Anselm Kiefer Tarihin Hayaletlerini Yükseltiyor

urfali

Global Mod
Global Mod
BARJAC, Fransa – Anselm Kiefer için masum bir manzara yok. 2. Dünya Savaşı’nın son aylarının bombaları altında doğan Alman sanatçı, her şeyde bir yıkım ve yeniden doğuş döngüsü görüyor. Toz ve molozdan bir şeyler kıpırdar. Burada, 15 yıl boyunca yaşadığı ve çalıştığı Güney Fransa’daki genişleyen mülk La Ribaute’de, Kiefer yerinde kurulan 70’ten fazla rahatsız edici eser şeklinde takıntılarından oluşan bir labirent yarattı.

Atılan gemi konteynırlarından yapılan eğimli kuleler, dalgalanan havuzlara gölgeler göndermek için yerçekimine meydan okur. Solmakta olan sinema makaralarıyla asılı büyük bir amfitiyatro, ışıkla dolu üst balkonlarından sahnenin altındaki ürkütücü tünellere kadar bir olasılık ve çürüme anıtıdır. Kurutulmuş ayçiçekleri ve kurşundan yapılan kitaplar, yaşamla ölüm arasındaki yarı gölgede gezinen bir dünyanın yinelenen temalarıdır.

Kiefer bir röportajda bana “Ölüm olmasaydı, biz olmazdık” dedi. “Biz böyle tanımlanıyoruz. Bunu düşünüyorum ama hastalıklı bir şekilde değil.” Nükleer savaş durumunda bile, insanlık yok olsa bile, “bir yerlerdeki bir buzulda bazı bakteriler olacak ve yeni bir evrim başlayacaktı” diye devam etti. Her şey lineer olmayan bir akış, elementlerin simyasıdır. “Çağdaş olanı tarihin derinlikleriyle buluşturuyorum” dedi.

Kiefer’in Fransa’nın Barjac kentindeki arazide yer alan bir heykel serisi olan “Yedi Göksel Saray”dan biri. Kredi… Anselm Kiefer; The New York Times için Julien Mignot

Kiefer’in 1992’den 2007’ye kadar ailesiyle birlikte yaşadığı eski bir ipek fabrikası olan La Ribaute’deki kendi evrimi, insanların değil Arka’nın eserlerinin yaşadığı beklenmedik bir yapı ve pavyon yerleşimi doğurdu. Yaya köprüleri ve yer altı geçitleriyle birbirine bağlanan yaklaşık 100 dönümlük bir alana yayılan, arkeolojik bir kazı gibi katmanlı olan mülk, bu yıl ilk kez halka açıldı. Artık her yıl Mayıs’tan Ekim’e kadar açık olan kalıcı bir sergi.

77 yaşında, Kiefer bir tür apotheosis’e ulaştı. Louvre’da bir tablosu olan yaşayan iki sanatçıdan biri olarak, 2020’de Başkan Emmanuel Macron tarafından şu anda Pantheon’da kurulu bir eser yaratması için görevlendirildi. Fransa’da o kadar saygı görüyor ki, Le Monde gazetesi geçen yıl onun ülkenin resmi sanatçısı olmaya yakın olduğunu öne sürdü. Ününün on yıllar içinde büyüdüğü Amerika Birleşik Devletleri’nde, bu ay New York ve Los Angeles’taki Gagosian galerilerinde “Exodus” adlı iki gösteri açılıyor.

Yine de memleketi Almanya’da sık sık hor görülüyor. Kiefer’in Nazi ölüm makinesinin “hastalıklı kesinliği” olarak adlandırdığı şeye dair amansız keşfinde bir şeyler, spatulasının kalın, gri-siyah lekeli uçsuz bucaksız bir alacakaranlık kuşağını araştırmasında bir şeyler, Fransız yazar Pierre Corneille’in yazdığı şeye duyduğu sevgiyle ilgili bir şeyler “Yıldızlardan düşen bu karanlık parlaklık”, uzun zamandır Almanların yutamayacağı kadar rahatsız edici ve tekrarlayıcı oldu. Alman Die Welt evvel gazetesindeki bir eleştirmen, “Sadece bu ülkede onun neyi ilan etmesi gerektiğini tam olarak anlamadık,” dedi.

Kiefer, “Çalışmam konusunda tereddüt etmiyorlar, sadece karşılar” dedi. “Şimdi de zamanımın dolduğunu söylüyorlar, modası geçmiş.” Sanki bunun eski bir hikaye olduğunu ve artık dikkate almaya değmediğini söylercesine omuz silkti.

