Feminist Ortodoksluğa Meydan Okuyan İngiliz Romancı Fay Weldon 91 Yaşında Öldü

urfali

Global Mod
Global Mod
LONDRA — Erkekler ve kadınlar arasındaki uçurumları ve rekabetleri araştıran ve eleştirmenler onu davadan geri çekilmekle ve hatta ona ihanet etmekle suçladıkça feministler tarafından kucaklanması zamanla gevşeyen İngiliz romancı ve oyun yazarı Fay Weldon, Çarşamba günü öldüğünü söyledi. 91 yaşındaydı.

Temsilcisi Georgina Capel, Bayan Weldon’ın nerede öldüğünü söylemedi ancak “huzur içinde öldüğünü” söyledi.

Bayan Weldon, anlaşılmaz ve itirafçı bir tavırla, hayatını iki kısma ayırdığını söylemekten hoşlanıyordu. “Biraz skandal” ve “suçlu” olarak nitelendirdiği ilki 30’lu yaşlarının başına kadar sürdü ve otobiyografisi “Auto da Fay”da (2002) yer aldı.

Elli yılı kapsayan ikinci dönem daha ciddiydi, öncelikle duygusuz erkeklerle yaralı kadınlar arasındaki kırılgan bağları ve kadınlar arasındaki şiddetli çekişmeleri betimlemekle meşguldü. Her şey, insanlık durumuna dair alaycı, aforizmalı yanlarla örülmüş kara hicivinin özü haline geldi.

Bayan Weldon web sitesinde “Üzücü gerçek şu ki, teorime göre, hiç kimse kadınlara 35 yaşından sonra ne olduğuyla pek ilgilenmiyor” dedi. “‘Auto da Fay’i bıraktığım yaş: yaşamayı bırakıp onun yerine ciddi bir insan olarak yazmaya başladığım yaş.” (Otobiyografisinin son bölümü, o dönüm noktasına 1963’te 32 yaşında ulaştığını gösteriyor.)

Ancak iki dönem birbirine bağlıydı. Eleştirmen Richard Eder, 2003’te The New York Times’ta, erken dönem kişisel tarihinin büyük bir kısmının “romanlarının kökleri olarak ortaya çıktığını” yazdı.

Kamuoyunda, sonradan gelen düşünceler, çelişkiler ve niteliklerle tanımlanan kişiliği her zaman revizyona açık görünüyordu. Gazetecilere kendisi hakkında anlattıklarının ne kadarının doğru olduğu sorulduğunda, “Yüzde 60 civarında” yanıtını verdi. (Kalan yüzde 40’ın içinde bu ifadenin yer alıp almadığı net değildi.)

2009’da bir görüşmeciye “eğlence uğruna ya da zaman geçirmek için yalan söylüyorum” dedi.

The Observer’ın eleştirmenlerinden Kate Kellaway, “Fay Weldon’ın zevki, eğer o ciddiyse, kişinin nadiren kesinlikle mühlet olabilmesidir” sonucuna vardı.

Bayan Weldon, kendini başkalarına tasvir ederken, otobiyografisinde ve 2015’te web sitesindeki yazılarının bu gevşek bir şekilde ifade edilen özetinde yaptığı gibi, bazen birinci ve üçüncü kişi arasında kaydı:

“Bilmeniz gerekiyor: Elli yıldır titizlikle kurgu yazdığını. 34 roman, çok sayıda TV dizisi, birkaç radyo oyunu, beş uzun metrajlı tiyatro oyunu, epeyce kısa öykü, beş kısa öykü koleksiyonu yazdığını, dört çocuğu olduğunu, dört üvey çocuğa baktığını, üç kez evlendiğini, sayısız CBE verilerek temel saygınlığını kanıtlayan makaleler, Danimarka’da büyüktür ve bu makalenin yazıldığı sırada Bath Spa Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık öğreten bir profesör olarak çalışmaktadır. İlerlemiş yaşında bile, kendisini hoş, pratik, bilgili biri olarak sunarak televizyona ve radyoya oldukça sık çıkıyorum – eskiden olduğu gibi suçlu değil.

Web sitesi précis, belki de en çok “Bir Dişi Şeytanın Hayatı ve Aşkları” (1983) ile tanınan, haksızlığa uğramış bir kadının ve aldığı intikamın karışık bir benzetmesi olan bir yazı kanonunun hakkını yetersiz verdi. 1986’da BBC televizyon mini dizisi olarak ve 1989’da Meryl Streep ve Roseanne Barr’ın oynadığı bir film olarak uyarlandı.

Kitap, kocası Bobbo’nun “denizin kenarındaki yüksek bir kulede” yaşayan zengin ve başarılı bir romancı olan Mary Fisher ile bir ilişkisi olan uzun boylu, sakar bir kadın olan Ruth Patchett’in hikayesini anlatıyor. açılış satırları bunu söylüyor.

