İskeleler ve Top Mermileriyle Scranton Ukrayna’da Savaşıyor

urfali

Global Mod
Global Mod
SCRANTON, Pa. — Bir Cumartesi gecesi, St. Vladimir’in Ukrayna Katolik Kilisesi’ne bitişik, cüruf blok duvarlı küçük bir mutfakta, Peder Myron’ın pancar çorbası için pancar rendeleyen genç ve yaşlı eller aynı şekilde kıpkırmızı oldu.

Aynı ellerin birçoğu bir gün önce saatlerce börek yapıp lahana dolmuş ve kilolarca patates, kereviz, soğan ve havuç doğrayıp rendelemişti; her biri.

Gönüllüler kiliseleri veya bir okul projesi için para toplamıyorlardı. Hepsi savaş için.

Vladimir’in papazı 52 yaşındaki Rahip Myron Myronyuk, insanlar yemeklerini almaya geldiklerinde, “Belki bugün 2.500 dolar toplandı,” dedi. “Fazla değil ama her kuruş fark yaratabilir.”

Peder Myron’ın 10 yaşındaki oğlu Damian ile birlikte hastanede bir kilise cemaatine hizmet ettikten sonra Cumartesi gecesi geç saatlerde pişirdiği ev yapımı pancar çorbası, Ukrayna’nın savaş çabaları için yaptığı son teklifti.

Natalie Wells, 17, pancar çorbası yapmak için pancar rendeliyor.
Kilise üyelerinin çoğu Ukraynalı, diğerleri ise kiliseye ait oldukları için kendilerini bağlı hissediyorlar.

Kilisenin rahibinin oğlu Damian Myronuk, geçenlerde bir Pazar ayini sırasında bir sunak olarak hizmet ediyor.

Savaşın yaklaşık bir yıl önce başlamasından bu yana, kilisenin toplantı salonu, çoğu sokağın karşısındaki U-Haul mağazasından satın alınan karton kutularda paketlenmiş olan Ukraynalı askerlere gönderilen mallar için fiili bir depo görevi görüyor. Bu Pazar günü, ıslak ve çamurlu siperlerde giymek için su geçirmez ve yalıtımlı kışlık botların bulunduğu kutular, kilisenin sattığı “Ukrayna için dua edin” yazan gömleklerin yanına istiflendi.

Yakında eşyalar, Ukrayna Ordusu birliklerinin onları ön saflara süreceği Polonya’ya doğru yola çıkacak.

Batı Ukrayna’da büyüyen ve 2007’de Amerika’ya gelen Peder Myron, bunun şu anda Bakhmut şehrinde bulunan bir ordu paraşütçü birliğinde çavuş olan ikiz kardeşi Taras’ın çaresizce ihtiyaç duyulan malzemeleri toplamak için yardım istemesiyle başladığını söyledi.

St. Vladimir’in papazı Myron Myronyuk, Ukrayna’nın batısında doğdu ve 2007’de eşi ve en büyük iki çocuğuyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti.

1950’lerde 2.500 olan 50 ila 70 kişilik cemaati, savaşta Ukraynalı askerler için bandaj, turnike, vücut zırhı, yiyecek, üniforma ve hatta insansız hava araçları satın almak için yüzbinlerce dolar topladı.

Kilise ve bağış toplama çabaları, kuzeydoğu Pennsylvania’nın bu bölgesi ile savaş arasındaki birçok kültürel ve ekonomik bağlantı arasında yer alıyor.

