‘Evde Oturmak ve Titreme.’ Bir Rus Geri Çekilmesinden Sonra Bir Kasaba Ortaya Çıkıyor

urfali

Global Mod
Global Mod
NOVA BASAN, Ukrayna — Kiev’in doğusundaki Nova Basan kasabası sakinleri, fena halde korkmuş ve açlar, Pazartesi günü kulübelerinden ve çiftlik evlerinden çıktılar ve Rus işgalinin korkunç çilesini yaşadıklarını anlattılar. — gözaltılar, tehditler ve onları bir aydan fazla dış iletişim olmaksızın evlerine kapatan katı sokağa çıkma yasağı.

Ukrayna başkentinin yaklaşık 60 mil doğusunda bulunan Nova Basan, Mart ayının son haftasında yapılan savaşlardan sonra Rus kontrolünden geri alınan ve şimdi yeniden hayata dönen bir dizi kasaba ve köyden biridir.

Kasabanın ve çevre köylerin yönetiminden sorumlu yetkili Mykola Dyachenko, “Korkunçtu” dedi. “İnsanlar böyle şeyler beklemiyordu” İşgal sırasında Rus birlikleri tarafından 25 gün boyunca esir tutulan 20 kadar erkek arasında olduğunu söyledi.

Yorgun görünüyordu, yüzü mumlu ve solgundu. Yerel Ukrayna toprak savunma güçleri ve bölgede depolanan mühimmat hakkında sorgulanırken 15 kez sahte infaz dediği şeye maruz kaldığını söyledi.

Sorgucuları, sorgulama sırasında kafasına bir saldırı tüfeği ateşledi. Gözleri yapışkan bantla bağlıydı ama silah sesini duydu ve başının üstünde hissetti. “Psikolojik baskıydı” dedi. “Paylaşmadığım bilgileri benden atmaya çalışıyorlardı.”

Nova Basan’daki gönüllü savaşçılar, yok edilmiş bir Rus zırhlı savaş aracını kurtarılabilir herhangi bir şey için arıyorlar. Kredi… The New York Times için Ivor Prickett

Diğer iki adam da Rus birlikleri tarafından gözaltına alındıklarını ve askerlerin kendilerini tüfek dipçikleriyle dövdüklerini, yumrukladıklarını ve tekmelediklerini anlattılar. Biri kolları asılı halde bağlı olduğunu anlattı. 38 yaşındaki inşaat işçisi Oleksiy Bryzgalin, 30 saat boyunca bacaklarının arasında bir el bombası ile bir sandalyeye bağlı olduğunu ve sorgulama sırasında başının yanından bir silahın ateşlendiğini söyledi.

Bay Bryzgalin, tutukluların dolaştırılarak ahırlarda ve mahzenlerde tutulduğunu ve günde sadece iki patatesle beslendiklerini ve günde sadece bir tuvalet molası verildiğini söyledi.

Tutuklular, Rus birlikleri geçen Çarşamba çekilmeye hazırlanırken geçici hapishanelerinden kaçtıklarını söylediler. Beş gün sonra Bay Bryzgalin, sıkışık koşullardan dolayı bacaklarında hala ağrı olduğunu ve uyumakta zorluk çektiğini söyledi.

Topluluk yöneticisi Bay Dyachenko, sivil kayıpların seviyesini henüz bilmediğini ve kontrol için arama ekipleri oluşturmaya daha yeni başladığını söyledi. sakinleri üzerinde. Pazartesi günü, 28 Şubat’ta yakınlardaki bir köyde altı kişinin Rus askerleri tarafından infaz edildiğine dair raporu araştırmak için yola çıktığını söyledi. Rus askerlerinin bölgeye gelmesinden hemen sonra olduğunu söyledi.

Bay Dyachencko, Rus birlikleri şehre ilk girdiğinde bir benzin istasyonunda arabasında öldürülen bir sivili de bildiğini söyledi. Ve toprak savunmasının yaralı bir üyesinin onunla birlikte esir tutulduğunu, ancak götürüldüğünü ve o zamandan beri görülmediğini söyledi. Kremlin, Rusya’nın vahşetlerde parmağı olduğunu reddetti.

