‘Güvenli bir yer olduğunu düşünürdünüz’: Bir hemşire Mariupol hastanesine yapılan saldırıyı anlatıyor.

urfali

Global Mod
Global Mod
Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’daki bir doğum hastanesine geçen ayın başlarında bir Rus füzesi isabet ettiğinde, hemşire Elena Karas üçüncü kattaydı ve ikisi 13 prematüre bebeğin devasını alıyordu. terk edilmişti.

Mariupol’un elektriği, suyu ve gazı büyük ölçüde kesildiğinden hastane soğuktu, doğum odasında sadece bir jeneratör vardı. Karas Hanım, bebekleri sıcak su ile doldurulmuş plastik şişelerle sıcak tutmak için kullanıyordu ve füze çarptığında bir annenin bez değiştirmesini, hemşireyi yere fırlatmasını ve bir cam parçasıyla alnını yaralamasını izliyordu.

57 yaşındaki Karas, kaçtığı kuzey İtalya’dan yaptığı bir telefon görüşmesinde, “Her şey beyaza döndü, sanki un tüm yüzeyleri kapladı” dedi. “Her şey bir saniyede yok oldu.”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin vahşeti, sivillere yönelik vahşet kanıtlarının artmasıyla şimdi belirgin hale geldi. Ancak Mariupol’deki 3 Nolu Şehir Hastanesine yapılan saldırı, Ukrayna’nın acımasız bir savaşla karşı karşıya olduğunun ilk şok edici işaretleri arasındaydı. Grevde öldürülen hamile bir kadının fotoğrafı, savaşın bedelinin ikonik bir görüntüsü haline geldi.

“Hastanemizi bombalayabileceklerini hiç düşünmemiştim.” dedi Karas Hanım. “Hastane değil. Bunun güvenli bir yer olduğunu düşünürdünüz.”

Ms. Karas, savaş sırasında çalışmakla ilgili “Ben gitmeseydim, çocukların devasını kim alacaktı?” dedi.

Daha saldırıdan önce, hastanedeki korkunç koşullar, uygun şekilde oksijen alamamış veya yeterince sıcak tutulamayan prematüre bir bebeğin ölümüne yol açmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey V. Lavrov, grevden sonra gazetecilere verdiği demeçte, hastanenin günler önce “aşırı radikal” Ukrayna güçleri tarafından ele geçirildiğini ve doktor ve hastaların boşaltıldığını söyledi.

Bayan Karas, yetkililerin binlerce kişinin öldüğünü ve yüzde 90’ının öldüğünü söylediği kuşatma altındaki şehirde işe gidip gelmenin tehlikelerine rağmen koğuşunda çalışmaya devam eden altı sağlık çalışanından biri olduğunu söyledi. şehrin altyapısı yok edildi.

Her gün, top ve bomba sesleri arasında cesetlerin yattığı bir caddede yürüdüğünü söyledi.

“Korktum, gerçekten korktum” dedi, “Ama gitmem gerekiyordu – bu benim işimdi. Ben gitmeseydim, çocukların devasını kim alacaktı?”

Çalışmanın kendisini iyi hissettirdiğini ve hastanede kendini daha güvende hissettiğini söyledi. Ayrıca evde kalmaktan daha faydalı olduğunu hissetti. “Orada ne yapabilirim?” dedi. “Otur, korkudan titreyerek mi?”

Hastaneye Rus füze saldırısında yaralanan hamile bir kadının fotoğrafı, savaşın ilk günlerinden ikonik bir görüntü haline geldi. Daha sonra aldığı yaralardan öldü. Kredi… Evgeniy Maloletka/Associated Press

Grevin ardından bir kısmı yaralanan hasta ve işçilerin askeri hastaneye kaldırıldığını belirten Karas, şunları kaydetti: Eve gitti, 10 gün boyunca kendisinin ve ailesinin su içmek için karı erittiğini ve etraflarında yıkım meydana gelirken nemli odunla ateş yakmak için mücadele ettiğini söyledi.

18 Mart’ta, o ve gelini, Mariupol’dan ayrılan iki arabada yer buldu.

“Ya şehirde kalırsın ya da hayatta kalırsın” dedi.

Bayan Karas ve torunları 1 Nisan’da İtalya’ya ulaştılar ve kocası 31 Mart’ta Mariupol’dan kaçtı, ancak oğulları ve kızları savaşmak için kaldı. Bayan Karas, kuzeydeki Verona şehri yakınlarında yaşlı bir kadına yardım etmek için geçici bir iş buldu.

“Bir şeyler yapmam gerek,” dedi. “Evde iş olmadan deliriyorum.”

Bayan Karas, camları kırık ve kapısı olmayan bir evden ayrıldı ve binasının ayakta olup olmadığını bilmediğini söyledi.

“Kafamda, geri dönülecek, çöle geri dönülecek hiçbir yer olmadığı hesaplanmıyor” dedi. “Her insanın geri dönecek bir yere ihtiyacı vardır.”

Valeriya Safronova raporlamaya katkıda bulundu.
-