5 Rus Mermisi Bir Opera Şarkıcısının Hayallerini Yıktı. Sonra Sesini Geri Aldı.

urfali

Global Mod
Global Mod
Bu Makaleyi Dinle

The New York Times gibi yayınlardan daha fazla sesli haber duymak için, iPhone veya Android için Audm’i indirin .

ULM, Almanya — 29 yıllık kariyerinin en önemli performansıydı. Kostüm yoktu, sahne yoktu, orkestra çukuru yoktu. Bunun yerine, yalnız bir piyanist, enstrümanının üzerine beklentiyle eğildi. Seyirciler için, soğuk beyaz bir hastane lobisinden bir avuç doktor ve hemşire izledi.

Sergiy Ivanchuk – yüzü bandajlarla yamalı, bacakları pantolonunun altında titriyordu – tereddütle başladı. Ama derin baritonunu korudukça kendine güveni arttı. Bir Ukrayna halk ezgisini bitirdiğinde, şarkısı ölümden dirilen bir adamın tutkusuyla yükseldi, bir adamın sesi yeniden canlandı.

Toplananlara “Üç ay boyunca öleceğimi sandım” dedi. “Ve şimdi tekrar şarkı söyleyebilirim.”

Kısa bir süre önce, Bay Ivanchuk ölüm döşeğinde olduğuna, ciğerlerinin kurşunlarla delindiğine, vücudunun bir boru yığınına bağlı olduğuna inanmıştı.

10 Mart’ta, opera şarkıcısı olmak isteyen Bay Ivanchuk, Rus kuvvetleri saldırdığında kuşatılmış Ukrayna şehri Harkov’dan sivillerin kaçmasına yardım eden insani yardım gönüllüleriyle birlikte çalışıyordu ve vuruldu.

Hayatta kalmayı başarsa bile, şarkı söyleme günlerinin kesinlikle bittiğini düşündüğünü hatırladı.

Ancak bir dizi tesadüfi karşılaşma, kararlı doktorlar ve bir annenin sevgisi, bu yaz bir Alman askeri hastanesinde beklenmedik bir performansa yol açtı ve Bay Ivanchuk’a uzun zamandır opera yıldızı olma hayalini kurtarmak için bir trajediyi bir fırsata dönüştürme şansı verdi. .

Bay Ivanchuk, iyileşmesindeki tek etkenin bilim ve kendi ruhu olup olmadığını merak ederek, “Birçok farklı koşulun gerçekleşmesi gerekiyordu” dedi. “Bir şey var. Tanrı ya da bir melek beni kurtardı. Orada bir şey var.”

Almanya’nın Ulm kentindeki bir askeri hastanede odasında gösterilen Bay Ivanchuk, “Üç ay boyunca öleceğimi sandım” dedi. Kredi… The New York Times için Lena Mucha

2020’de Bay Ivanchuk İtalya’da opera okuyordu ve büyük emelleri vardı: New York’ta Metropolitan ve Milano’da La Scala sahnelerinde performans sergilemek.

Ardından salgın dünya çapında sınırları kapattı. Müzik okulu kapatıldı ve Bay Ivanchuk, şiddetli depresyonla mücadele ederek Ukrayna’da kaldı.

İki yıl sonra, dünya yeniden açılmaya başladığında, Rusya işgal etti ve Bay Ivanchuk kendini daha önce Ukrayna’da kapana kısılmış buldu: Savaşma çağındaki erkeklerin ülkeyi terk etmeleri yasaklandı.

Rüyası hızla sönüyordu – opera sanatçıları eğitimlerini 30’lu yaşların başında tamamlamalı. Savaşın ne zaman biteceğini kimse tahmin edemezdi.

