Ilse Nathan ve Ruth Siegler, Kızkardeşler ve Hayatta Kalanlar Birlikte 11 Gün Arayla Öldü

urfali

Global Mod
Global Mod
1944’te Alman işgali altındaki Polonya’daki Birkenau toplama kampında bir gün, Ilse ve Ruth Scheuer babalarını son kez gördüler.

Jakob Scheuer, “Siz ikiniz gençsiniz, belki hayatta kalırsınız,” dedi. Ellerini başlarına doğru kaldırdı ve duygudan boğulmuş bir sesle onlara İbranice bir kutsama verdi:

“Tanrı sizi korusun ve sizi korusun. Allah yüzünü sana çevirsin ve sana lütuf göstersin.”

Bay Scheuer kısa süre sonra gaza maruz kaldı. 20 yaşındaki Ruth ve 17 yaşındaki Ilse annelerinden ayrıldılar ve onu bir daha hiç görmediler. Kardeşleri Ernst, savaşın bitiminden kısa bir süre önce Almanya’daki başka bir toplama kampında öldü.

Kız kardeşler hayatta kaldı. Birbirlerine yakın kaldılar, her biri diğer Alman mültecilerle evlendiler ve on yıllar boyunca 11 gün arayla öldükleri Birmingham, Ala.’da yan yana yaşadılar — Ilse Scheuer Nathan 23 Ağustos 98’de evinde, Ruth Scheuer Siegler 23 Ağustos’ta bir hastanede. 3 Eylül, 95.

Bayan Siegler’in iki oğlundan biri olan Dan Siegler bir telefon görüşmesinde “Ilse Teyze’nin ölümü annemi gitmeye hazır hale getirdi” dedi. “Yaşama isteği vardı ama yorgundu.”

Bayan Nathan’ın kızı Sharon Ayres, annesiyle teyzesinin “benzersiz bir şekilde birleştiğini” söyledi.

“Annemle konuşsam ‘kız kardeşim olmasa asla başaramazdım’ derdi, teyzemle konuşsam ‘Annen olmasa asla başaramazdım’ derdi. ‘”

Ruth ve Ilse Scheuer, 1948’de Amerika Birleşik Devletleri’nde. Kredi… Alabama Holokost Eğitim Merkezi aracılığıyla

Ilse 20 Şubat 1924’te ve Ruth 22 Nisan 1927’de Almanya’nın Köln yakınlarındaki Sinzenich’te doğdu. Babaları sığır yetiştirdi ve koşer bir kasaptı. Anneleri Helene (Daniel) Scheuer bir ev hanımıydı.

Ailenin Nazi ölüm makinesindeki serüveni, Ağustos 1939’da, kız kardeşlerin anneleriyle birlikte, Bay Scheuer’in Kristallnacht’taki Yahudi karşıtı pogromlardan bir yıl önce kaçtığı Hollanda’ya seyahat etmesiyle başladı. Ernst orada okula gidiyordu. Kadınlar çıkış vizesi aldılar ve kısa bir süre Bilthoven’de kalmayı umdular. Ancak 1 Eylül 1939’da İkinci Dünya Savaşı başladığında ve Hollanda sınırları İngiltere’ye göç için kapatıldığında tuzağa düştüler.

Bay Scheuer yakalandı ve sonunda Hollanda’daki Yahudilerin toplama kamplarına gönderilmeyi beklediği bir geçiş kampı olan Westerbork’a gönderildi. Eşi ve çocukları, 1942’de başka bir yere sürülmemek ve ayrılmamak umuduyla ona katıldı. Alman işgali altındaki Çekoslovakya’daki Theresienstadt çalışma kampına transfer edilmeden önce orada iki yıl kaldılar.

1944’ün başlarında, Auschwitz kompleksindeki bir toplama ve imha kampı olan Birkenau’ya nakledildiler.