Ruth şöyle anlatıyor: “Şimdi ve burada sabitlendim, bedenimde kapana kısıldım, belirli bir noktaya sabitlendim ve Mary Fisher’dan nefret ediyorum. Yapabileceğim tek şey bu. Nefret beni saplantı haline getiriyor ve dönüştürüyor: Bu benim tekil özelliğim.”

“Yas tutmaktansa nefret etmek daha iyidir,” diye devam ediyor. “Nefreti ve ona eşlik eden tüm enerjiyi övmek için şarkı söylüyorum. Aşkın ölümüne bir ilahi söylüyorum.”

Ruth, başıboş kocasından ve onun sevgilisinden intikamını alırken, Mary değişir. Bayan Weldon, “Aynaya bakıyor ve saçlarının ince ve teninin donuk olduğunu görüyor” diye yazıyor. “Köye indiğinde, hayatından geriye kalanlara tutunan, koşuşturan, yaşlanan başka bir kadın oluyor. Gözler onun yanından kayar.”

Popülaritesindeki ara sıra düşüşlere rağmen onlarca yıldır üretken olan Bayan Weldon, 80’lerine girerken, 20. yüzyılın başlarında geçen “Habits of the House” adlı tarihi bir üçleme ve “The Ted” adlı bir e-kitap kısa romanı yayınladı. Rüyalar.”

2017’de 86. doğum gününe yaklaşırken, orijinal “She-Devil”in devamı niteliğindeki “Death of a She Devil” adlı kitabı yayınladı. Mary Fisher ölmüş ve hayaletimsi bir ruh haline gelse de, karakterlerin kadrosu orijinalinkine benzer, ancak tema daha yakın tarihli cinsiyet kimliği ve geçiş konularına kaydı.

Daha önceki çalışmalarda olduğu gibi, roman, The Times of London’ın onu “eşek arısı bir devam filmi” olarak nitelendirmesiyle çelişkili tepkiler alırken, The Guardian’daki bir inceleme onun feminist kimlik bilgilerini sorguladı ve kitabı “sıkıcı” olarak nitelendirdi.

Bayan Weldon’ın ilk yazıları, Britanya’da feminizmin yükselişini gören bir dönemi yansıtıyordu ve bu, kurgularının çoğuna arka plan oluşturuyordu. Ancak Emma Brockes’ın The Guardian’da belirttiği gibi, “eski ekolün feministi” olarak ün kazanırken, feminist ortodoksinin bazı ilkelerine meydan okumaya başladı.

1998’de BBC’ye tecavüzün bir kadının başına gelebilecek en kötü şey olmadığını söyledi. 2006’da kurgusal olmayan bir kitap olan “Kadınları Mutlu Eden Şey”de, sahte kadın orgazmlarının heteroseksüel ilişkilerdeki her iki katılımcı için de faydalı olduğunu savundu. 2009’da The Guardian ile yaptığı bir röportajda, kadınların kariyerlerine yönelik feminist baskının geri teptiğini öne sürdü.

“Erkekler, kadınlar ve çocuklar arasındaki tüm ilişki kadınların aleyhine döndü” dedi.

Britanya’nın en tanınmış, en çok para kazanan ve en çok okunan yazarlarından biri olarak tüm kalıcı itibarına rağmen, edebiyat kurumuyla ilişkisi belirsizdi.

2001 yılında, şirketin adını ve ürünlerini bir kitapta anmak için kuyumcu Bulgari ile 18.000 £ (yaklaşık 23.000 $) değerinde alışılmadık bir marka yerleştirme anlaşması yaptı. Sonraki roman, “Bulgari Bağlantısı”, saflık yanlıları arasında kaşlarını kaldırdı, ancak eleştiriyi bir kenara attı.

İlk başta, dedi, şöyle düşündü: “’Ah, hayır, canım ben, ben bir edebiyat yazarıyım. Bu tür bir şey yapamazsınız; benim adım sonsuza kadar çamur olacak. Ama bir süre sonra ‘Ben deva değilim’ diye düşündüm. çamur olsun. Zaten bana asla Booker Ödülü vermiyorlar.’”

İngiltere’nin en prestijli edebiyat ödülüne yapılan atıf, ödül kazananlardan dışlanmış olması nedeniyle uzun süredir devam eden bir hayal kırıklığını uyandırdı. Bir roman, “Praxis” (1978), 1979’da kısa listeye girdi ancak kazanamadı. 1983 yılında, Salman Rushdie’nin “Shame” romanı ile JM Coetzee’nin “The Life and Times of Michael K” adlı romanı arasında çıkmaza girdiğinde, Bayan Weldon ödülün beş kişilik jüri heyetine başkanlık etti. Belirleyici oyu ile Bayan Weldon önce Bay Rushdie’nin kitabını seçti, sonra ikinci kez düşündü.

O dönemde ödülün yöneticisi olan Martyn Goff, 2003 yılında The Guardian ile yaptığı bir röportajda, Bay Rushdie’yi kazanan olarak ilan etmek üzereyken Bayan Weldon’ın şöyle dediğini duyduğunu hatırladı: “’Martyn, dur! Fikrimi değiştirdim.'”