Savaşın Durumu

• Ukrayna için Dramatik Kazançlar:Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki taarruzu Rus güçlerini kaotik bir geri çekilmeye sürükledikten sonra, Ukraynalı liderler saldırıyı ne kadar ileri taşıyacakları konusunda kritik seçimlerle karşı karşıya.
  • Strateji Nasıl Oluştu:Ukrayna’nın son zamanlarda elde ettiği kazanımları sağlayan plan, aylar önce Ukraynalı ve ABD’li yetkililer arasında bir dizi yoğun görüşme sırasında şekillenmeye başladı.
  • Putin’in Evdeki Mücadeleleri:Rusya’nın Ukrayna’daki başarısızlıkları, Başkan Vladimir V. Putin’in imajını zayıflattı, eleştirmenleri cesaretlendirdi ve destekçileri suçlayacak başka birini arıyor.
  • Güney Karşı Saldırı: Güneydeki askeri operasyonlar, duba köprülerinin her iki taraf için de ana hedefler olduğu, nehir geçişlerinin zorlu bir savaşı oldu. Şimdiye kadar, Ukrayna gelişmiştir.
Yine de pek çok yurttaşı gibi, Bay Ivanchuk da savaşa katılmak istedi. Ön saflarda değil – “Bunun için işe yaramazım” diye şaka yaptı – ama 30 yaşındaki mavi Lada sedanını kullanarak sivilleri doğu Ukrayna’daki savaş halindeki şehir Kharkiv’den, Müzisyen bir ailede büyüdüğü memleketi Poltava.

Yorucu bir rutindi. Her sabah saat 6’da, hâlâ içeride olanlar için ilaç ve yiyecekle dolu olarak Kharkiv’e gitti. Her gece kuşatmadan kaçan ve taksiye parası yetmeyen sakinleri alırdı. Anne babasıyla evde birkaç saat uyudu, sonra tekrar başladı.

Annesi Olena Ivanchuk, her gece sessiz bir işkence içinde dönüşünü bekliyordu. Ancak 10 Mart sabahı annesi konuşmak zorunda kaldı: Toz alırken, ailenin dini ikonlarının masadan düştüğünü fark etti ve bunu karanlık bir alâmet olarak algıladı.

“Ona söylediğimde yüzü düştü” dedi. “Hayatımda ilk kez ona ‘Oğlum, korkarım bu sefer dönmeyeceksin’ dedim.”

Yine de Kharkiv’e gitti.

Bay Ivanchuk, sakinlerin Kharkiv’den kaçmasına yardım ederek savaş çabalarına yardım etmeyi seçti. Savaşta üç hafta vuruldu. Kredi… Tyler Hicks/New York Times

O gece, Bay Ivanchuk ve yolcuları, Lada’sını bavullar ve evcil hayvanlarla ağzına kadar doldurdu. Kasabadan çıkarken etraf zifiri karanlıktı. Karanlığın içinden mermiler aniden vızıldayarak geçti.

Korkunç bir kedi ve fare oyununda Bay Ivanchuk, Ukrayna askeri kontrol noktasının korumasını bulmaya çalışarak hızla ilerledi. Ancak Rus kuvvetleri kısa sürede hedefini buldu: Arabaya 30 mermi isabet etti. Beş kişi Bay Ivanchuk’u vurdu.

“Her kurşunu hissettim. Önce bir bacağa vurdu, sonra bacak daha evvel. Sonra parmaklarımın parçalandığını gördüm” dedi. “Ondan sonra, yanımda ve sırtımda bir kurşun hissettim.”

Arabanın içinde dört kişi ve iki kedi vardı. Ancak sadece Bay Ivanchuk vurulmuştu.

Yolcularından biri olan doktor Viktoria Fostorina olmasaydı, muhtemelen hayatta kalamazdı. Arabadaki diğerlerinin yardımıyla göğsündeki ve sırtındaki yaraları sararak akciğerinin çökmesini engelledi.

“İlk başta onları kurtaran bendim,” dedi. “Ama ortaya çıktığı gibi, sonunda beni kurtardılar.”

