Elinde Boya Fırçası, Bir Rus Nakkaş Kendi Savaşını Başlatıyor

urfali

Global Mod
Global Mod
84 yaşındaki bir sanatçı, geçtiğimiz günlerde bir grup genç kadının geçtiği taşrada yaptığı birçok duvar resminden birinin önünde duruyordu. En son çalışmasını görmek için Moskova’dan yaklaşık 60 mil yol kat etmişlerdi ve bu karşılaşma karşısında kıkırdadılar.

“Bu çok havalı,” dedi biri. “Şehrin ana cazibe merkezi sizsiniz.”

Sanatçı Vladimir A. Ovchinnikov, uzun süredir kasabanın duvarlarını pastoral sahneler, şairler ve günlük yaşam portreleriyle kaplıyor ve bu süreçte kendisine “Borovsk Banksy” olarak ün kazandırıyor. Ama şimdi dikkat çeken siyasi arka planı. Rusya genelinde muhalefetin bastırıldığı bir zamanda, Bay Ovchinnikov, Ukrayna’nın işgalini protesto eden duvar resimleri çiziyor.

Bu onun takdir etmediği bir karşılaştırmadır. İngiliz asıllı gizemli sokak sanatçısının aksine, Bay Ovchinnikov herkesin görmesi için çalışıyor. Ve Banksy’nin siyasi içerikli yeni teklifinin sansasyon yaratabileceği durumlarda, Bay Ovchinnikov’un duvar resimleri her zaman hoş karşılanmaz – en azından yetkililer tarafından.

Ben güvercin çiziyorum, onlar üstünü boyuyor” dedi.

Bay Ovchinnikov, savaşa yönelik kamuoyu eleştirilerinin insanları hapse veya sürgüne gönderebildiği Rusya’da ender rastlanan bir muhalif. Para cezasına çarptırılmasına, yetkililer tarafından sorgulanmasına ve kartopu yağmuruna tutulmasına rağmen yaşının ve aile geçmişinin bir nebze olsun koruma sağladığını söyledi.

“İnsanların çoğundan farklıyım: Neredeyse 85 yaşındayım ve kaybedecek hiçbir şeyim yok” dedi. “Çalışma çağındaysanız işinizi kaybedebilirsiniz ve sizi daha hızlı alırlar. Ben yaşlı bir adama farklı davranılıyor gibi görünüyor.”

Borovsk, Rusya, Bay Ovchinnikov’un yaşadığı yer. Kredi… The New York Times için Nanna Heitmann
Bay Ovchinnikov, okuyan bir çiftin eski bir resmini tamir ediyor. Kredi… The New York Times için Nanna Heitmann

Ayrıca kendi geçmişinin – babasıyla 11 yaşına kadar tanışmadığını çünkü babası 10 yılını bir gulagda geçirmişti – onu şiddeti ve savaşı kınamaya ittiğini söyledi. Moskova’da mühendis olarak emekli olduktan sonra babasının Borovsk’taki evine yerleşti. Babası kasabayı seçmişti çünkü eski bir siyasi mahkum olarak başkentten en az 60 mil uzakta yaşamak zorunda kaldı.

Kasabanın kamu vicdanı olarak yaptığı hizmetlerden dolayı Bay Ovchinnikov, yerel yetkililerle defalarca çatıştı. Savaşa eşlik eden ülke içi baskıların ortasında, yetkililerle bir kedi-fare oyunu oynuyor. Bay Ovchinnikov’un duvar resimlerinin çoğu günler veya haftalar içinde kaplanır.

Kasabanın voenkomat’ının veya askeri komiserliğinin karşısında, Lenin Caddesi’ndeki krem renkli duvarlara gelişigüzel beyaz boya damlaları bulaşıyor. Bay Ovchinnikov, altında, üç füze tepeden uçarken Ukrayna’nın mavi ve sarısını giyen bir kızı gösteren resminin olduğunu söyledi. Altında, büyük, kalın harflerle: “Kes şunu!!!”

