Fransa’nın Yeni Başbakanı Trajediyi Gençliğinde Yendi

urfali

Global Mod
Global Mod
PARİS — Geçen hafta Fransa’nın yeni başbakanı olarak ilk resmi ziyaretinde Élisabeth Borne’a genç bir kızken hangi hayalleri beslediği soruldu.

Bayan Borne, Paris’in yaklaşık 32 mil kuzeybatısındaki Les Mureaux sakinleriyle iş fırsatları ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine bir tartışma sırasında “Bilim ilgimi çekti” diye yanıtladı.

“Hikaye anlatmak için biraz fazla uzun olurdu” diye ekledi. “Fakat benimki gibi senin yaşam yolculuğun zor olduğunda ve kişisel hayatında pek fazla olmayan şeyler olduğunda, bilimlerde güven verici bir şey vardı.”

Bayan Borne ayrıntı vermedi. Ama şimdi, Fransa’da başbakan olacak iki kadından biri olarak dikkatlerin üzerine çekilince, ülkedeki pek çok kişi onun ne demek istediğini yeni öğreniyor.

Bayan Borne’nin babası, Nazi işgali altındaki Fransa’daki direnişin bir parçası olan ve Auschwitz’e sürülmekten kurtulan bir Yahudi olan Joseph Bornstein, 11 yaşındayken kendini öldürdü. Ailesinin Paris’teki ilaç işi iflas etmiş, ailenin orta sınıf hayatını aniden kesintiye uğratmış ve Bayan Borne, kız kardeşi ve annelerini büyük mali sıkıntılara sokmuştu.

Daha sonra, “pupil de la Nation” – ya da ulusun koğuşu – Fransa’nın ebeveynlerinden biri veya her ikisi savaş veya terör saldırısı gibi istisnai durumlarda öldüğünde reşit olmayanlara verebileceği bir statü haline getirildi ve bu durum maddi yardım sağlıyor. eğitim ve yaşam masraflarını karşılamak için yardım ve diğer yardım türleri.

Matematikte başarılı oldu, Ecole Polytechnique gibi seçkin mühendislik okullarına katıldı; Paris Belediye Binası, Paris metro otoritesi ve diğer üst düzey kurum ve şirketlerde liderlik rollerine yükseldi; ve hükümette birden fazla pozisyon ve portföyü ele aldı.

Kariyeri boyunca, Bayan Borne, yukarıda, sağda Paris Belediye Binası’nda liderlik rolleri üstlendi; Paris metro otoritesi; ve diğer üst düzey kurum ve şirketlerde. Kredi… The New York Times için Andrea Mantovani

Şimdi, geçen ay yeniden seçilmesinden sonra geçen hafta yeni kabinesi açıklanan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başkanlığındaki hükümeti yönetecek.

61 yaşındaki Bayan Borne, bazı açılardan, Fransa’nın işbirlikçi savaş zamanı Vichy hükümetinin Fransız Yahudilerini kurtardığını – tarihsel kanıtlara karşı – öne süren Éric Zemmour da dahil olmak üzere, aşırı sağdaki adayların egemen olduğu bir seçim kampanyasına bir yanıttır.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İkinci Dönemi

Emmanuel Macron’un 24 Nisan’da yeniden seçilmesi, onun istikrar vaadini aşırılıkçı görüşlerle karşı karşıya getiren başkanlık kampanyasının sonunu getirdi.

• Cumhurbaşkanlığı Seçimi :Bay Macron, istikrar vaadinin hüküm sürdüğü bir kampanyanın ardından, aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen’e karşı zafer kazandı.
  • Siyasi partiler: Fransa’nın ana akım sol ve sağ partileri eskiden her şeye sahipti, ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarısız oldu. Ne yanlış gitti?
  • Resmen işe başlama:İkinci cumhurbaşkanlığı döneminin başlangıcını kutlayan bir törende, Bay Macron daha kapsayıcı liderlik sözü verdi.
  • Yeni Başbakan:Daha önce çevreden sorumlu olan Çalışma Bakanı Elisabeth Borne, Fransa’da göreve gelen ikinci kadın olacak.
Bayan Borne, geçmişi hakkında tutumlu bir şekilde konuştu ve ofisi, bir yorum talebine yanıt vermedi. Ancak geçmiş röportajlar, babasının ölümünün onu odaklanmış bir azim yoluna soktuğunu ve Fransa’nın sıkı çalışmanın karşılığını aldığına ve devletin yukarı doğru hareketliliği teşvik etmede kilit bir rol oynadığına dair güçlü bir inancı aşıladığını gösteriyor.