Her nasılsa, arabayı çökmeden önce Ukrayna askeri kontrol noktasına sürmeyi başardı.

Savaş üç haftalıktı; Bay Ivanchuk zaten 100 kişiyi kurtarmıştı. Daha sonra hastanede bilincini kaybettiğini hissedince Tanrı’ya dua etti ve ölmeye hazırlandı.

Düşüncelerini hatırlayarak, “’Sadece 29 yaşındasın ve ölüyorsun’ diye düşünüyordum” dedi. “’Daha uzun yaşayabilirdim. Ama insanlara yardım etmeye çalıştım, belki de bu iyi bir şeydir.”

Bay Ivanchuk’u yaklaşık iki gün aradıktan sonra, annesi onu Kharkiv hastanesinde buldu ve doktorlar onun hayatta kalamayacağı konusunda uyardı. Baygın oğlunun odasına bir gülümsemeyle girerek gözyaşlarını zorladı.

‘Lütfen oğlum, aç gözlerini’ dedim. Ona dedim ki: ‘Yüzde yüz, hayatta kalacaksın. Yaşayacaksın.’ Bunu kendisine defalarca söyledim.”

Bay Ivanchuk’un elindeki yaraları gösteren bir röntgen filmi. Kredi… The New York Times için Lena Mucha

Bay Ivanchuk, gülümseyen yüzünün uyandığını hatırlıyor. Ama konuşamıyordu: Ağzından tüpler geliyordu. Vücudu o kadar acı içindeydi ki, sadece bir parmağını seğirerek iletişim kurabiliyordu.

Bayan Ivanchuk, oğlunun ilk operasyonlarının acısından ağladığını hatırladı. Daha sonra gözyaşları, bir daha asla performans sergileyemeyeceği gerçeğinden geldi.

Ama kader daha önce devreye girdi.

Bay Ivanchuk’un hikayesi sosyal medyada yayıldı ve önde gelen bir Ukraynalı opera sanatçısı, ülkedeki yetenekli bir cerrahı onu ameliyat etmeye ikna etti. Akciğerleri ve karaciğeri iyileşmeye başladı.

İyileşmesi başlamış olsa da, önünde neredeyse kaybedeceği karanlık bir mücadele vardı.

Haftalarca, bazen geceleri yataktan fırlayan, hayali el bombaları atan, yoldaşlarına siper almaları için çığlık atan, mermi şokuna uğramış genç askerlerin arasında yattı.

Bay Ivanchuk, Rus casuslarının her kapının arkasında pusuya yattığı konusunda paranoyaklaştı. Ve insanları kurtarmanın hayaline mal olduğu fikriyle boğuştu.

“Acı ve psikolojik işkence maratonuydu” dedi.

Bu düşüncelerle yüzleşti, kısmen geçmişte depresyonla mücadelesinden ders alarak teşekkür etti. Pandemi sırasındaki psikoterapi ona düşüncelerini içsel benliği değil beyin kimyası olarak görmeyi öğretmişti. Ve inancın tek başına kendisini iyileştiremeyeceğini kabul etmeye başladı: “Hala Yaradan’a inanıyorum – ama çok şey bize bağlı.”

Bay Ivanchuk kilise hastanesinde org çalıyor. Hareket, yaralı parmaklarını çalıştırmaya yardımcı olur. Kredi… The New York Times için Lena Mucha

Hedeflerini hastane odasıyla sınırlı tutan Bay Ivanchuk ve annesi, iyileşme yolundaki en küçük adımı bile kutladılar. Günden güne can alarak ve büyük hırslarını unutarak, saldırıdan öncekinden daha mutlu hissettiğini keşfetmesine şaşırdı.

“Bir hayal olmadan mutlu bir insan olmanın imkansız olduğunu düşünürdüm” dedi. “Ama şimdi, mutluluğun aslında sadece yaşamak olduğunu görüyorum.”