Mülkiyet boyunca, çamurlu yeraltı mahzenleri, tarih öncesi tapınakların kalıntıları gibi görünmektedir. Kredi… Anselm Kiefer; The New York Times için Julien Mignot

Sınırlara takıntılı bir adam – ve 20. yüzyılın ortalarına kadar hiçbiri Fransa ile Almanya arasındaki sınır kadar kana bulanmamıştı – kendisini geride bıraktığı, ancak yine de sevdiği Alman manzarası ve çalışma özgürlüğünü bulduğu Fransa arasında iki ada arasında bulur. . Bu eski bir duygu. Çocukken, yakındaki Ren nehri evinin bodrum katını sular altında bıraktığında, nehir sınırı değiştiği için artık Fransa’da olduğu fikri hoşuna gitmişti.

Güzel Sanatlar ve Sergiler Özel Bölümü

• Daha büyük ve daha iyi :Covid-19 salgını müzeleri aylarca kapanmaya, personel ve giderleri kısmaya zorlarken, müzelerin birçoğu yine de iddialı yenilemeler veya yeni binalar konusunda ilerleme kaydetti.
  • Siyahi Sanatçılara Bir Övgü:Ülke genelindeki dört müze, bu sonbaharda Afrikalı ve Afrikalı Amerikalı sanatçıların çalışmalarını tanıtan sergiler düzenleyerek tutum ve önceliklerde bir değişikliğe işaret ediyor.
  • Yeni ve eski : Kaliforniya’da müzeler Latino ve Chicano arka ve sanatçılarını kutluyor ve kucaklıyor. Ve La Brea Katran Çukurları ve Müzesi, ziyaretçileri iklim değişikliğinin gerçekleri hakkında meşgul etmek için çalışıyor.
  • Kültürel Düzeltme:Koleksiyonlarından Columbus’a yapılan tüm göndermeleri kaldıran Denver Arka Müzesi, Latin Amerika arka üzerine yeni bir sergiye kucak açtı.
  • Özel Bölümden Daha Fazlası:Müzeler, galeriler ve müzayede evleri kapılarını her zamankinden daha geniş bir şekilde yeni sanatçılara, yeni kavramlara ve yeni geleneklere açıyor.
“Her sınır, bizi sakinleştirmek, bize belirli bir yerin izlenimlerini vermek için kurulmuş bir yanılsamadır” diye yazmıştır. “Ama kesin bir yer yok.”

Eserleri bile bir şeyleri değiştiriyor. “Benim durumumda bir resim asla bitmez – asla. Her zaman devam ediyor” dedi. “60’ların sonundan kalma, hâlâ kaplarda duran tablolar üzerinde çalışıyorum.” La Ribaute’dekiler bile mi? “Eh, artık değiştiremeyeceğim için bitmiş sayılıyorlar, artık müzede filan duruyorlar.”

Ya da başka birşey : La Ribaute’yi sınıflandırmak zordur. Artık, Kiefer’in ilahi plandaki son olay veya dünyanın sonu anlamına gelen “Eschaton” adını seçtiği bir vakıf tarafından kontrol ediliyor. Kiefer, “Bunun başlangıcın sonu olduğunu söyleyebilirsin,” dedi. “Eschaton, bir şeyin ardından geldiği anlamına gelir.” Peki neden bu ismi seçti diye sordum. “Çünkü bu başlangıç.”

Kiefer’in çalışmalarında yinelenen bir tema olan kurutulmuş ayçiçekleri, tesis içi bir amfi tiyatronun köşesinde. Kredi… Anselm Kiefer; The New York Times için Julien Mignot
Kiefer, Eylül ayında bir Paris banliyösündeki stüdyosunda. “Çağdaş olanı tarihin derinlikleriyle buluşturuyorum” dedi. Kredi… The New York Times için Julien Mignot
2012 ve 2020 yılları arasında yapılmış bir eser olan “Mésopotamie” (“Mezopotamya”), sitenin merkezi amfitiyatrosunda sergileniyor. Kredi… Anselm Kiefer; The New York Times için Julien Mignot

Kiefer, yoğun gözlüklü bakışları ve özenle kesilmiş gri sakalı olan, orta yapılı, sade bir adamdır. Belirsizlik, bilmece ve eklektik edebi referanslarla dolu özlü ve kesik kesik cümlelerle konuşuyor. Bunlar kabaladan belki de en sevdiği şair Paul Celan’a kadar uzanır.

Kiefer ile Paris’in hemen doğusunda eski bir mağaza deposu olan Croissy-Beaubourg’daki şu anki işyerinde tanıştım. Bol, boya lekeli şortlar ve ayakkabısız siyah çoraplar giymişti ve beyaz duvarlar ve yetersiz mobilyalardan oluşan, kitaplarla dolu devasa bir odada oturuyordu. Kiefer boş alana ihtiyaç duyar. Sanatsal ifadesi maksimalist olan bir minimalisttir.

