Holokost’tan Kurtuldular. Şimdi Almanya’ya Kaçıyorlar.

urfali

Global Mod
Global Mod
HANOVER, Almanya — En eski anıları bombalardan kaçmakla veya akrabaları da dahil olmak üzere diğer Yahudilerin katledildiğine dair fısıltıları duymakla ilgili. Sovyetler Birliği tarafından korunarak hayatta kaldılar.

Artık yaşlı ve kırılgan olan Ukrayna’nın Holokost’tan kurtulanları, bildikleri dünyayı alt üst eden olağanüstü bir yolculukta savaştan daha önce kaçıyorlar: Almanya’da güvenlik arıyorlar.

90 yaşındaki Galina Ploschenko için bu, tereddüt etmeden alınmış bir karar değildi.

“Bana Almanya’nın en iyi seçeneğim olduğunu söylediler. Onlara ‘Umarım haklısınızdır’ dedim” dedi.

Bayan Ploschenko, Yahudi gruplar tarafından düzenlenen ve Holokost’tan kurtulanları Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle yapılan savaştan kurtarmaya çalışan bir kurtarma görevinden yararlanan kişidir.

Bu asil olmayanları bir savaş bölgesinden ambulansla çıkarmak tehlikeli bir iştir ve tarihsel bir ironiyle aşılanmıştır: Saldırı şimdi Rusya’dan geliyor – Nazilerden kurtarıcıları olarak gördükleri bir ülke.

Bu hafta Kudüs’teki Ortak Dağıtım Komitesinin durum odası. JDC, Yahudileri kurtarmaya yardım eden bir insani yardım kuruluşudur. Kredi… The New York Times için Avishag Shaar-Yashuv

Bir hafta önce, Bayan Ploschenko, orta Ukrayna’daki memleketi Dnipro’daki bir emeklilik merkezinde, topçu atışları gürlerken ve hava saldırısı sirenleri çalarken yatağında mahsur kaldı. Yürüyebilen hemşireler ve emekliler bodruma kaçmıştı. Üçüncü kattaki odasında, kendisi gibi yatalak, sağır bir kadın ve dilsiz bir adamla tek başına yatmak zorunda kaldı.

“İlk defa bir çocuktum ve annem koruyucumdu. Şimdi kendimi çok yalnız hissettim. Bu korkunç bir deneyim, acı verici” dedi, Almanya’nın kuzeybatısındaki Hannover’deki kıdemli bir deva merkezinde üç günlük bir yolculuğun ardından rahatça yerleşti.

Bugüne kadar, Ukrayna’nın en kırılgan Holokost kurtulanlarından 78’i tahliye edildi ve bunların arasında 10.000 kadarı var. Tek bir tahliye, üç kıtada ve beş ülkede koordineli olarak 50 kişiye kadar sürer.

Kurtarmayı koordine eden iki grup için -Yahudi İddiaları Konferansı ve Amerikan Ortak Dağıtım Komitesi- sadece Bayan Ploschenko gibi hayatta kalanları gitmeye ikna etmek kolay değil satmak.

Hayatta kalan en kırılgan ve en yaşlı kişilerin çoğu evden ayrılmayı reddetti. Gitmek isteyenlerin sayısız sorusu vardı: Peki ya ilaçları? Orada Rusça veya Ukraynaca konuşanlar var mıydı? Kedilerini getirebilirler mi? (Evet, ortaya çıktı.)

Ortak Dağıtım Komitesi ofislerindeki resimler. Son 30 yıldır gönüllüleri, Ukrayna da dahil olmak üzere eski Sovyet ülkelerindeki Yahudi yaşamını canlandırmak için çalıştı. Kredi… The New York Times için Avishag Shaar-Yashuv

O zaman en garip soru vardı: Neden Almanya?

“İçlerinden biri bize dedi ki: Almanya’ya tahliye edilmeyeceğim. Tahliye edilmek istiyorum – ama Almanya’ya değil,” dedi ve kurtarmaları organize etmek için Berlin’deki Alman yetkililerle birlikte çalışan Talepler Konferansı’ndan Rüdiger Mahlo. (980070)

Alman hükümetiyle Holokost iadelerini müzakere etmek için bulundu, İddialar Konferansı, hayatta kalanların ayrıntılı bir listesini tutuyor, bu liste, koşullar altında, emekli maaşlarını ve sağlık devalarını dağıtmak için kullanılıyor, bu da şu anda tahliye için insanları belirlemeye hizmet ediyor .

Birçok nedenden dolayı Bay Mahlo onlara Almanya’nın mantıklı olduğunu söylerdi. Polonya üzerinden ambulansla kolayca ulaşılabilirdi. İyi finanse edilmiş bir tıbbi sisteme ve eski Sovyetler Birliği’nden Yahudi göçmenler de dahil olmak üzere büyük bir Rusça konuşan nüfusa sahiptir. Ve örgütünün, onlarca yıllık tazminat görüşmelerinden sonra oradaki hükümet yetkilileriyle yakın bir ilişkisi var. İsrail, oraya uçabilecek kadar iyi olanlar için de bir seçenek.