Bay Ivanchuk, seyahat için yeterince stabil olduğunda, bir Alman askeri hastanesinde ileri ameliyatlar için Almanya’nın Ulm kentine gönderildi.

Müzisyen olarak, sakatlanmış parmaklarına mümkün olduğu kadar fazla el becerisi kazandırmak istedi – çocukluğundan beri bir Ukraynalı telli halk çalgısı olan bandura’yı çaldı.

Ulm’daki üçüncü haftasında duşta şarkı söylemeye başladığı bir geceye kadar opera hakkında düşünmemeye çalıştı. Valentin’in “Faust” aryasını seçti ve onun eski sesini duyunca çok şaşırdı.

Bay Ivanchuk kısa süre sonra, sadece rüyalarının hala mümkün olduğunu değil, aynı zamanda, neredeyse ölümcül yaralanmasına tamamen beklenmedik bir dönüşle, şimdi onları takip etmek için daha iyi bir konumda olduğunu fark etti.

Saldırı olmasaydı, Ukrayna’da sıkışıp kalacaktı. Üstelik, tomurcuklanan bir opera sanatçısı için dünyanın en iyi yeri olan Almanya’ya inmişti. Sanata verdiği sübvansiyonlar sayesinde Almanya’da 80’den fazla tam zamanlı opera binası var.

Haziran sonunda, hastane personeli için performans gösterecek kadar iyiydi.

Bay Ivanchuk, yaralandığından beri ilk kez yaptığı gösterinin ardından hastane personelini selamladı. Kredi… The New York Times için Lena Mucha

Önce maneviyatı için “Ave Maria” şarkısını söyledi. Ardından, Alman bakıcılarını onurlandırmak için Mozart’ın “Sihirli Flüt”ünden bir arya. Üçüncü şarkı sadece Ukraynalı olabilir ve kendini onun hayatta kalmasına adayan kadına bir övgü olabilir – “Benim Annem”.

Başlarken ağladı. “Bu kadar yüksek sesle şarkı söyleyebileceğini beklemiyordum,” dedi. “Çünkü bunu kalbiyle yapıyordu.”

O akşam taburcu edildi.

Hastanedeki baş ortopedi cerrahı Dr. Benedikt Friemert, hastasının iyileşmesini anlatırken, “Son derece olumluydu, durumundan hiç şikayet etmedi” dedi. “Tam tersi: Yaptığının doğru olduğuna ikna olmuştu. Şanssızdı ve sakatlandı ama ‘Boş ver, benim için önemli olanı yapabilmek için daha iyi olacağım’ dedi. Başka bir deyişle: şarkı söylemek.”

Bay Ivanchuk, hafif bir topallama, eksik bir parmak ve kurşun parçalarıyla bezenmiş bir beden ile hala zorlu bir yolculukla karşı karşıya. Önünde daha çok fizyoterapi var.

Şimdi annesiyle birlikte Ulm’da bir daire kiralıyor ve yerel bir tiyatroda çalışan Ukraynalı opera sanatçısı Maryna Zubko’dan ders almaya başladı. Bir gün orada birlikte şarkı söylemeyi umuyorlar.

Öğrencisiyle ilk kez yerel bir gösteriden sonra ağır bandajlı bir adam ayaklarına çiçek fırlattığında karşılaşan Bayan Zubko, “Güzel bir sesi var” dedi.

Bay Ivanchuk için umudu, onun yardımı ile bir yıl boyunca iyileşmek, ardından yeteneğini ve hikayesini kullanarak eğitimini tamamlamak için Avrupa veya Amerika Birleşik Devletleri’nde prestijli bir programda yer kazanmaktır.

Yine Met ve La Scala’yı hayal ediyor. Bay Ivanchuk, “Beş yıl içinde bu aşamalardan birine geçebileceğimi düşünüyorum” dedi. “Başka kimse beni vurmadığı sürece.”
-