La Ribaute ve Paris’te geçirdiği bir büyüden sonra onu buraya neyin çektiğini sordum. “Uzunluk: 250 metre uzunluğundaydı” – veya 820 fit. Başka bir şey? “Pist karşıda. Hiç birşey yok. Fantastik.” Kendi çilecilik biçimini düşündü. Almanca rahat anlamına gelen kelimeyi kullanarak “gemütlich hissetmek istemiyorum” dedi. “Verimli değil.”

Kiefer’in paleti rahat veya rahatlatıcı değil. Astraldir, bu küçük Dünya ve üzerindeki yaşamın gizemle yüklü sonsuz uzayda döndüğünü hatırlatır. “Resimlerim normalde çok fazla renkle başlar, sonra azalır, azalır” dedi. “Bence renk önemli, bilimsel bir şey: Kaleydoskopun hangi kısmından geldiğine bağlı.” Durdurdu. “Gri rengim Monet’ten daha renkliymiş gibi davranıyorum. Gri renklidir, biliyor musun? Daha zengin. İçinde zayıf kırmızıdan daha fazla renk var.”

Anselm Kiefer, Paris banliyösüne taşınmadan önce 15 yıl La Ribaute arazisinde yaşadı ve çalıştı. Tesis, mayıs ve ekim ayları arasında halka açıktır. Kredi… Anselm Kiefer; The New York Times için Julien Mignot

Kurşun favori bir malzemedir. Kiefer, Almanya’da kurşun boruları olan eski bir evi olduğunu ve bunların bir kısmının eskidiğini söyledi ve boruları değiştirmesi için bir tesisatçı çağırdı. Kurşuna hayran kaldı ve tesisatçıya onu nasıl sıvılaştırıp kaynaklayacağını sordu. “Sadece bir sezgim vardı ve sonra ilgim daha mantıklı hale geldi” dedi. “Kurşunu altına dönüştürmek isteyen simyacı için kurşun önemlidir.”

La Ribaute’de “Souk” adlı bir eser, her biri bir heykel içeren yedi kübik binadan oluşuyor. “Yayılma” adı verilen biri, tavandan sarkan dökülmüş kurşundan yapılmıştır. O kadar ağır ki, bina ağırlıktan çatladı ve sanatçıyı büyüleyen yaratılış ile parçalanma arasındaki döngüsel girdabı yakalıyor gibi görünüyor.

Kurşun, yedi simya metalinin ilki ve en eskisidir; ayrıca zehirlidir ve mermi yapımında kullanılır. Galvanizli metal levha ve kurşundan başka bir eser, başlığı için Goethe’nin bir dizesini ödünç alıyor: “Steigend, steigend, sinke nieder” veya genel olarak “Yükselen, Yükselen, Derinliklere Batan.” Mülkün karşısında, tarih öncesi tapınak kalıntıları gibi görünen çamurlu yeraltı mahzenlerinin üzerinde yapılar yükseliyor. Kaybolmak kolaydır, bu da bulunmanın bir yolu olabilir.

Doğa masum olmayabilir ama oradadır. La Ribaute’nin en güzel köşelerinden bazılarında, bir eserin ağaçlarla ya da suyla etkileşimi büyüleyici bir denge oluşturuyor. Kiefer’in hayat görüşü insanoğlunu merkezine almaz. “Biz yaradılışın tacı değiliz” dedi. Yeşaya Kitabı’nı başka kelimelerle ifade eden şu dizeyi seviyor: “Şehirlerinizin üzerinde otlar bitecek.”

Kiefer nadiren boya fırçası kullanır ve genellikle uzun bir spatula kullanarak kalın boya uygular. Kredi… Anselm Kiefer; The New York Times için Julien Mignot
La Ribaute’deki bir serada “Die Sefiroth” (“Sefirot”) yerleştirmesinin bir parçası. Kredi… Anselm Kiefer; The New York Times için Julien Mignot
“Mésopotamie” (“Mezopotamya”), La Ribaute’de kurulan bir Kiefer resimleri döngüsü. Kredi… Anselm Kiefer; The New York Times için Julien Mignot

Yeni dikilmiş kavaklar, bir kayanın üzerine yerleştirilmiş kurşun kitap yığınının yanında soluk yeşil parıldıyor. Başsız kadın şehitlerin büstleri, bellerinde büzülen beyaz elbiseleri, hayatın her alanında kadınsı çabayı ve yaratıcılığı simgeleyen bir yamaca nokta atıyor. Bir binada bir sürpriz: Konusu genellikle kadın olan pembe, yeşil ve sarı renklerde, dönüşümlü olarak yüzünü buruşturan, rüya gören veya kendinden geçmiş eski sulu boyalar.