Savaş Durumu

• Ukrayna için yardım:Uluslararası liderler, Ukrayna’yı acımasız bir kış boyunca ayakta tutmaya yönelik son girişimde, ülkenin altyapısını onarmak için yaklaşık 1 milyar avro açıkladılar.
  • Kaçınma Soruları: Başkan Vladimir V. Putin, Aralık ayındaki yıllık basın toplantısını yapmayacak. Hareket, Rusya ekonomisinin sendelemesiyle ve Ukrayna’daki bir dizi askeri gerilemenin ardından geldi.
  • Parçalanmış Bağlılıklar:Ukrayna’nın doğusundaki Sviatohirsk kasabası, insanların bağlılıklarının yattığı yere göre bölünmüş durumda: Moskova veya Kiev.
  • Brittney Griner’ın Serbest Bırakılması: Kremlin, sporcuyu tutuklayarak acıyı silah haline getirdi ve ABD’nin hüküm giymiş bir silah tüccarını teslim etmesini sağladı. Aynı taktik savaşta işe yarayabilir mi?
Yetkililer grafitinin üzerini boyadıktan sonra dikkatlerini Bay Ovchinnikov’a çevirdiler ve onu 35.000 ruble yani yaklaşık 560 dolar para cezasına çarptırdılar ve onu “Rus silahlı kuvvetlerinin itibarını sarsmakla” suçladılar.

Bay Ovchinnikov, “Barış istediğim için para cezası,” dedi. “Ordumuzu itibarsızlaştırıyorum. Ne kadar utanç verici.

Destekçileri, para cezasını karşılamasına yardımcı olmak için bağış gönderdi.

Yakınlarda, kasabanın küçük merkez parkında, Bay Ovchinnikov bir Lenin heykelini işaret etti. Bugüne kadar neredeyse her Rus kasabasında duranlardan farklı değil. “Liderimiz bu,” dedi alayla. Alaycı bir gülümsemeyle heykelin doğrudan voenkomat’ı işaret ettiğini fark etti.

2014’te Rusya Kırım’ı ilhak edip doğu Ukrayna’da ayrılıkçı hareketleri körüklediğinde, Bay Ovchinnikov heykelin kaidesine bir Ukrayna bayrağı çizdi. ‘Ukrayna’ya şükürler olsun’ yazacak zamanım olmadı” dedi. “Hemen gelip beni aldılar”

Borovsk’ta bir İkinci Dünya Savaşı anıtı. Sırtında, Bay Ovchinnikov, bastırılanlara adanmış kendi anıtını dikti. Kredi… The New York Times için Nanna Heitmann
Bay Ovchinnikov’un tahrip edilmiş bir savaş karşıtı tablosu. Kredi… The New York Times için Nanna Heitmann

Vladimir V. Putin yönetimindeki Rusya, tarihinin havasını temizlemeye çalıştı.

Örneğin, Joseph Stalin’i Sovyetler Birliği’ni 2. Dünya Savaşı’nda zafere taşıyan lider olarak göstermeyi ve kendi yönetimi altındaki devletin kendi halkına karşı işlediği suçları en aza indirmeyi tercih ediyor. Siyasi baskıyı kronikleştiren çalışmaları nedeniyle bu yıl Nobel Barış Ödülü’nü kazanan bir insan hakları örgütü olan Memorial dağıtıldı.

Bir mühendis olarak kariyerinden emekli olduktan sonra taşındığı Borovsk’ta Bay Ovchinnikov, hatırayı canlı tutmak için tek başına bir savaş veriyor.

Parkta Lenin’in arkasına gizlenmiş, tahrip edilmiş siyah bir taş, Stalin döneminde baskı altına alınanların bir anıtı. Bay Ovchinnikov bunun için kampanya yürütmüştü ama onu tahrip eden oydu. Anıtın Borovsk’ta baskı gören herkesin adını içermesini istemişti.

Şu anda isimsiz ve sayılamayan bir kitle olan kurbanların itibarını geri kazandığı fikrine atıfta bulunarak, “‘Ezilmiş ve unutulmuş’ ve kayanın yukarısına ‘isimlerini iade edin’ yazdım” dedi.

O da boyayla kaplandı.

