Eve dönen Viktor Bout, Amerika’nın Rusya’yı ‘yok etmeye’ çalıştığını söylüyor.

urfali

Global Mod
Global Mod
Brittney Griner karşılığında serbest bırakılan Rus silah tüccarı Viktor Bout, eve döndükten sonra Illinois’li mahkum arkadaşlarının Rusya’ya “sempatik bir eğilim” gösterdiğini söyledi. Ardından, Amerika’nın “bizi yeniden yok etmeye” çalıştığı Kremlin çizgisini yineledi.

Bay Bout Cuma günü Rus devlet televizyonu için ABD hapishanelerinde bir yıldan biraz daha uzun bir süre yatmış olan Rus Parlamento üyesi Maria Butina ile yaptığı bir röportajda konuştu. Amerika Birleşik Devletleri’nde kayıt dışı bir yabancı ajan olarak faaliyet göstermekten mahkum edilmesinin ardından Rusya’da küçük bir ünlü haline gelen Bayan Butina, Bay Bout’u “büyük jeopolitikte küçük bir kişi” olarak nitelendirdi.

Röportaj, Bay Bout’un da, tutuklanmasından 14 yıl sonra, eve döndükten sonra Rusya’da yüksek profilli bir statü kazanabileceğinin bir işaretiydi. Rus devlet televizyonu, gece geç saatlerde bir Moskova havaalanına gelişini haber yaptı ve bir muhabir, Bay Bout’u “destek sözleri sunan hepimizle birlikte” karşıladığını söyledi.

Bay Bout, Bayan Butina’ya Başkan Vladimir V. Putin’in konuşma noktalarını tekrarlayarak ve kendisini bir kurban olarak tanımlayarak, “Batı, Sovyetler Birliği’nin çökmeye başladığı 1990’da bizi bitirmediğini düşünüyor” dedi. Bizi tekrar yok edebileceklerini ve Rusya’yı birçok parçaya ayırabileceklerini düşünüyorlar.”

Ancak Bayan Butina, Güney Illinois, Marion’daki federal hapishanede herhangi bir “Rus düşmanlığı” yaşayıp yaşamadığını sorduğunda itiraz etti. Amerika’nın “kırmızı kuşak” içinde olduğunu açıkladı ve bu, Cumhuriyetçileri Rusya’ya karşı Demokratlardan daha dostane gördüğünü ima etti.

Bay Bout, “Personelden böyle bir Rus düşmanlığıyla karşılaşmadım” dedi. “Neredeyse tüm mahkum komşularım bile, bir şekilde, esas olarak Rusya’ya sempati duyuyorlardı.”

Bay Bout’un dünyanın en çok aranan silah tüccarlarından biri olarak uzun süredir statüsü, Nicolas Cage’in oynadığı 2005 yapımı “Savaşın Efendisi” sinemasına ilham verdi. Bay Bout, Bayan Butina’ya, sinemanın gerçeği yansıtıp yansıtmadığını hapishanede duyduğu “muhtemelen en sık sorulan soru” olduğunu söyledi.

Bay Bout, “Bana gelip sorsalardı, daha ilginç bir hikaye bulabilirdim” dedi.
-