Savaş Durumu

• Askeri Yardım : Almanya ve ABD, Kiev’in Rusya tarafından ele geçirilen toprakları geri kazanmasına yardım etmeyi amaçlayan zırhlı araçların teslim edilmesi için haftalarca süren iç ve dış baskılardan sonra Ukrayna’ya muharebe tankları göndereceklerini açıkladılar. Ancak tankların savaş alanında gürlemesi aylar alabilir.
  • Yolsuzluk Skandalı:Bir dizi hükümet yolsuzluğu iddiasının ardından, Rusya’nın işgalinin 11 ay önce başlamasından bu yana Başkan Volodymyr Zelensky hükümetindeki en büyük ayaklanmada, birkaç üst düzey Ukraynalı yetkili görevden alındı.
  • Genişleyen Bir Mezarlık:Büyüyen bir mezarlığın yakın tarihli uydu görüntüleri ve görüntü görüntüleri, Wagner paralı asker grubunun savaş sırasında maruz kaldığı çatışma ölümlerine nadir bir bakış sunuyor.
61 yaşındaki Mark Izak, St. Vladimir’s’deki gençlik grubunun bir parçası olduğu şakasını yaparak, “Burası eskiden büyük bir Ukrayna mahallesiydi” diyor. “Kilise, kömür madenciliği ve imalat için büyük bir göçmen topluluğu olduğu için inşa edildi.”

O ve iki kardeşi Maria ve Daria, Cuma ve Cumartesi günleri yemeklerin hazırlanmasına yardım ettiler ve Pazar sabahı kilisenin toplantı salonunda yemek satarken kasayı işlettiler.

Bay İzak, “Zaman geçti,” dedi. “Mahalle artık bu noktada daha endüstriyel-ticari, bu yüzden kilise bir nevi yalnız kalıyor. Buraya taşınanların çoğu vefat etti ve çocukları eğitim alıp uzaklara taşındı.”

Gönüllüler, ayinlerin ardından bağış toplama etkinliği için çekiliş biletleri dağıttı.
Çekiliş ve yemek kolileri ile toplanan para, Ukrayna silahlı kuvvetlerine erzak alımında kullanılacaktı.
Kilise ayrıca para toplamaya yardımcı olmak için “Ukrayna için dua edin” yazan gömlekler de satıyor.

Kömür madenleri kapanırken, boşluğun bir kısmını savunma sanayisi doldurdu.

Şehir merkezindeki ilçe adliye binasının hemen dışında, işçi lideri John Mitchell’in bir heykeli, şehrin sadece birkaç blok ötedeki devlete ait bir cephane fabrikasında devam eden sendikalı işçi geleneğine saygı duruşunda bulunuyor. 15 dönümlük alan, demiryolu hatları ile Scranton’da doğan Başkan Biden için yeniden adlandırılan bir cadde arasında yer alıyor.

Buharlı lokomotiflerin önceden onarıldığı binalarda işçiler, Iowa’daki bir fabrikada patlayıcılarla doldurulan ve Ukrayna’ya gönderilen 155 milimetrelik top mermileri için çelik gövdeler üretiyor.

Peder Myron’ın gönderdiği dronlardan bazıları Ukraynalı askerler tarafından Rus birliklerinin yakında olup olmadığını görmek için keşif amacıyla kullanılacak. Ve düşman savaşçıları bulunursa, Pentagon’un üretimi altı kat artırmak için acele ettiği aynı top mermilerinden bazılarıyla hızla vurulabilirler.

Yakındaki Tobyhanna Ordu Deposu ve Lockheed Martin ve diğer askeri müteahhitlerin ofisleri ile savunma sanayi bölgede nispeten düşük bir profil tutuyor.

Scranton belediyesindeki ofisinde konuşan Belediye Başkanı Paige Gebhardt Cognetti, “İnsanlar bunu düşünmese bile, kesinlikle sektörde çalışan birini tanıyorlar ve bunlar buradaki haneler için çok önemli olan yüksek kazançlı işler” dedi. bir Ukrayna bayrağının şehrin sancağının hemen altında dalgalandığı bina. “Bence bu, Scranton’daki insanlar için bir gurur kaynağı olmalı – Peder Myron gibi insanların verdiği tabandan gelen, gayri resmi örgütsel yardım var ve burada, Scranton’da savunma tarafından da gerçek bir katkı var.”

Belediye Başkanı Paige Gebhardt Cognetti, şehrin Ukrayna’ya yardım etme bağlantısı hakkında “Bunun Scranton’daki insanlar için bir gurur kaynağı olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“İnsanların bununla gurur duymasını istiyorum” diye ekledi. “Scranton’daki insanların Ukrayna’nın bağımsızlığını çok desteklediğini biliyorum ve olanın bu olduğunu bilmeleri önemli.”

