13. Gün: Ünlü Bir Şef İçin İsveç’te St. Lucia Günü’nün Lezzetleri ve Kokuları Linger

urfali

Global Mod
Global Mod
Tatilleri, özellikle bir şef olarak yemek merceğinden seviyorum. Çok gençken Etiyopya’dan İsveç’e geldim, bu yüzden üvey annem ve ablalarımla kendi tatil geleneklerim başlarken, dünyanın her yerindeki insanların kutlama şekli beni her zaman büyülemiştir.

İsveç’te büyüdüğüme dair en eski anılarımdan bazıları, 13 Aralık St. Lucia Günü’nün tatları ve kokuları. Aziz Lucia Bayramı, İskandinavya’da okullarda, kiliselerde ve evlerde geniş çapta kutlanır. Ailem için, iyi yemek için bir araya gelme zamanıydı.

Yemek her zaman ringa balığı, gravlaks ve köftelerle dolu büyük bir smorgasbord’du. Bazen hindi, bazen de kızarmış domuz eti yerdik. Kuru üzüm veya bademle süslenmiş geleneksel safran çöreklerimiz vardı; herkesin kendi tercihi vardı. Ama hepimizin hemfikir olabileceği tek şey – hem çocuklar hem de yetişkinler – zencefilli kurabiyelerdi. Orası vardıLucia Günü ziyafetimizde zencefilli kurabiye olmak.

Göteborg’da büyürken, büyükannemle hep mutfaktaydım. Büyükanne Helga ile yemek yapmak, mutfak özlemlerimin temelini attı ve Aziz Lucia Günü’nde, birlikte geçirilen zamanın büyülü bir yanı vardı. Fırının sıcaklığını ve üzerime yayılan baharatların kokusunu, sıcak zencefilli şekerlemelerin pişirilip yenmeye hazırlandığı o heyecan verici anı hâlâ hissedebiliyorum.

İskandinav kışının soğuğu gibisi yoktur, bu da tatil mevsiminde sıcaklık bulmaktan daha iyi bir şey olmadığı anlamına gelir. Benim için bu – ve hala – tüm aile, çıtırdayan bir ateş ve bir bardak sıcak glogg: yıldız anason, karanfil, tarçın ve portakal kabuğu ile aşılanmış kırmızı şarap.

Tatil sezonu mutfaktaki herkes için yoğun bir zamandır – hem ev aşçıları hem de profesyonel şefler. Benim için bu yıl özellikle yoğun olacak çünkü New York’un Chelsea semtinde yeni restoranımı açmanın ortasındayım. Hav & Mardraws ilhamını kısmen İskandinav köklerimden aldı, bu yüzden St. Lucia Günü’nün ve geçmiş tatil sezonlarının muhteşem yiyecek ve içeceklerine geri dönebildim. Bu ruhla, kış menüsünde glogg ve zencefilli şekerlemelerimiz olacak – böylece soğuktan gelen insanları kendi anılarını yaratmak için ağırlayabiliriz.
-