Bayan Borne Pazar günü Journal du Dimanche’ye “Cumhuriyetçi meritokrasinin prototipi olabilirim” dedi. “Cumhuriyet yanımda olmasaydı, kesinlikle burada olmazdım.”

Yakın zamanda Joseph Bornstein’ın II. Dünya Savaşı sırasında Fransız kamplarında tutulması hakkında yazan Fransız tarihçi ve siyaset bilimci Nicolas Lebourg, yeni başbakanın geçmişinin yankı uyandırdığını çünkü entegrasyonun bir örneği olduğunu söyledi.

Bay Lebourg, “Sizi iki nesilde Fransız polisi tarafından tutuklanan, Yahudi oldukları için Fransız kamplarında tutulan ve Fransız olan yabancılardan bir başbakana götüren bir hikayeniz var” dedi.

Ancak geçen haftaya kadar Fransızlar, özel hayatı hakkında gözetim altında tutulan Bayan Borne hakkında çok az şey biliyordu.

Bay Macron’un ulaştırma, ardından çevre ve nihayet çalışma bakanı olarak görev yaptığı ilk dönem kabinesinin gayretli ama sağduyulu bir üyesi olarak nadiren ilgi odağı oldu. Bunun yerine, hükümetin teknik inceliklerinde ustalaşması ve astlarına karşı son derece talepkar olmasıyla biliniyordu – “Sıkılmış” bir takma addı.

Bayan Borne’u 1990’lardan beri tanıyan eski bir ulaştırma ve ticaret bakanı olan Anne-Marie Idrac, onun “Fransız meritokrasisinin çok temsilcisi” olduğunu söyledi.

2000’li yılların ortalarında Fransa’nın ulusal demiryolu şirketinin başkanı olan Bayan Idrac, “O çok akıllı, çok yetkin ve çok mantıklı” dedi. Borne orada strateji başkanıydı. “Rakamlara ve verilere güvenen biri.”

Güneybatı Fransa’daki Rivesaltes toplama kampı anıtındaki kışlalar kısmen yıkıldı. Joseph Borne kısa bir süre orada gözaltına alındı. Kredi… The New York Times için Dmitry Kostyukov

Ancak şu anda Fransız lojistik şirketlerini temsil eden bir ticaret grubu olan France Logistique’in başkanı olan Bayan Idrac, Bayan Borne’nin profesyonel ortamlarda geçmişi hakkında konuşkan olmadığını söyledi.

“Dürüst olmak gerekirse, onun bundan açıkça bahsettiğini hiç duymadım” dedi.

Bayan Borne, yıllar boyunca bir avuç portre ve röportajda babasının ölümünden bahsetti, ancak nadiren onun koşulları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Geçen yıl televizyon yayıncısı C8’e “Babamı bu kadar genç kaybetmek biraz şok ediciydi ve matematiği oldukça güven verici, oldukça mantıklı buldum” dedi.

“Mali bağımsızlığımı istedim ve bu yüzden devam ettim” diyen Bayan Borne, Fransız öğrencilerin ücretsiz eğitim ve burs aldığı École Polytechnique’e kabul edilmenin “gerçek bir rahatlama” olduğunu da sözlerine ekledi.

Bayan Borne’nin amcası Isaac, babasıyla birlikte sınır dışı edildi. 2016’da öldü, ancak on yıl önce, Shoah’ın Hafızası Vakfı ve Fransa Ulusal Görsel-İşitsel Enstitüsü tarafından kaydedilen bir röportajda ailenin tarihi hakkında kapsamlı bir açıklama yapmıştı.

İçinde, Bayan Borne’nin büyükanne ve büyükbabasının antisemitizmden kaçarak 1920’lerde Belçika’ya gitmek için Polonya’yı terk ettiklerini hatırladı. Joseph Bornstein – Borensztejn, aslen – 1924’te Bayan Borne’nin büyükbabası Zelig’in elmas ticaretinde çalıştığı Antwerp’te doğan dört erkek kardeşten biriydi.