ABD Göçmenliği Hakkında Daha Fazla Bilgi

• İki Milyon Tutuklama:İlk kez, güneybatı sınırındaki belgesiz göçmenlerin tutuklanma sayısı bir yılda iki milyonu aştı ve ülkeye gelen belgesiz göçmenlerin tarihi hızını sürdürdü.
  • Göçmenlik Karşılaşması:Cumhuriyetçi valiler, sınıra rekor sayıdaki varışlara karşı öfkeyi kışkırtmak için göçmenleri Washington, New York ve Massachusetts gibi yerlere göndermeyi içeren bir taktiği giderek daha fazla uygulamaya koyuyor.
  • Yeni Bir Hayata Başlamak:Yakın zamanda Demokratik kalelere gönderilen birçok göçmen en azından geçici olarak evsiz bırakılırken, bazıları zaten istihdam edilmekte ve bir miktar istikrar elde etmektedir.
  • Milyar Dolarlık Bir İş:ABD’nin güney sınırındaki göçmen kaçakçılığı, son 10 yılda organize suç tarafından kontrol edilen ücretli bir operasyona dönüşmüştür.
İşçi seçimi için çağrılan – yeterince sağlıklı görülenler çalışacak, çalışmayanlar öldürülmeyecek – kız kardeşlere ve diğer kadın mahkumlara soyunmaları ve SS subaylarının önünde yürümeleri emredildi. Bazıları soldaki bir hatta, diğerleri sağdaki bir hatta gönderildi.

Ruth bir otobiyografisinde “Kız kardeşime ‘SS’lerin önünde çıplak gitmem’ dedim” diye yazdı. “Soldakilerin daha sağlıklı göründüğünü fark ederek, Ilse ve ben zaten incelenenlerin sol çizgisine atladık. Tam o anda vurulabilirdik – hayatta kalmak için denediğiniz fırsatlar bunlardı. Şans eseri iş için seçildik.”

Tuğla taşıma işine gittiler. Ilse ayrıca üniforma ve silah kılıfı dikti.

İki ay sonra Polonya’nın Stutthof ve Praust kentindeki toplama kamplarına gönderildiler. Ilse’nin bir Fransız tutsağa yaptığı nazik bir jest, çıplak vücuduna bir kırbaçla dövülmesine ve silah zoruyla, kollarını kampın elektrikli dikenli tellerinin önünde kaldırarak, sonsuzluk olduğunu düşündüğü şey için ayakta kalmaya zorlanmasıyla sonuçlandı.

Ertesi gün Ruth’a çalışmak için çok yorgun olduğunu söyledi. Ilse’nin revire gönderileceğinden ve sonunda ortadan kaybolacağından korkan Ruth, “Ilse’nin çalışamama durumunu örtmek için benim kürekle daha çok çalıştı” diye yazdı.

“SS izlediğinde,” diye ekledi, “Ilse kürek çekiyormuş gibi yapardı.”

Onlarca yıl sonra, Ilse’nin kızı Bayan Ayres, “dayak yüzünden sırtının ağrıdığını söylerdi” diye hatırlıyordu.

Şubat 1945’te Ruth, Ilse ve diğer yüzlerce hasta ve zayıf kadın mahkum Praust’tan alındı ve Baltık Denizi’ne ölüm yürüyüşüne gönderildi. Ancak Mart ayının ortalarında, Sovyet kuvvetleri yaklaşırken, hayatta kalan birkaç mahkum, kalan son SS muhafızları tarafından terk edildi ve serbest bırakıldı.

Kız kardeşlerin her biri yaklaşık 80 kilo ağırlığındaydı. Ruth’ta hem tifüs hem de tifo vardı; Polonya’da yanında Ilse ile iyileşti.