Bayan Ploschenko’nun artık Almanya’ya karşı “sevgiden başka bir şeyi” yok, ancak hayatta kaldığı son savaşla ilgili “her şeyi” hala hatırlıyor – annesinin vücuduna sardığı eşarptan, bir noktada onun tek parçası. bir teyze ve iki kuzeni de dahil olmak üzere binlerce Yahudi’nin, yerlilerin “dushegubka” ya da ruh katili olarak adlandırdıkları seyyar gaz arabalarında öldürüldüğü haberini kendisine ulaştıran radyo bültenine.

Sovyet ordusuyla savaşmak için ayrılan babası iz bırakmadan ortadan kayboldu.

“Almanya’dan korkmadım” dedi. “Düşünmeyi bırakamadım: Babam o savaşta öldü. Kuzenlerim o savaşta öldü.”

Ploschenko’nun Almanca öğrenmek için kullandığı not defteri. Kredi… The New York Times için Lena Mucha

Hanım. Ploschenko, Ukrayna’dan geçmişinden hatıraların olduğu bir fotoğraf kitabı getirdi. Kredi… The New York Times için Lena Mucha

Ploschenko, kendisinin, annesinin ve beş halasının şarkı söyleyerek hayatta kaldıklarına inanıyor – ister geçici sığınak buldukları Kazakistan’daki pamuk tarlalarında çalışsınlar, ister savaştan sonra çatısız bir apartman dairesinde şemsiyelerin altında toplansınlar.

“Radyo ile birlikte şarkı söylerdik” diye hatırlıyor gülümseyerek. “Bizi kurtaran buydu. Ne varsa, her şeyi söyledik – opera, türküler. Gerçekten şarkı söylemek istiyorum ama artık yapabileceğimi bilmiyorum. Bunun için sesim yok. Bunun yerine, daha önce şarkı söylediğim tüm zamanları hatırlıyorum.”

AWO kıdemli merkezindeki güneşli bir odada yastıkların arasına tünemiş olan Bayan Ploschenko, titreyen elleriyle zihnindeki müziği yönetiyor. Bakıcılar koşuştururken, bir not defterine dikkatlice kaydettiği Almanca cümleleri uyguluyor: “Danke Schön”, çok teşekkürler. “Alles Liebe,” çok seviyorum.

Claims Conference başkanı Gideon Taylor, “Bütün bu dehşet içinde, 70 kadar insan kulağa çok fazla gelmiyor” dedi. Ancak bu insanları ambulansla tek tek Almanya’da güvenli bir yere getirmek inanılmaz derecede önemli” dedi.

Bu tür tahliyeler, kaçınılmaz olarak, tırnak yeme anları olan lojistik engellerle karşı karşıya kalır. Ambulanslar, çatışmalar alevlenirken kontrol noktalarından geri gönderildi. Diğerlerine ise kendi yaralıları için kullanmak üzere askerler tarafından el konuldu. Yıkılan yollarla karşı karşıya kalan sürücüler, ambulanslarını bunun yerine ormanların içinden geçirdi.

Hanover’deki AWO kıdemli merkezi, Bayan Ploschenko’nun götürüldüğü yer. Kredi… The New York Times için Lena Mucha

Çoğu lojistik sorun, tıbbi tahliye ekibi lideri Pini Miretski’nin Kudüs’teki Ortak Dağıtım Komitesi durum odasında oturduğu 2.000 mil uzaklıktan halledilir. Bir insani yardım kuruluşu olan JDC’nin, İkinci Dünya Savaşı’nda Yahudileri Avrupa’dan kaçırmak da dahil olmak üzere uzun bir tahliye geçmişi var. Son 30 yıldır gönüllüleri, Ukrayna da dahil olmak üzere eski Sovyet ülkelerindeki Yahudi yaşamını canlandırmak için çalıştı.

Rusya-Ukrayna Savaşı: Önemli Gelişmeler

Kart 1/3

Biden’ın konuşması. Ulusa seslenen Başkan Biden, Kongre’den Ukrayna için 33 milyar dolarlık ek acil yardım istedi. Önceden onaylanmış bir paketin iki katından daha büyük olan talep, ABD ve müttefiklerinin uzun süreli ve öngörülemeyen bir çatışmaya nasıl hazırlandıklarının altını çiziyor.

Yerde. Bir Pentagon yetkilisi Rus kuvvetlerinin doğu Ukrayna’da “yavaş ve düzensiz” ilerleme kaydettiğini, ancak hala tedarik sorunlarını aşmak için mücadele ettiğini söyledi. Ukrayna, Rusya’nın Moldova’nın ayrılıkçı bölgesinden saldırabileceği korkusuyla askerlerini batı sınırına kaydırdı.

