Engellilik, Di Maolo (Assisi Seraphic Enstitüsü): "Büyük ekonomiler kalkınmanın içerme politikalarından geçtiğini biliyor, büyük değişim de yapay zeka

Adanali

Member
Bunu seninle konuştuk Francesca Di MaoloAssisi Seraphic Enstitüsü'nün başkanı (fiziksel, zihinsel ve duyusal engelli çocuklar ve genç yetişkinler için rehabilitasyon faaliyetleri ve sosyo-sağlık bakımıyla ilgilenen bir organ).

Assisi'deki G7'nin ilk gününde diğer derneklerle birlikte katılacaksınız. Rolünüz ne olacak?

“Bu günde, özel ihtiyaçlarda dahi halka açık olan sosyal yardım ağının referans noktası olacağız. Enstitümüzde dinlenme alanı, yardım malzemeleri ve herkesin katılımını sağlamaya yönelik bir resepsiyon ağı bulunacaktır. Ayrıca serbest stil motokros şampiyonu Vanni Oddera ile “mototerapi” gibi kapsayıcı sporları da deneyebilirsiniz.

G7 ile ilgili beklentileriniz neler?

“Hevesliyiz, bu bir değişim sürecinin başlangıcı. Bu zaten önemli bir dönüm noktası çünkü büyük ekonomiler kalkınmanın engellilere yönelik kapsayıcı politikalar ve programlardan geçtiğinin farkında.”

Bu uluslararası forumdaki tartışmanın merkezinde, aralarında sosyal katılım ve işe katılım dahil pek çok konu yer alıyor. Engelli bireylerin topluma ve iş dünyasına katılımı nasıl geliştirilebilir?

“Günümüzde, özellikle engellilere yönelik sosyal ve çalışma sektörleri hakkında hâlâ çok fazla konuşuluyor. Yalnızca özel kaynaklara ihtiyaç duyulmuyor, aynı zamanda insanı merkeze koyan bir bakış açısı değişikliği de söz konusu. Tüm politikalarda iyi temeller olmalıdır. Herkes için erişilebilir, evrensel tasarıma ihtiyacımız var, herkes için tasarlayabileceğiz, kapsayıcılığa doğru bir adım atacağız” dedi.

Ayrıca bağımsız yaşam ve evrensel erişilebilirlikten de bahsedeceğiz. Engelli bireylerin yaşamları nasıl daha erişilebilir hale getirilebilir?

“Erişilebilirliğin pek çok yönü var: Bu sadece mimari engellerin kaldırılmasıyla hareket özgürlüğü ile ilgili değil, aynı zamanda yaşamın tüm alanlarını ilgilendiriyor. Örneğin, günümüzde hastaneler sadece hastalar için tasarlanıyor, ancak insanların eğitilmesi de önemli olacaktır. Özel ihtiyaçları olan insanları ağırlamak için vizyonumuzu genişletmeliyiz.”

G7 engelliler toplantısında gündemdeki konular arasında yapay zeka da yer alacak. Engelli insanlara yardım ve katılımda teknolojinin rolü nedir?

“Yapay zeka sayesinde insanların rehabilitasyonu ve özerkliği konusunda büyük ilerleme kaydettik. Yeni olasılıklar ve senaryolar açılıyor.”

Ayrıca herkese yönelik spor ve hizmetleri de konuşacağız. Spor faaliyetleri engelli bireylere nasıl erişilebilir hale getirilebilir?

“Spor, özel ihtiyaçları olan ve aynı zamanda yarışmalara katılan kişilerin de katılımına yönelik en fazla ilerleme kaydettiğimiz alandır. Ancak sadece engellilere yönelik sporlar değil aynı zamanda kapsayıcı spor faaliyetlerini daha da fazla desteklemeliyiz. Basketboldan ilham alan ve oyun kurallarının herkesin birlikte oynayabileceği şekilde uyarlanmış bir disiplin olan “baskin” gibi engelli ve engelli olmayan kişilerin birlikte katıldığı oyunlar.

En savunmasız kişilere ve ailelerine somut olarak yardım etmek için #INAIUTO projesini başlattınız. Neyle ilgili?

“#INAIUTO, sağlık sıkıntısı durumunda, örneğin tıbbi ziyaretlerin ödenmesi veya sosyal zorluk döneminde engelli insanlara ve ailelerine yardım etmek için topluluk ve dernekler tarafından finanse edilen bir fondur. Proje, somut bir yardımdır. Bugünkü gibi yoksulluğun da ilişkisel olduğu bir dönem: Engelli çocukları olan ebeveynler kendilerini yalnız buluyorlar, artık sağlam sosyal ağlar yok ve çoğu zaman zorlukları nasıl çözeceklerini bilmiyorlar”.

Engelli bireylerin geleceğine ilişkin kaygılarınız ve umutlarınız neler?

“Kültürel engeller ve önyargılar aşılmayı bekliyor. Ancak temel hakların herkese tanınmasını somutlaştıracak bir yolun açılması ve engellilerin istedikleri yaşamı seçmelerine destek olacak politikalarla fırsatların verilmesi umut ediliyor.”