Bay Goff, “Telefonu kapattım,” dedi. “Yargıçlara görüşlerini değiştirip değiştirmediklerini tekrar sordu. “Öyleyse Coetzee’ye oy veririm,” dedi. Telefona iki numarayı fırlattım. Yeni bir ‘Dur bir dakika’ sesi duydum ama duymazdan geldim.” Bay Coetzee ödülü kazandı.

Bayan Weldon, 22 Eylül 1931’de Alvechurch, Worcestershire’da Franklin Birkinshaw olarak dünyaya geldi. Tıp doktoru olan Frank Birkinshaw ile kendisi de Margaret Birkinshaw olarak roman yazmaya devam eden eski Margaret Jepson’ın ikinci çocuğuydu. (Annesinin babası Edgar Jepson, üretken bir popüler kurgu yazarıydı.)

Ailesi, o doğmadan kısa bir süre önce Yeni Zelanda’da yaşıyordu ve bir deprem onları ayırdı. O sırada ona hamile olan annesi, o sırada 2 yaşında olan en büyük kızı Jane’i de alarak doğum için memleketi İngiltere’ye döndü.

Bayan Birkinshaw kısa süre sonra kocasıyla yeniden bağlantı kurdu ve Yeni Zelanda’ya döndü. Ancak çift birkaç yıl sonra boşandı ve kızlarıyla birlikte İngiltere’ye döndü, roman yazmadan önce temizlikçi ve metro kapıcısı olarak çalıştı.

Bayan Weldon, Kuzey Londra’da lise eğitiminin ardından İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi’ne gitti ve ekonomi ve psikoloji bölümlerinden mezun oldu.

Erken yetişkinlik yılları, dikkate değer bir yörüngeyi tanımladı. Büyük Londra şehrinde “kayıp kız” olarak adlandırdığı biri olarak, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nda Soğuk Savaş propagandası yazarak büyü yaptı ve ayrıca bir süre The Daily Mirror’da okuyucu tavsiyesi köşe yazarı olarak çalıştı.

20’li yaşlarının başında, Colyn Davies’ten Nicolas adında bir oğlu oldu ve çeşitli şekillerde halk şarkıcısı, sokak çalgıcısı ve gece kulübü kapıcısı olarak tanımlandı. Onunla evlenmeyi reddetti, sadece kendisinden 25 yaş büyük bir lise müdürü olan Ronald Bateman ile tuhaf, kısa ve mutsuz bir evliliğe katlanmak için. Özgeçmişi için bir oğula ihtiyacı olduğunu yazdı, ancak başkalarıyla seks yapmasını tercih etti ve onu bir gece kulübü hostesi ve eskort olarak çalışmaya çağırdı.

Yine 20’li yaşlarında ve 30’lu yaşlarının başında bir reklam metin yazarı olarak Bayan Weldon, birkaç kalıcı sloganla ilişkilendirildi: “Muzun fermuarını açın” ve “Yumurta üzerinde çalışmaya gidin.” Başka bir teklif – “Votka sizi daha çabuk sarhoş eder” – patronları tarafından reddedildi.

Ancak 30’lu yaşlarının başında, 1961’de bir antika satıcısı ve ressam olan Ron Weldon ile ikinci evliliğinden sonra edebi arayışlara yöneldi. İlk televizyon senaryosu olan “A Catching Complaint”i 18 Temmuz 1963’te, Daniel adında bir erkek çocuk doğurmadan kısa bir süre önce postaladı. İngiliz popüler kültürünün yinelenen bir özelliği olan yönetici sınıflar ve onların astları arasındaki ilişkiler hakkında en çok beğenilen dizisi “Upstairs, Downstairs” ile bir televizyon yazarı olarak başarıya ulaştı.

Bayan Weldon, 1967’de evlilik çöküşü, kilo kaybı ve aşırı yemeyi konu alan ilk romanı “Şişman Kadının Şakası”nı yayımladı.

Bay Weldon ile evliliği otuz yıl sürdü ve çiftin üç oğlu oldu – Daniel, Thomas ve Samuel.

Bayan Weldon’a göre, o ve Bay Weldon, bir astrolojik terapist kocasına kendisinin ve karısının uyumsuz olduğunu söylediğinde boşandı. Bay Weldon, boşanmanın kesinleştiği gün 1994 yılında öldü.

Aynı yıl Bayan Weldon, kendisinden 15 yaş küçük şair ve eski kitap satıcısı ve aynı zamanda menajeri olan Nick Fox ile üçüncü kez evlendi.

2020’de Bayan Weldon, felç geçirmesi ve sırtındaki yaralanmanın ardından, kocasından boşanmayı planladığını web sitesinde duyurmak için uzun süren bir sessizliği bozdu.

Jenny Gross raporlamaya katkıda bulundu.
-