Ilse Nathan, ayrıldı ve 2017’de Birmingham’da Ruth Siegler. Kız kardeşler yakın kaldılar ve her gün telefonda birbirleriyle konuştular. Kredi… barbara bonfield

1946’da Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmeden önce bir yıllığına Hollanda’ya döndüler. Orada her biri Holokost’tan kurtulan arkadaşlarla tanıştı ve evlendi – Ilse’nin kocası Walter Nathan; ve Walter Siegler, Ruth’s.

Ilse ve Walter Nathan, 1949’da yaşadığı Birmingham’da evlendi; Ruth ve Walter Siegler aynı yıl St. Joseph, Mo’da evlendiler.

1951’de Birmingham’daki federal bir mahkeme salonunda yapılan vatandaşlığa kabul duruşmasından sonra Ilse, The Birmingham News muhabirine ölüm yürüyüşü hakkında şunları söyledi: “Tanrı bu ülkeye gelmeme yardım etti. Her sabah uyandığımda burada olduğuma inanamıyorum.”

1960 yılında, Maryville, Mo.’da yaşayan Siegler ailesi, Ruth’un Ilse’ye daha yakın olabilmesi için Birmingham’a taşındı.

Kadın giyim toptancısı Bay Siegler 1968’de öldükten sonra Ruth, Birmingham’daki giyim mağazası Penny Palmer’da kız kardeşi ve eniştesi için pazarlamacı olarak çalıştı. 1986’da kapandıktan sonra Gus Mayer mağazasında ayakkabı satmaya başladı.

Kız kardeşler, Birmingham’da her zaman birbirlerinden birkaç mil uzakta yaşadılar ve birbirlerini sık sık gördüler. Birlikte tapınak etkinliklerine katıldılar, Yahudi bayramlarını birbirlerinin evlerinde kutladılar ve her gün telefonda, genellikle Almanca olarak birbirleriyle konuştular.

Bayan Ayres, “Bütün kardeşler gibi, Ilse ve Ruth da her konuda anlaşamadılar ve yıllar içinde bunu birbirlerine söylemekten çekinmediler” dedi. “Ama bu, kız kardeşler olarak birlikte hayatlarının doğal bir parçasıydı. Ancak, istisnasız, birbirlerine destek oldular, iyi ve kötü zamanlarda birbirlerine güvendiler.”

Bayan Nathan öldükten sonra Bayan Siegler, kız kardeşinin cenazesini yaşadığı yardımlı yaşam tesisindeki bir bilgisayarda izledi.

Kardeşlerin yaşadıklarını anlattığı Alabama Holokost Eğitim Merkezi’nin eğitim direktörü Ann Mollengarden, “Çok fazla ortak bağa ve kırılamayacak iki ruhun birliğine sahiptiler” dedi.

Oğlu Dan’e ek olarak, Bayan Siegler, başka bir oğlu Steven tarafından hayatta kaldı; kızı Annette Levy; yedi torun ve dört büyük torun.

Bayan Ayres’in yanında, Bayan Nathan, beş torun ve sekiz büyük torun tarafından hayatta kaldı. Diğer kızı Diana Goldstein, 2007’de öldü.

Her iki kız kardeş de Holokost eğitiminde aktif hale geldi. Bayan Siegler Holokost deneyimlerini ilk olarak 1951’de Maryville’de bir erkek hizmet grubuyla paylaştı.

Grubun üyeleri hakkında “Bazıları için bu, bir Yahudi ile ilk karşılaşmalarıydı” diye yazdı.

O ve kız kardeşi daha sonra Birmingham’daki okul ve topluluk gruplarıyla konuştu.

Her şeyi hatırlayabildiği söylenen Ruth, Bayan Mollengarden ile birlikte “Babamın Nimet: Bir Hayatta Kalma ve Zafer Hikayesi” (2011) adlı anısını yazdı. İçinde babasıyla Birkenau’daki son anlarını hatırladı.

“O zamanlar bilmiyordum” diye yazdı, “ama babamın kutsaması bana bir ömür boyu yetecekti.”
-