Bir Narsistin İtirafları: Kendini Çok Beğenme Durumu Narsizm Nedir ve Narsist Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Bakec

Member
Narsisizm yalnızca televizyonlardan duyduğumuz bir efsane değil, gün içerisinde karşılaştığınız insanlardan toplumsal medyadan takip ettiğiniz ünlülere kadar biroldukça kişi aslında narsist olabilir. Narsizm nedir, narsist olduğumu nasıl anlarım diye meraklanıyorsanız bu sorularınızı şahsen narsisizm tanısı koyulan beşerler cevaplıyor! Merak ediyorsanız buyurun içeriğimize…
👇

Kaynak: https://video.vice.com/en_us/video/ho…

Türkçeye ‘özseverlik’ olarak geçmiş olan narsisizm yani kendini çok beğenme durumu, ruhsal bir rahatsızlık olarak kabul edilmesine karşın narsistler sandığınız az değil! Her gün toplumsal medyada gördüğümüz ünlü isimler, siyasetçiler, iş insanları… Dünya üzerinde kestirim ettiğinizden çok daha fazla narsist bulunuyor.

Kanada-Amerika çıkışlı medya şirketi Vice’ın narsist bozukluk üzerine yaptığı küçük belgeselden ana başlıkları sizler için derledik!

Toplum ortasında sık sık narsistlere rastlayabileceğimizi söylemiştik sizlere. Durumu şöyleki özetleyebiliriz: İnternette beautifulpeople.com (Güzel İnsanlar) isimli bir websitesi bulunuyor.

Bu siteye yalnızca kendisini hoş bulan beşerler katılıyor ve isminden anlayacağınız üzere birçoğunun narsist bozukluğu bulunuyor. Hatta “herkesin narsist bir tarafı vardır” diyor sitenin kurucusu…

Videodaki bir öteki konuk Philippa Perry isimli ünlü bir müellif ve psikoterapist. Philippa, Vice muhabirine narsisizm teşhis testini yapıyor!

Soruların içinde “İnsanların sizin özel yeteneklerinizi fark etmediğini düşünüyor musunuz?” ve “Daha evvel size hiç kendinizi epey sevdiğinizi, başarılarınızı abarttığınızı söyleyenler oldu mu?” üzere pek belirleyici tabirler bulunuyor.

Birfazlaca insanın aslında bu sorulara göre narsist kişilik özellikleri gösterdiğini söylüyor uzman. Pekala bu özellikler içinde neler yer alıyor? DSM Teşhis Ölçütleri Müracaat El Kitabı’na bakılırsa narsisizm tanısı için belirlenmiş olan 9 özellik şöyle;

• Kendini büyük görmek,

• Başarı ve güç hakkında tasa duymak,

• Kendinin özel ve farklı olduğunu düşünmek,

• Diğer insanlardan farklı davranışları hakettiğine inanmak,

• Diğer insanları kıskanmak,

• Aşırı ilgi beklemek,

• Empati kuramamak,

• Diğer insanları kendi çıkarın için manipüle etmek,

• Kibirli olmak.
Bu özelliklerin birkaçını göstermek narsist bozukluğun tanımlanması için kâfi olmuyormuş. Ayrıyeten insanların narsisizmi seçmediğini, ekseriyetle çocukluk periyotlarında yaşanan olaylardan ötürü vakit içinde narsist olduğunu söylüyor.

İnsanları narsist olmaya iten çocukluk travmalarının içinde iki farklı yol bulunuyor. Birincisi, ebeveynlerinden daima olarak iltifat alan, ünlü bir aileden gelen, bir hususta epeyce başarılı olduğu için daima öne çıkan çocuklarda görülüyormuş.

İkincisi ise tam tersi! Çocukluğunda ebeveynleri tarafınca daima azarlanmış, küçük düşürülmüş, ‘yetersiz’ hissettirilmiş şahısların kendisini korumak için bu biçimde bir kimliğe büründüklerini söylüyor.