Şehir merkezine bakan bir kayalığın üzerindeki küçük bir depoda, yaklaşık bir düzine streç filmle sarılmış palet, Ukrayna sınırına yakın bir Birleşmiş Milletler ofisine gitmek üzere alınmayı bekliyordu. Araziyi dolduran bazı Rus mühimmatlarının patlamamış ayrıntılı kopyalarını içeriyorlardı.

Inert Products adlı küçük bir ekip olan şirketin, yardım çalışanlarına POM-3 ve PTM-1 kara mayınları gibi tehlikeli silahlar ile zararsız tuzaklar arasındaki farkı nasıl anlayacaklarını öğretmek için kullanılan zararsız reprodüksiyonları inşa etmek için NATO ülkeleriyle sözleşmeleri var. hava savunma radarlarını kandırmak.

Şirketin satıştan sorumlu başkan yardımcısı Richard Carrick, “İhtiyaç neredeyse anında ortaya çıktı” dedi. “Ve işgalden bu yana ihtiyaç çok daha fazla arttı.”

Şirketin bir sonraki projesi, mayın temizleme ekiplerinin Ukrayna’daki patlamamış mühimmat yığınını temizlemesine yardımcı olacak bir bomba imha robotu olacak. Çalışan bir prototip depo zemininde duruyordu, tutucusunda bir havan mermisi vardı.

Inert Products’ın Scranton’daki deposunda askerden arındırılmış ve replika silahlar. Kredi… The New York Times için Natalie Keyssar
Şirket, dünyanın her yerinden zararsız silah kopyaları üretiyor.
Son zamanlarda, işlerinin büyük bir kısmı Ukrayna’da çalışacak yardım görevlilerini eğitmeye odaklandı.

Peder Myron’ı sürekli hareket halinde tutan da aynı hayat kurtarmaya yardım etme dürtüsüdür.

Sekiz çocuk babası cep telefonunun kilidini açtı ve gönderdiği kıyafetleri giyen ve gönderdiği yiyecekleri yiyen Ukraynalı askerlerden gelen kısa mesajları gösterdi.

Savaş başladığından beri, cemaati, yardım için batı Ukrayna’daki kız kardeşiyle temasa geçen daha fazla askeri birimi benimsedi. Peder Myron şimdi iki paraşütçü birimiyle ilgileniyor ve her biri donanmadan, ulusal muhafızlardan ve özel kuvvetlerden.

Onlara konteyner gemisiyle bir pound malzeme göndermek için 80 sent veya bir kargo uçağıyla pound başına 2,50 dolar ödüyor. Cephede en acil ihtiyaç duyulan en pahalı mallar için, dronlar gibi, Peder Myron, bir düzine veya daha fazla büyük boy spor çantasına paketlenmiş eşyalara şahsen eşlik etmeye istekli, sürekli bir gönüllü akışına güveniyor.

“Polonya’ya uçmak ve 15 ila 20 valiz için fazladan tıslamak daha kolay” dedi. “Gidiş-dönüş bileti 600 dolar ve bazı insanlar bunu yapmak için haftada iki sefer yapıyor.”

Aynı zamanda Peder Myron’ın da tıslaması gereken faturaları var. Para biriktirmek için uzun zaman önce kilisedeki çimleri kendisi biçmeye başladı ve yazın kavurucu sıcağında, kilisedeki klimayı açmamak için nakliye merkezine dönüşen toplantı salonunda ayin yapıyor. Ancak kışın, otoparkı kara buz kayganlaştırırken, fırını çalıştırmaktan başka seçeneği yoktur.

Peder Myron, “Sadece ısınma faturası için ayda 4.600 dolar harcamam gerekiyor” dedi. “Bunun için kaç tane börek satmamız gerektiğini hayal edebiliyor musun?”

“Biz her zaman umudumuzu koruyoruz. İyi olacağız.”

24 Şubat işgalinden bu yana her Pazar günü, Peder Myron cemaatçilerine sabah 9 ayininden hemen önce Ukrayna için tespih duası yapmalarında öncülük etti.
-