Bir muhabirin Gorbaçov’la ilgili Sibirya anıları ve Pizza Hut reklamı.

urfali

Global Mod
Global Mod
Sovyetler Birliği dağıldığında 6 yaşındaydım.

Sibirya’daki memleketimi dönüştüren ezici değişikliklerden en sorumlu kişinin Mihail Gorbaçov adında bir adam olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Komünizmin ölmekte olan günlerinde ekmek için sıraya girdiğimi hatırlıyorum ama onun perestroika (veya yeniden inşa) programları hakkında çok fazla tartışma hatırlamıyorum.

Bunun için çok soğuktu.

Demokrasi mitinglerinde babamın omzunda oturduğumu ve plazada toplanmış kitleleri gözetlediğimi hatırlıyorum, ancak duyabildiğim konuşma parçaları insanların bıkmış olmasıyla ilgiliydi – Kremlin’de oturan belirgin bir doğum lekesi olan adam hakkında değil. bazen televizyonda gördüğüm adam.

O dönemde herkesin ağzındaki isim, günün adamı Boris Yeltsin’di. Rusya Komünist Partisi’nin karizmatik eski lideri Bay Yeltsin, Bay Gorbaçov’un yerini alarak Rusya adında yeni, kaotik, şiddet içeren, fakir ama demokratik bir ulusun ilk başkanı olmuştu.

İronik olarak, Bay Gorbaçov’la ilgili ilk belirgin, bağımsız anım, belki benim kuşağımın çoğu için olduğu gibi, 1998’de bir Pizza Hut reklamına dayanıyor. İçinde, son Sovyet lideri, torununu Kızıl Meydan yakınlarındaki yeni açılan Amerikan fast-food restoranına götürüyor, Rusya’nın amansız modernleşmesini göstermeyi amaçlayan bir hareket.

Bay Gorbaçov, 1998’de bir Pizza Hut reklamında. Kredi… İlişkili basın

“Onun sayesinde Pizza Hut var!” minnettar restoran ziyaretçileri isim’de tezahürat yapıyor.

Nedense isim beni hep yanlış yere sürttü. Sibirya’daki durgun sularımızda, hiç Pizza Hut’ımız olmadı – çok azı onları karşılayabilirdi. Bu isimdeki herkes neden bu kadar kendini beğenmiş? Merak ettim.

Bu ismin yayınlanmasından birkaç ay sonra, Rus ekonomisi Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana ilk büyük krizinde çatladı – Bay Gorbaçov’un öngördüğü ilerlemenin gereksizliğinin bir işareti.

Batı’ya okumak için taşındığımda, Bay Gorbaçov’un orada gördüğü saygı ve övgü beni şaşırttı. Batı’daki genel imajı -Sovyet aşırılık yanlılarını geride bırakan ve Soğuk Savaş’ı nükleer bir felaket olmadan sona erdiren kurnaz, ikonlara karşı çıkan bir devlet adamının imajı- çoğu Rus’un onu nasıl gördüğüyle sarsıcı bir tezat oluşturuyordu.

Rusya’da geniş çapta hor görüldü. 1990’larda hâlâ önemli bir siyasi güç olan Komünistler, onu inandıkları bir ülkeyi parçalamakla suçladılar. Milliyetçiler onu bir süper gücü bir hiç uğruna vermekle suçladılar.

Evde, birçok kişi tarafından bir hain ya da en azından saf bir aptal olarak görülüyordu.

Bay Gorbaçov, 2004 yılında Almanya’nın Schleswig kentinde bir basın toplantısında Vladimir V. Putin ile birlikte. Kredi… Shutterstock aracılığıyla Carsten Rehder/EPA

Bu ihanet duygusu Rusya’da bugüne kadar canlı ve altı ay önce en yakın komşusu Ukrayna’yı işgal ederek NATO’nun genişlemesine karşı çıkan Vladimir V. Putin’in yükselişini körüklemeye yardımcı oluyor.

Analistler, Bay Gorbaçov’un yüz binlerce Sovyet askerini Doğu Almanya’dan çekme ve Almanya’nın yeniden birleşmesine izin verme anlaşmasına, George HW Bush’un dışişleri bakanının ona NATO’nun “doğuya doğru bir inç bile genişlemeyeceğini” güya garanti etmesinin ardından, bir geçiş çizgisi çizdiler.

Ancak tarih farklı şekilde işledi. NATO birlikleri şimdi Rusya’nın kapısına yerleştirildi.

Rusya’daki pek çok kişi, hatta Sovyetler Birliği’nin çöküşünü ve kapitalizmin gelişini alkışlayanlar bile, Bay Gorbaçov’un sadece sözünü kesmiş olsaydı neler olabileceği düşüncesinin akıllarından çıkmadığını söylüyorlar.
-