ABD, Rusya’ya fayda sağlayabilecek bir petrol üretim kesintisi üzerinden Suudi Arabistan ile ilişkilerini yeniden yönlendirmeye çalışıyor.

urfali

Global Mod
Global Mod
WASHINGTON – Amerikan dışişleri bakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’ın iddia ettiği bir hareketin Moskova’nın savaşına yardımcı olduğunu iddia ettiği bir hareketin gelecek ay petrol üretimini kesmeyi kabul ederek Rusya’yı destekleme kararı üzerine ABD’nin Suudi Arabistan ile olan ilişkisini yeniden değerlendireceğini söyledi. Ukrayna’ya karşı çaba

Suudi liderler bu ayın başlarında, fiyatları artırabilecek ve Rusya’ya yardımcı olabilecek bir petrol üreticisi kartelinin üretimi günde iki milyon varil azaltacağını duyurmak için Rusya’ya katılmaya karar verdiler. Moskova, Ukrayna’daki savaşına büyük para harcıyor.

Sekreter Antony J. Blinken, ABD’nin Rusya’nın da dahil olduğu 23 petrol üreticisi ülkeden oluşan bir grup olan OPEC Plus tarafından 5 Ekim’de Viyana’da açıklanan kararı “yanlış” olarak görmeye devam ettiğini söyledi.

Washington’daki Bloomberg Haber bürosunda yaptığı konuşmada, “Bunu ne kadar yanlış ve çıkarlarımızı ilerletmek için hiçbir şey yapmayan bir karar olarak gördüğümüzü açıkça belirtmekten çekinmiyoruz” dedi. ABD-Suudi ilişkilerinin yeniden değerlendirilmesinin “çok kasıtlı bir şekilde, başkanın dediği gibi Kongre üyeleriyle istişare içinde, ilişkinin kendi çıkarlarımızı daha iyi yansıttığını mühlet yapmak için” yapılacağını söyledi.

Suudi yetkililer, OPEC Plus’ın kararlarını siyasi hedeflere değil, petrol piyasasının ekonomik analizine göre aldığını söylüyor. Ayrıca petrol politikası konusunda Rusya ile uyumlu çalışmadıklarını söylüyorlar.

Bay Blinken, ABD hükümetinin, OPEC Plus duyurusundan bu yana Suudi Arabistan’ın Ukrayna’ya yardım etmek için bazı jestler yaptığının farkında olduğunu söyledi – Rusya’nın Ukrayna’nın Rus birlikleri tarafından işgal edilen bölgelerini ilhak etmesini kınayan yakın tarihli bir Birleşmiş Milletler kararını desteklemek ve Riyad tarafından yapılan bir duyuru da dahil olmak üzere. Ukrayna’ya ek insani yardım olarak 400 milyon dolar vermeyi planlıyor.

Bay Blinken, “Bunların ikisi de olumlu gelişmeler” dedi. “OPEC Plus’ın üretim konusunda aldığı kararı telafi etmiyorlar, ancak bunu not alıyoruz.”

ABD ve müttefikleri, Şubat ayında Ukrayna’yı kapsamlı bir şekilde işgal etmeye başlamasından bu yana Rusya’ya kapsamlı ekonomik yaptırımlar uyguladılar, ancak Rusya, küresel petrol fiyatlarının yüksekliği nedeniyle petrol ihracatından önemli gelirler elde etmeye devam etti. OPEC Plus duyurusu henüz petrol fiyatlarında bir artışa yol açmadı, ancak ABD’li yetkililer Kasım ayında üretim düşüşünün devreye girmesiyle neler olacağını izliyor.

ABD ve Avrupalı müttefikler, aynı zamanda, Avrupa’nın emtia üzerindeki kısmi ambargosunun Aralık ayı başında yürürlüğe girmesiyle birlikte, Rus petrolüne bir fiyat tavanı dayatmak için karmaşık bir mekanizma geliştirmeye çalışıyorlar. Ekim ayındaki OPEC Plus duyurusu bu tartışmaları karmaşıklaştırıyor.

ABD’li yetkililer Eylül ayı sonlarında Suudi Arabistan’ı OPEC Plus’ın üretim kesintisini duyurmasına öncülük etmemeye ikna etmeye çalıştılar, ancak çabalarında başarısız oldular. Amerikalı yetkililer, Suudilerin yüksek petrol fiyatlarını düşürmeye yardımcı olmak için sonbahar boyunca petrol üretiminde kademeli artışları duyurması için OPEC Plus’ı zorlaması için Mayıs ayında Suudi yetkililerle özel bir anlaşmaya vardıklarını düşünüyorlardı. Suudi yetkililer, piyasa koşullarına göre hareket ettiklerini söyleyerek buna itiraz ediyor.
-