Şimdi gelelim narsist insanlara! Bu küçük belgesel için Vice muhabiri Sam Vaknin isimli ünlü narsist ile buluşmuş.

Sam Vaknin, güvenlik ünitelerini dolandırmak cürmüyle mahpus cezasına çarptırılmış ve Makedonya’ya taşınma sonucu almış bir isim. Kendisi uzun bir müddetdir internet üzerinden narsisizm hakkında ders veriyor…

seneler evvel narsisizm tanısı konulan Sam Vaknin kendisiyle pek barışık! Gelin bakalım Vaknin nasıl karşılık vermiş narsisizm ile ilgili sorulara.

“Tüm pislik ve iğrenç beşerler narsist değildir. Lakin tüm narsistler pislik ve iğrenç insanlardır!” diyerek çarpıcı bir giriş yapıyor kendisi!

“Benim tarif birinci vakit içinderda Kanada’da, birinci nişanlım benden ayrıldıktan daha sonrasında konuldu. Konutta ve okulda her vakit yaramaz bir çocuktum. Çocukken konutta önemli bir baskı ve ruhsal şiddet yaşadım. Narsisizm aslına bakarsan erken yaşta yaşanılan travmatik şiddetin bir kararı oluyor.”

“Psikoloğa yönlendirdiler beni ve o devir IQ düzeyim 185 üzere yüksek ve az görülen bir sayı çıktı. Bu yüzden 9 yaşındayken ilkokuldan alındım ve üniversiteye gönderildim! Anlayacağınız meskende şiddete uğruyordum lakin dışarıda beşerler bana bayılıyorlardı.”

“Bu durum büsbütün zihnimi karıştırdı, hiç arkadaşım olmadı çocukken. aslına bakarsanız asla gerçek bir arkadaş olabileceğimi zannetmiyorum zira kâfi duygusal bağı kuramıyorum beşerlerle. Şayet bir arkadaşım olursa, her vakit onu nasıl geçebileceğimi, ondan neler kazanabileceğimi, nasıl çıkarlarım olacağını düşünüyorum. Her vakit bir yarış ortasında olup önüne geçmeye çalışıyorum arkadaşlarımın.”

Bir narsistin ağzından arkadaşlıklara nasıl baktıklarını öğrendik. Pekala aşk işleri? Narsist beşerler aşk işlerine gelince de pek değişmiyorlar.

Karşılarındaki insanı hiç bir vakit kendilerini sevdikleri kadar sevemeyeceklerini bilen narsistler, birçok vakit toksik ilgiler yaşıyor ve partnerlerinde önemli travmalar bırakıyorlar.

Hatta Amerika üzere ülkelerde narsist beşerlerle bağlarında travma hayatış beşerler için dayanak kümeleri bile bulunuyor.

Narsist insanların münasebetlerde kullandığı manipüle etme tekniklerinin de psikolojide tabirleri bulunuyor.

Ve narsistlerin kendi emelleri için başka insanları kullanmalarına verilen terim ‘flying monkeys’ (uçan maymunlar)…

Her ne kadar bir ruhsal rahatsızlık olsa da, narsistler toplum içerisinde birtakım konularda takviye gördüklerini, kimi konularda ise daima dışlanıp yuhalandıklarını söylüyorlar.

Örneğin bir narsist ile arkadaş olmak yahut ilgi kurmak güç olduğu üzere narsistlerin iş dünyasındaki hırsları, büyük muvaffakiyetler ve takipçi kitleleri kazanmalarına niye oluyor…

Anlayacağınız, biz ne kadar farkında olmasak da narsisizm yalnızca Narkissos üzere Yunan mitolojisinden efsanelerinde yer almıyor. İzlediğimiz dizilerden takip ettiğimiz ünlü yıldızlara kadar her gün narsist beşerler ile karşılaşıyoruz.

Bu yüzden tıpkı öbür ruhsal rahatsızlıklarda olduğu üzere narsisizm hakkında da bilgilenmekte yarar var…