Sanatçı, dünya hakkında bir tür ilkel sezgiyle hareket ediyorsa, aynı zamanda şiddetle disiplinlidir. Büyük tuvaller üzerindeki çalışmaları zordur. Genellikle uzun bir spatula ile boya uygulayarak mekanik bir platform üzerinde kaldırılır. (Nadiren boya fırçası kullanır.) Film yönetmeni Werner Herzog, evvel ona kendi işinin çoğunun disiplin olduğunu söyledi. Kiefer, “Şaşırdım,” dedi. “Ama disiplin önemlidir, çünkü sezgilerle yaşayamazsınız.”

New York ve Los Angeles’taki Gagosian gösterileri, Kiefer’in yaşam boyu öze ya da temele yönelik arayışını yansıtan malzemelerle (ip, tel, pişmiş toprak, tortu, bakır, altın varak, rastgele nesneler) katmanlı geniş formatlı resimler içeriyor. Moloz, kül, saman, toplanan şeyler: Bunlar onun unsurlarıdır.

Okuldaki arka öğretmeni, Nazi SS’in eski bir üyesiydi. Kiefer hukuk okurken öğretmenleri eski Nazilerdi. Savaş sonrası Almanya’sında tüm bunlara sessizlik hakim oldu. Gerçek gizlendi. Bundan sonra, şeylerin yüzeyine inanamadı.

“Exodus” (2022), Gagosian’ın New York’taki West 24th Street galerisinde 23 Aralık’a kadar aynı adlı sergide sergilenecek bir eser. Kredi… Anselm Kiefer, Gagosian aracılığıyla

Doğduğu gece evi bombalandı. Almanların “Stunde Null” ya da “sıfır saat” dediği 1945’te çocukken hiç oyuncağı yoktu. Evinin yanında harabeler vardı. İnşa etmek için bulunan parçaları kullandı. “Her zaman biraz uzun olsa da evler inşa ettim” dedi.

Böyle bir kötülük nasıl olabilir? Bu soru Kiefer’ı rahatsız etti. Uygar bir halk olan Almanlar, Yahudilere yönelik sanayileşmiş toplu katliamlara yönelmişti. 24 yaşında genç bir adam olarak, babasının Wehrmacht üniformasını giydi ve çeşitli yerlerde Nazi selamı vererek, geçmişiyle henüz açıkça yüzleşmemiş bir Almanya’yı şok etti. Resmi Nazi sanat dergisindeki 1943 tarihli bir makaleden ödünç alan Kiefer, ortaya çıkan fotoğrafları “Kahramanca Semboller” olarak adlandırdı.

Bu bir provokasyon değildi, diye ısrar etti. Sessizliğe karşı bir protesto ve kendini tanımanın bir yoluydu. “Kendimi role koyuyordum. Ne yapardım bilmek istiyordum. Çünkü böyle zamanlarda Rusya’da olduğu gibi iktidara karşı durmak kolay değil.”

Bir gün çocukken Kiefer bir tavuk öldürdü. Tavuklar ailenin sebze tarlasını yiyordu ve ailenin hiç parası yoktu. “Yeryüzünde akan kanı hala görebiliyorum. Benim hakkımda şok oldum. Tamamen şok oldum. Yapmama izin verildi ve ben de yaptım ve bu ilginçti. Kötülüğü kendimde buldum.”

Görünüşe göre Kiefer o zamandan beri kendini zorluyor, sınırları, insanlığın gözlerini kaçıracağı şeyleri araştırıyor. “Bir resme başladığımda,” dedi, “aynı zamanda bunun bir başarısızlık olduğunu da biliyorum.” Ama ekledi, “Yine de yapıyorum. Devam ediyorum. Sadece devam ediyorum.

Bana baktı. “Bir şef d’oeuvre, bir şaheser yapabileceğimi sanmıyorum. Yapamam. Denerim. Ama olmayacak.”

Birçoğunun aynı fikirde olmayacağı gerçeği Kiefer’ı ilgilendirmiyor. Kendi pusulasına göre yaşadı.

La Ribaute’ye bakan bir tepede Kiefer’in 2018 yapımı “Ra”. Kredi… Anselm Kiefer; The New York Times için Julien Mignot

Anselm Kiefer: Çıkış
23 Aralık’a kadar Gagosian Gallery, 555 West 24th Street, Manhattan’da ve 25 Mart 2023’e kadar Los Angeles, Marciano Arka Foundation’da Gagosian’da; gagos. com.
-