Sivil nüfusun korkusuna ve kaba muamelesine rağmen, sonunda Rus birlikleri kasaba halkından daha fazla zayiat vermiş olabilir. Rusya’nın ayrılması, Moskova tarafından bir hafta önce açıklanan planlı bir geri çekilmenin parçasıydı, ancak katılan askerler ve gönüllüler ve kasaba sakinleri, geçen Perşembe günü şiddetli bir tank savaşının ardından kaotik ve kanlı bir geri çekilmeyle sona erdiğini söyledi.

Pazartesi günü Ukraynalı askerler, ölü Rus askerlerinin cesetlerini bir ordu cipinin çektiği bir karavana yığıyordu. Katılan asker ve gönüllülere göre, Ukraynalı bir tank kasabanın girişine yakın bir yere gizlice girip ana kavşağı koruyan Rus kontrol noktasına ateş açtığında askerler öldürüldü.

Yakın zamanda kurtarılan Nova Basan köyü çevresinde çeşitli noktalardan toplanan 10 Rus askerinin kalıntıları. Kredi… The New York Times için Ivor Prickett

“Aldığımız ilk parti bu,” dedi Sr. Sgt. Andreiy Soroka, 38, görevli Ukraynalı asker. “Dokuz buçuk ceset,” dedi gerçekçi bir şekilde.

Ukraynalı bir tank tarafından havaya uçurulan zırhlı personel taşıyıcısında adamlardan dördünün öldüğünü söyledi. Çavuş Soroka, ölen Rus askerleri arasındaki diğerlerinin yakındaki bir binada bulunan bir yüzbaşı ve bir evin bahçesinde 18 yaşındaki bir askerden vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Bir Ukrayna tankı Rus araçlarına ateş açtığında, yolda harap olmuş bir tank ve zırhlı araç savaşın kalıntılarıydı. Onlar, bir gün önce kasabayı toplayıp terk etmeye başlayan Rus varlığının kuyruk ucuydu.

Rus birlikleri, savaşta yer alan gönüllü tabur komutanı Oleksiy Serediuk’a göre, günler önce Lukyanivka kasabasında büyük bir yenilgiye uğradı ve o kasabayı geri alamamıştı. Rus birlikleri hakkında “Hayal kırıklığına uğradılar ve birkaç yerden taşınmaya başladılar” dedi. Bunun Ukrayna ordusunun geri çekilen orduyu takip etmesine yol açtığını söyledi.

“Askeri komutanlık çok akıllıca bir karar verdi, önce geri çekilmelerini kaotik bir bozguna uğrattı, sonra da kaçış yollarını kesti.”

Ukrayna ateşi tarafından vurulan ve ardından Nova Basan’da bir dizi dükkana çarpan, bozulmamış ancak hareketsiz bir Rus zırhlı savaş aracı. Kredi… The New York Times için Ivor Prickett

Nova Basan’daki savaşın, Rusların kaçmak için savaşmak zorunda olduğu ve Ukraynalıların kaçış yollarını kesmeye çalıştıkları için kaotik olduğunu söyledi. Çatışmada bir Rus zırhlı aracı bir sıra dükkana çarptı ve başka bir araç yoldan çıktı.

“Ukraynalıların çoğu bu operasyona inanmadı” dedi ve Ukraynalıların çok daha az olduğunu ve Rusların silahından daha zayıf olduğunu da sözlerine ekledi. “Ama başarılı oldu. Sadece birkaç kişi ve birkaç araçla gerçek bir kaos yarattık.”

Rusya-Ukrayna Savaşı: Önemli Gelişmeler

Kart 1/3

Savaş vahşeti kanıtı. Kiev’in bir banliyösü olan Bucha’dan çıkan video ve fotoğraflarda sokaklarda yatan sivil bedenler görülüyordu. The Times tarafından analiz edilen uydu görüntüleri, Rusya’nın kasabada sivillerin öldürülmesinin askerleri gittikten sonra gerçekleştiği yönündeki iddialarını yalanladı.