Yakınlarda, parkın ortasında, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği’ni savunanların anısına bir anıt duruyor. Bay Ovchinnikov, 2019’da büyük arka duvarına, biri bastırılmışlara adanmış kendi anıtını dikti. Vurulan insanların portrelerinin olduğu büyük bir pankart çizdi. “İdam Edilmiş Gelecek” adını verdi.

Sadece vurulanların isimlerini yazdım” dedi. “186 tane var. Ama sonları kamplarda olanlar — onları eklemeliydim

Anıtın önüne yürürken, savaş sırasında ölen askerlerin isim listesini incelemek için durdu.

Bay Ovchinnikov, “Savaş alanlarında ölen her 100 kişiden 170’i yetkililerimiz tarafından vuruldu” dedi. “Evet, saklayacak bir şeyleri var. Ancak bence insanların ölçeği bilmesini istememelerinin tek nedeni, insanların hükümetimizin neler yapabileceğini bilmesini istememeleri.”

Sokağın aşağısında, cebinden bir kömür parçası çıkardı ve yeni bir kat boyanın altında belli belirsiz görünen dört rakamın izini sürdü: 1937, Stalin’in baskısının zirveye ulaştığı yıl. “Trajedimizi, baskımızı unutmaya çalışmamız, şu anda Ukrayna’da olanların nedenlerinden biri” dedi.

Bay Ovchinnikov, yetkililerin üzerini örttüğü savaş karşıtı resimlerinden biriyle. Kredi… The New York Times için Nanna Heitmann
Bay Ovchinnikov, bir mağaza girişinin yanındaki tabelaların altına bir güvercin çizdi. Kredi… The New York Times için Nanna Heitmann

Pek çok insan, acı dolu tarihle – ve bugünle – yüz yüze geldiğinde rahatsız oluyor ve Bay Ovchinnikov’un arkasını hoş karşılamıyor.

Kasabanın merkez pazarında, araba çeken yaşlı bir adam, yerel kasap tarafından yaptırılan bir duvar resminin önünde durdu. Etli bir natürmortun önünde büyük bir kadeh tutan bir sanatçıyı gösteriyordu.

Adam, Bay Ovchinnikov’a huysuzca, “Duvarımı böyle bozdursaydım üzerini boyardım,” dedi.

Onun apolitik arka planını takdir eden ancak savaşı destekleyen diğer sakinler, onun Ukrayna’ya verdiği destekten rahatsız.

32 yaşındaki Aleksei, ayçiçekleri olan bir duvar resmini ve onun yanında el ele tutuşan bir Rus kadınla Ukraynalı bir kadının yer aldığı “Nostalji” adlı bir diğerini işaret ederek, “Bunu çizmek doğru değildi” dedi. “Nostalji” tahrip edilmişti: Ukraynalı kadının gözleri oyulmuştu.

Soyadını vermeyi reddeden Aleksey, “Ukrayna bizim tarafımızda değil, bize karşı ve bizim var olmak için Ukrayna’ya ihtiyacımız yok” dedi. “Savaşı onlar başlattı. Savaşı biz başlatmadık.”

Geçen ay, Bay Ovchinnikov ana yol kenarındaki bazı savaş karşıtı duvar yazılarını güncellerken kartopu yağmuruna tutuldu.

İşgale destek sembolü haline gelen mektuba atıfta bulunarak, “Önce ‘Z: delilik’ yazdım” dedi. “Üstünü boyadılar. Sonra ‘Z: Utanç’ yazdım. Üstünü boyadılar. Sonra ‘Z: Fiasco’ yazdım.”

Kasım ayındaydı. Kısa bir süre sonra, istihbarat servislerinden bir binbaşı onu sorgulamak için evine geldi.

Kremlin’in örtmecesini kullanarak yaptığı resmi açıklamada, “Yazıtla, Borovsk şehrinin halkına ve misafirlerine özel askeri operasyonun başarısız olduğunu ve durdurulması gerektiğini iletme amacım vardı” diye yazdı. savaş.

“Yaptıklarımdan pişman değilim. Suçluluğumu hissetmiyorum. Yaptığımı yapmak zorundaydım.”

Bay Ovchinnikov, yetkililer hakkında “Ben güvercin çiziyorum, onlar üstlerini boyuyorlar” dedi. Kredi… The New York Times için Nanna Heitmann
-