Mazeretlerin Ardına Sığınmayın: İçten Bir Özür Nasıl Dilenir?

Bakec

Member
İçten bir özür, kırılan bir kalbi onarmanın en yeterli yoludur. Yarım yamalak bir özür ise birçok vakit hiç özür dilememekten daha berbat sonuçlar doğurabilir. Özür dileseniz bile akabinde ama, şayet gibi sözler kullanırsanız yaptığınız yanılgılı davranışa bir diğerini da eklemiş olursunuz. Terapistlerin özür dilemek hakkındaki kanılarını sizler için derledik. Buyurun, içeriğimize
👇

1. “bu biçimde düşündüğün için üzgünüm.”

‘Bu cümlede özür dileniyormuş üzere görünse de aslında o denli değil. bu biçimde söyleyen bir kişinin kendini yanlışlı görme ihtimali düşüktür. Aslında bakarsanız bu empatiden mahrum bir özür dileme biçimidir. bu biçimde bir cümle kurarsanız, karşınızdaki kişinin mantıksız yahut çok hassas olduğunu düşündüğünüzü ima ettiğiniz anlaşılabilir. Hareketlerinizin yahut sözlerinizin öteki kişiyi nasıl incittiğini anlamaya çalışın ve ‘Planlarımızı son dakikada iptal ettiğim için üzgünüm’ üzere husus her neyse net bir biçimde özür dileyin. özetlemek gerekirsesı, ‘Düşüncesizce davrandım, bana niye kızdığını anlıyorum.’ üzere empati kurduğunuzu muhakkak eden cümlelerle özür dilemeniz daha sağlıklı olur.’

Gina Delucca, Wellspace SF’de klinik psikolog

2. “Üzgünüm fakat bana o denli davranmasaydın ben de sana bu biçimde davranmazdım.”

‘Özür dilerken karşınızdaki kişiyi suçlarsanız özrünüzün hiç bir manası kalmaz. ‘Beni yapmaya zorladığın şeye bak.’ bildirisi verirsiniz. Bu, kişinin davranışı için bir özür değil, aslında öbür kişiyi kendi davranışından sorumlu hissettirmek için yapılan bir harekettir. Öbür bir deyişle, ‘Bunu sana söylememe sen sebep oldun.’ demekle birebir şeydir. Karşımızdaki kişi ne derse desin, ne yaparsa yapsın, davranışlarımızdan kendimiz sorumluyuz. İçten bir özür, niye olduğumuz acıyı fark etmek ve davranışlarımızı sahiplenmektir.

‘böyle reaksiyon verip seni üzdüğüm için özür dilerim,’ daha sağlıklı bir cümledir.

Carol A. Lambert, psikoterapist ve Women with Controlling Partners kitabının yazarı

3. “Stresliydim!” yahut “Yorgundum!”

“Bu mazeretler, olayın yenidenını neredeyse kaçınılmaz hale getiriyor. Özrü ebediyen geleceğe bağlamalısınız. Örneğin, ‘tekrarki sefere bu biçimde hissettiğimde (suçlanmayı tetikleyen şey ne olursa olsun), seni sevdiğimi ve aramızdaki bağın benim için epey kıymetli olduğunu hatırlayacağım’ üzere cümleleri hissederek kurmalısınız. Genel olarak, özrünüzün alt metni her vakit şu biçimde olmalıdır: ‘Seni incittiğim ve aramızdaki bağa ziyan verdiğim için özür dilerim.’”

Steven Stosny, psikolog ve Love Without Hurt’un yazarı

4. “Özür diledim işte, niye hala uzatıyorsun?”

“Özrünüzü çabucak kabul etmediği için partnerinizi suçlamak, sizi çabucak affetmesini beklemek ve bir şey olmamış üzere hayatınıza devam etmek gerçekçi olmamakla birlikte adil de değildir. Bir özrün tesirli olabilmesi için şunlarda net olmalısınız: Yaptıklarınız ya da yapmadıklarınız için tüm sorumluluğu kabul etmek; karşınızdakini kıracak rastgele bir şey için içten bir biçimde üzgün olmak; sizi affedip devam edebilmesi için eşinize kendini inançta hissetmesi için muhtaçlık duyduğu şeyi vererek durumu düzeltmek istemek. Her özür anında affedilmeyi sağlamaz. Vakit alabilir ve bir defadan çok özür dilemek gerekebilir. Partnerinizin size güvenmesi ve inançta hissetmesi için neye gereksinimi olduğunu sorarak başlayın.”

Sheri Meyers , evlilik ve aile terapisti ve Chating or Cheating: How to Detect Infidelity, Rebuild Love and Affair-Proof Your Relationship kitabının yazarı

5. “Aslında şuna reaksiyon veriyordum…”

‘Bu bir mazeret, özür değil.’

-Stosny

6. “Eğer seni üzdüysem özür dilerim.”

“Bu, rastgele bir pişmanlık yahut şahsi sorumluluğu hakikaten kabul etmeyen şartlı bir özür örneğidir. ‘Eğer’ sözünü kullanarak, sorunun hakikaten ne yaptığınızla ilgili değil de karşınızdaki kişinin yaptığınız şeye nasıl reaksiyon verdiğiyle ilgili olduğunu söylemiş oluyorsunuz. Aslında bu tıp bir ‘özür dilememe’, kabahati yönlendiren bireye geri yükler. Yalnızca ‘eğer’ sözünü kaldırın ve özrünüz büsbütün yeni bir mana kazansın: ‘Seni kırdığım için özür dilerim. İlerde, sözlerimde daha fikirli ve dikkatli olacağımdan emin olacağım.’”

Tara Griffith , evlilik ve aile terapisti ve Wellspace SF’nin kurucusu

7. “Sen de şunu yaptın!”

‘Skor tutmaktan ve başka kişinin yanılgılı olduğu vakit içinderı gündeme getirmekten kaçının. Bir özür, kendi hareketlerinizin yanlışlığını kabul etmeniz ve bunu düzeltmenizle ilgilidir; hareketlerinizi haklı çıkarmak için öbür insanların yanlışlarını gündeme getirmekle ilgili değil.’

– Delucca