Beyaz Rusya lideri, Rus kuvvetlerinin konuşlandığı bir askeri üssü ziyaret etti.

urfali

Global Mod
Global Mod
Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksandr G. Lukashenko Cuma günü, Rusya ve Beyaz Rusya’nın ortak tatbikatlar yürüttüğü ülkesindeki bir askeri üssü ziyaret ederek, Moskova’nın Beyaz Rusya’yı Ukrayna’ya yönelik yeni bir kara harekatı için fırlatma rampası olarak kullanabileceği yönündeki korkuları artırdı.

Bay Lukashenko ile yakın müttefiki ve velinimeti Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin arasındaki son etkileşimler, Moskova’nın Ukrayna’nın kuzey komşusu Beyaz Rusya’yı daha doğrudan savaşın içine çekmeye çalışacağına dair endişeleri artırdı. Rusya, Şubat ayında Ukrayna’ya yönelik tam ölçekli işgalinin başlaması için Beyaz Rusya’yı bir hazırlık alanı olarak kullandı.

Bay Lukashenko, Bay Putin’in Beyaz Rusya’ya yaptığı ziyaretten bir hafta sonra, geçen hafta Rusya’daki bölgesel bir zirvede Bay Putin ile bir araya geldi. Kremlin’den ve Belarus Cumhurbaşkanlığı makamından zirveyle ilgili açıklamalarda Ukrayna’dan söz edilmezken, gezi Lukashenko’nun Sayın Putin’e olan yakınlığının altını çizdi.

Belarus devlet medya ajansı Belta’nın bildirdiğine göre, Cuma günü Bay Lukashenko, Rus kuvvetlerinin ülkesinin birliklerinin yanında konuşlandığı askeri üssü ve eğitim alanını ziyaret etti, askerlerle konuştu ve işlerin nasıl gittiğine dair güncellemeler aldı.

Belta’ya göre Bay Lukashenko, “Bu sadece benim için değil, bu deneyim Beyaz Rusya için de önemli” dedi.

Ajansın bildirdiğine göre, Belarus lideri ayrıca bir Belarus Ordusu biriminin “savaş eğitiminin kalitesini” kontrol etti ve Rus askeri personeliyle görüştü.

Ziyareti, Belarus Savunma Bakanlığı’nın Rusya ile “ortak bölgesel birlik grubu” olarak adlandırdığı oluşumun adım adım devam ettiğini ve iki ülkenin ortak bir askeri havacılık tatbikatı planladığını söylemesinden bir gün sonra geldi.

Belta’ya göre bakanlıktan yapılan açıklamada, “Rusya silahlı kuvvetlerinin personeli, silahları, ordusu ve özel teçhizatı Belarus’a gelmeye devam ediyor.”

Bay Lukashenko, ortak grubun NATO ve Ukrayna tarafından Beyaz Rusya’ya karşı “olası saldırganlığa” karşı koymak için gerekli olduğunu söyledi.

Beyaz Rusya, yakıt ve güvenlik için Moskova’ya bağımlı. Ve Bay Lukashenko, savaşın daha merkezi bir noktasına çekilmeye direnmesine rağmen, Moskova’nın artan baskısı altına girdi.

Washington merkezli bir araştırma grubu olan Institute for the Study of War, geçen ay bir raporda, bu kış Rusya’nın Belarus’tan yeni bir işgali “olası” olmasa da, böyle bir saldırı tehdidinin “düşük ama mümkün” olduğunu söyledi.
-