den fazla eğitim kurumu bombalama ve bombardımanda hasar gördü ve 406 eğitim kurumu tamamen yıkıldı.

Sirenler çalarken veliler çocuklarını okuldan almak için bekledi.
Okulun yakınında bir Rus saldırısının neden olduğu şarapnel nedeniyle hasar görmüş bir pencere.
Veliler, okulun küçük jeneratörünü kullanarak mobil cihazlarını şarj etti.

Maria Lavrynenko, ailesinin güvenlik endişeleri nedeniyle hâlâ evinden çevrimiçi eğitim almayı tercih ediyor.

17 yaşındaki Maria, savaşın başlarında ailesiyle birlikte şehirden kaçtı ve daha batıdaki bir köye yerleşti. Oradan eğitimine çevrimiçi olarak devam etti ve bu sonbaharda evlerine döndüklerinde bu seçeneği seçti.

11. sınıfa giden Maria, her gün sabah 9’da ailesinin Kiev’deki evinde oturum açıyor ve saat 15:30’a kadar derslerine devam ediyor. Ardından bir ritmik jimnastik okulunda derslere gidiyor ve üniversitede beden eğitimi okumayı umuyor. Ancak ardı arkası kesilmeyen elektrik kesintileri onu, ışıklar söndüğünde görevlerini tamamlamanın yaratıcı yollarını bulmaya zorladı.

“Çalışmak benim için çok zor çünkü bazen elektrik yok ve bilgimi artırmam gerekiyor” diyerek bu yıl final sınavlarına hazırlanacağını da sözlerine ekledi.

Bazen jeneratörü, Wi-Fi’si ve elektriği olan yakındaki bir mağazaya gidiyor. Geçenlerde bir öğleden sonra, evin elektriği kesildiğinde, yeni tamamladığı bir makalenin fotoğrafını çekip telefonunun mobil internetini kullanarak öğretmenine gönderdi.

Bazen ödevlerini bizzat bırakıyor. Yine de o ve ailesi, evden çalışmasının kendisi için en iyisi olduğunu düşünüyor.

52 yaşındaki annesi Maia Lavrenenko, “Uzaktan eğitimin başka nedenleri de var” dedi. “Okulda bir hava alarmı olduğunda – herkes sığınağa gidiyor ve siz evdeyken, hava alarmı sırasında bile çalışmaya devam edebilirsiniz.”

Çevrimiçi derslere katılan Maria Lavrynenko, elektrik kesintisi sırasında ödevini internet olmadan yapıyor.
Sağdaki Maria ve annesi Maia, elektrik kesintisi sırasında elektriği ve interneti olan bir kafeye gidiyorlar.
Maria bir kafeden ödevinin bir fotoğrafını gönderdi. Kredi… Laura Buşnak

Yine de evde kalmak huzurun garantisi değil. Aralık ayı başlarında, evlerinin yakınında bir insansız hava aracı saldırısı oldu.

Yaşlı Bayan Lavrynenko, “Bütün gökyüzü kırmızıydı, koyu duman vardı, sonrasında her şey siyahtı” dedi. “Yolun karşısındaki ev sallandı.”

Tüm bunlara rağmen olağan bir şekilde okuldaki hayat devam etmektedir. Öğretmenler, okulun son gününde, kış tatili başlamadan önce küçük öğrenciler için pijama partisi düzenlediler. Peluş hayvanları tuttular ve tulumlarıyla kıkırdadılar. Daha büyük öğrenciler ayrıca bir tatil partisi düzenleyerek atıştırmalıklar ve çay paylaştılar.

Okul müdürü Bayan Romanova, yüz yüze eğitim için bu pozitifliği sürdürmesinin kendisi için önemli olduğunu söyledi. Bunu Ukrayna’daki her öğrencinin ve her öğretmenin kişisel savaş cephesi olarak gördüğünü söyledi.

Hepimiz eğitim başarılarımızla zaferimizi yakınlaştırıyoruz” dedi. “Biz bu anda buradayız ve bunun üstesinden geleceğiz, çocuklarımızın üzerine düşen sıkıntıların üstesinden geleceğiz.”

Minik öğrenciler, kış tatili öncesi okulun son gününde pelüşlerine sarılarak pijama partisi yaptı.

Laura Boushnak ve Nikita Simonchuk raporlamaya katkıda bulundu.
-