Gaz kaynakları. Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a doğalgaz arzını kesmesinden bir gün sonra, Almanya şansölyesi Olaf Scholz, ülkesinin sıradaki Almanya’nın olabileceği ihtimaline hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Bay Scholz, hızlı bir kesintinin ekonomiyi resesyona sokabileceği konusunda uyardı.

Mr. Miretski ve diğerleri, önce Ukrayna’daki kurtarma ekipleriyle koordineli olarak, önce 14 derecelik bir dairede titreyen, pencereleri patlamalarla paramparça olan bir hayatta kalana ulaşmalarına yardım ediyor. Başka bir durumda, şiddetli savaşlarla çevrili bir köyde hayatta kalan bir kişiyi tahliye etmek için bir hafta harcayan kurtarma ekiplerine yardım ettiler.

“Şu anda 70’den fazla hikaye var, her biri böyle” dedi.

Bay Miretski için bu operasyon kişisel geliyor: İsrail’e göç eden Ukraynalı bir Yahudi, büyük dedesi, Babi Yar olarak da bilinen Babyn Yar’da öldürüldü. 1941’den 1943’e kadar soyulup makineli tüfeklerle vurulduktan sonra öldüler. Kiev’deki bu katliamların anıtı, işgalin ilk günlerinde Rus füzeleri tarafından vuruldu.

“Bu insanların acısını anlıyorum, kim olduklarını biliyorum” dedi Bay Miretski. “Bu sahneler, bu hikayeler şimdi – bir bakıma hayat tam bir döngüye giriyor gibi. Çünkü bu hikayelerin çoğu gerçek oldu.”

“Bu insanların acısını anlıyorum, kim olduklarını biliyorum,” dedi tıbbi tahliye ekibi lideri Pini Miretski. Kredi… The New York Times için Avishag Shaar-Yashuv

Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana Holokost’tan kurtulan en az iki kişi öldü. Geçen hafta, 91 yaşındaki Vanda Obiedkova kuşatma altındaki Mariupol’daki bir mahzende öldü. 1941’de, aynı kasabada 10.000 Yahudi’yi toplayıp infaz eden Nazilerden bir mahzende saklanarak hayatta kaldı.

Geçen hafta Zaporizhzhia’dan tahliye edilen ve şu anda Hannover’deki evinde Bayan Ploschenko’nun koridorunun aşağısında yaşayan 87 yaşındaki Vladimir Peskov için, döngüsel bir duygu bu saniye savaş canını vermişse moral bozucudur.

“Bir tür umutsuzluk hissediyorum, çünkü tarihin tekerrür ettiğini hissediyorum,” dedi tekerlekli sandalyede kamburlaşıp annesine ait bir kupayı okşayarak – Almanya’ya getirdiği birkaç hatıradan biri .

Bununla birlikte, aynı zamanda bir kapanış ölçüsü de buldu.

“Bugünkü savaş, Almanya’ya karşı hissettiğim tüm olumsuz duyguları sona erdirdi” dedi.

Odasının hemen dışında, doğudaki Kramatorsk kentinden yeni gelmiş bir grup sağ kalan, evin güneşli mutfağında bir masanın etrafında oturuyordu. Savaştan tekrar kaçma fikrine yüksek sesle yas tuttular. Ancak düşüncelerini Batılı bir gazete muhabiriyle paylaşmayı reddettiler.

“Doğruyu söylemeyeceksin,” dedi bir adam gözlerini kaçırarak.

Tereddütleri, özellikle Ukrayna’nın Rusça konuşulan doğu bölgelerinden gelenler için, bu ikinci sürgünün en acı veren kısımlarından birini yansıtıyor: Birinin Almanya’yı yeniden gözden geçirmesi bir şey, Rusya’yı saldırgan olarak kabul etmek başka bir şey.

Zaporizhzhia’dan tahliye edilen 87 yaşındaki Vladimir Peskov, “Bir tür umutsuzluk hissediyorum çünkü tarihin tekerrür ettiğini hissediyorum” dedi. , Ukrayna, geçen hafta. Kredi… The New York Times için Lena Mucha

“Çocukluk hayallerim bir bisiklet ve piyano satın almak ve Moskova’ya Stalin’i görmek için seyahat etmekti” dedi Bayan Ploschenko. “Moskova memleketimin başkentiydi. Eskiden ‘My Moskova, My Country’ şarkısını severdim. Bu ülkenin artık benim düşmanım olduğuna inanmak benim için zor.”

Bir fotoğraf kitabını karıştırırken, Sochi’deki plajda bir mayoyla poz veren genç benliğinin resimlerini gösterdi, dalgalar etrafında çarpıştı.

“Bazen uyanıyorum ve Almanya’da olduğumu unutuyorum” dedi. “Uyandım ve Moldova’da veya Özbekistan’da bir iş gezisine geri döndüm. Sovyetler Birliği’ne geri döndüm.”

Ancak Almanya, hayatının geri kalanında onun evi olacak. Artık onunla barıştığı bir fikir, dedi. “Gidecek başka bir yerim yok.”
-