Daha fazla yaptırım talep ediyor. Bucha’daki bariz vahşet, bazı AB liderlerini Rusya’dan gaz ithalatının tamamen yasaklanmasını talep etmeye sevk etti, ancak blok böyle sert bir adım atmak konusunda bölünmüş durumda. Başkan Biden, Bucha’da yaşananların bir “savaş suçu” olduğunu ve ABD’nin Moskova’ya “daha fazla yaptırım” getireceğini söyledi.

Yerde. Kiev’i hızla ele geçirme arayışlarında başarısız olan Rusya kuvvetleri, Mykolaiv ve Mariupol dahil olmak üzere önemli güney şehirlerini bombalamaya devam etti. Kızıl Haç, umutsuzca ihtiyaç duyulan insani yardımı taşıyan bir tahliye konvoyunun, denemenin dördüncü gününde Mariupol’a ulaşamadığını söyledi.

O konuşurken askerler, dükkan sırasına çarpan Rus zırhlı aracını dışarı çekiyorlardı. Emekli taksicilerden oluşan bir grup erkek, hasarı incelerken, bir sıra kadın bir ayı aşkın bir süre sonra ilk taze et satışını bekledi.

Pazartesi günü, Ukrayna birliklerinin kasabanın kontrolünü yeniden ele geçirmesinin üzerinden dört gün geçmişti, ancak sakinlerin çoğu daha yeni çıkmaya başlamıştı. evler. Yüzlerindeki rahatlama içtendi.

Yiyecek yardımı dağıtan bir arabaya yaklaşmadan önce sokağının köşesine gergin bir şekilde bakan 82 yaşındaki Maria Rudenko, “Evde oturuyorum ve titriyorum” dedi. “Vurulduğunda o kadar korkmuştum ki etrafta yürümekten korktum.”

Rus askerleri işgal sırasında evleri aradı, cep telefonlarına ve bilgisayarlara el koydu ve insanlara içeride kalmaları talimatını verdi. İletişim ve kamu hizmetleri kesintiye uğradığında ve dükkanlara gidemeyen insanlarla birlikte aç ve korkmuş hissetmeye başladılar.

Bayan Rudenko, “Bazen üç gece mumsuz oturdum” dedi. Kasabanın çoğunda elektrikler kesikti ve gaz hâlâ kesikti. “Burada herkes kaçtı ve ben kaldım. Yemek için sadece patates ve biraz salatalık vardı.

Caddenin aşağısında, şehrin güney ucuna doğru, üç kadın arkadaş bir grup gönüllüden poşet yiyecek toplarken ağlamaya başladı.

Nova Basan’daki siviller, yerel halka yardım ulaştıran gönüllü savaşçılara teşekkür ediyor. Kredi… The New York Times için Ivor Prickett

70 yaşındaki Olha Vdovichenko “Her gün zordu ama en zor gün özgürlüğe kavuştuğumuz gündü” dedi. “Herkes içeride saklanıyordu ve biz dua ediyorduk. Sabah altıda başlayan bombardıman akşam yediye kadar aralıksız devam etti.”

Her şey sakinleştiğinde, Ukraynalı askerler çoktan kasabada geride kalan Rus askerlerini arıyorlardı. Adını Tania olarak veren bir kadın, içlerinden birinin kendisine etrafta düşman olup olmadığını sorduğunu söyledi. “Titriyordum ve ‘Sen kimsin?’ dedim” diye anlattı. “’Bizim’ dedi.” Sonunda tüm Ukrayna birimi için iki büyük tencerede pancar çorbası pişirdi.

Ukraynalı askerler ayrıca 66 yaşındaki Olha Maysak’a kasabanın serbest bırakıldığını söyledi. “Saat 6’da çocuklar bize haber vermek için geldiler,” dedi.

Ancak komşusu Bayan Vdovichenko, her şeyin bittiğini anlamadı. Ertesi sabah 7’de uyandı ve dışarıda bazı adamların konuştuğunu duydu.

“Özgürüz, özgürüz dedi” dedi. “Ben böyle biliyordum.”

Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksiy Serediuk, Nova Basan köyünde sivillere yardım ulaştırırken bir kadın tarafından sarıldı. alan. Kredi… The New York Times için Ivor Prickett
-