Yidiş ve Flamanca konuşan Yahudileri uygulayan aile, Bayan Borne’nin büyükannesinin hastalıktan ölmesi ve Avrupa’da savaş çıkması üzerine Fransa’ya gitti. Isaac ve Joseph’in tutuklandıkları, ancak 1941 ve 1942’de güneybatı Fransa’daki Fransız toplama kamplarından kaçtıkları güneybatı Nîmes şehrinde kağıtsız bir şekilde sona erdiler.

Tarihçi Bay Lebourg, Fransa’daki birçok kişinin, Almanya ve Vichy rejimiyle çatışma çıkmadan önce bile, ülkenin iç savaşından kaçan Yahudiler, Çingeneler veya İspanyollar gibi 1930’larda ve 1940’larda insanları gözaltına alma geçmişine hala aşina olmadığını kaydetti. yakalamak.

Bay Lebourg, “Bu, kolektif hafızanın hâlâ bulanık olan bir sayfası” diyerek, Bayan Borne’un hikayesinin onu odak noktasına getirebileceğini de sözlerine ekledi.

Savaş sırasında, Bayan Borne’nin ailesi sonunda Fransız Alpleri’nin eteğindeki Grenoble’a gitti (amcalarından biri daha önce güneybatı Fransa’dan sınır dışı edilmiş ve öldürülmüştü.) Orada, birkaç ay boyunca babası bir Yahudi direnişinin parçasıydı. hareket, Tarn bölgesindeki birimlere adam ve mesaj taşımaya yardım ediyor.

Ancak 1943 Noel Günü’nde Gestapo, Auschwitz-Birkenau toplama ve imha kampına sürülen Zelig ve oğullarını tutukladı. Isaac ve Joseph, kampın zorunlu çalışma bölümüne gönderildiler; babaları ve küçük erkek kardeşleri Birkenau’ya götürüldüler ve bir daha geri dönmediler.

Güney Polonya’daki Auschwitz toplama kampı anıtı ve müzesi, 2017’de gösterildi. Kredi… The New York Times için Piotr Malecki

2006 röportajında Isaac, kamptaki günlük yoksunlukları ve aşağılanmaları ve ayrıca epilepsi hastası olan Joseph’in nöbet geçireceği korkusunu ayık bir şekilde hatırladı.

“Biz her zaman iyi anlaştık” dedi. Her zaman her şeyi paylaştık, o benimle ve ben onunla, çünkü onu yakından takip ettim.”

Her iki kardeş de hayatta kaldı ve kamplar kurtarıldıktan sonra Fransa’ya döndü. Paris’te bir tren platformunda, gidecek hiçbir yeri olmayan iki genç kız kardeş onlara yardım teklifinde bulundu. Bornstein kardeşleri, Paris’te ve ardından Normandiya’da, Bayan Borne’un çocukluğunun bir bölümünü geçireceği ve şimdi önümüzdeki ay Parlamento’da bir koltuk için yarışacağı bir bölgede ailelerinin yanına getirdiler.

Joseph daha sonra Katolik oldu ve 1948’de kız kardeşlerden biri olan Marguerite Lescène – Bayan Borne’nin annesi – evlendi. Fransız vatandaşı oldu ve resmen savaş sırasında sahte kimlikle kullanmaya başladığı Borne adını aldı. Çift, Paris’teki Lescène ailesinin ilaç işini devraldı.

Yine de Joseph’in tartışmaktan hoşlanmadığı savaş zamanı deneyimi onu değiştirmişti. Isaac, mali sıkıntılar ve felç edici epileptik nöbetlerin işleri daha da kötüleştirdiğini söyledi. “Ama Auschwitz’e de dayanabileceğini sanmıyorum,” diye ekledi.

1972’de Bayan Borne’nin babası kendini pencereden aşağı attı.

Pazar günü, Journal du Dimanche ile yaptığı röportajda, başbakan olarak atandığında ilk kimin aklına geldiği soruldu.

“Babamı düşündüm,” diye yanıtladı Bayan Borne.
-